我有兩隻兔兔,,,但通常有事ge都係男仔阿逸...另一隻兔女阿晴都冇事

阿逸成日打"黑痴" 有鼻涕...帶左佢去睇醫生...食左差唔多成個月ge抗生素
但依然都冇起色...而我又失業,,冇錢帶佢去睇生,,,,

里排佢依然都有"黑痴",,,但仲多左一樣就係痌,,,
我初時以為係軟便,,,幫佢抹左走左...費事佢地整到成身係...以為佢冇事啦...
點知日日都係咁....一到下午就痌,,又唔係痌好多..一串串好似提子咁..好軟

大家教下我可以點做丫,,,除左睇醫生之外...

P.S. 另一隻係完全冇事
choi_ching 2009-4-29 08:14:15 PM
原帖由 cordero 於 2009-4-29 10:40 AM 發表

唔係唔食得呀....MAX果D係特別情況#^16^#

嗯嗯,,,但d菜菜太重水份,,,爛地會痌架wo
choi_ching 2009-4-29 08:15:18 PM
原帖由 debbie1222 於 2009-4-29 10:48 AM 發表

你d兔是一男一女就一定要分開架
咪會有兔BB(一胎幾隻)點算
買多個籠都是佰幾
問屋企人借住$$$先得唔得
冇地方?籠達籠都要la

我係特登想養一男一女
choi_ching 2009-4-29 08:18:05 PM
原帖由 peony5201437 於 2009-4-29 11:55 AM 發表
我隻大吉都係痾d 好黑色0既便便嫁wo..
自從吉吉絕完育後,
要食止痛+消炎+益生菌+腸藥後,
吉吉就經常痾d 好黑色0既便便./
同埋, 當牠吸收唔到個d 營養,
(即營養便=好多粒成粒組合一齊會自己食返個d) 便便都係 ...

但佢果d營養便都唔會自己食返...仲踩到手腳,,成身都係...我先擔心
佢食返我都冇咁驚
wm20472 2009-4-29 09:30:44 PM
咁你要諗清楚, 若唔想佢哋生BB (即係你要養多幾只BB), 就要分籠, 直至做左絕育才可以放埋一齊

其實, 呵營養便已經係話你比的食物分量有問題, 要調節~
wesky 2009-4-29 11:48:27 PM
提提你, 佢地一胎可以生十幾隻, 唔係講笑
如果你唔打算或無能力養晒佢地既仔仔女女,  請你分籠
生完後, 無論送俾人, 賣俾人, 或交俾兔協都唔係一個負責任的主人應做的事
所以請你考慮清楚, 不要小看佢地既生殖能力
firen_freeze)) 2009-4-29 11:55:46 PM
原帖由 cordero 於 2009-4-29 10:40 AM 發表

唔係唔食得呀....MAX果D係特別情況#^16^#

我媽話農村的人養兔係絶對唔俾E兩種菜架....加上雪雪佢地真係我養第三個月先突然出事(第三個月開始俾生菜同油麥菜),唔到我唔信...
debbie1222 2009-4-30 12:59:40 AM
原帖由 choi_ching 於 2009-4-29 08:15 PM 發表

我係特登想養一男一女

養一男一女 唔係問題
分籠是暫時性姐
等佢地絕育後
咪放返一齊囉
E+就要分開先
真係一胎會有5 、6 、7、 8隻...點算喎
你要認真諗清楚
cordero 2009-4-30 08:52:44 AM
原帖由 firen_freeze 於 2009-4-29 11:55 PM 發表

我媽話農村的人養兔係絶對唔俾E兩種菜架....加上雪雪佢地真係我養第三個月先突然出事(第三個月開始俾生菜同油麥菜),唔到我唔信...

據說係農村果d兔兔養黎食,或者取皮毛,所以養得唔耐...佢地唔會俾主草佢地食.....
而家俾蔬菜同"雞糠".....=v="(我睇書同埋聽樓下菜婆講)
但如果兔兔佢腸胃成熟(6個月以上),慢慢加少少菜俾佢,可以補充養份
lenmui)) 2009-4-30 10:23:53 AM
原帖由 firen_freeze 於 29-4-2009 11:55 PM 發表

但係我睇書講, 唐生菜食得, 但西生菜就唔得
我隻兔兔食左都冇事, 成日都食tim
不過如果你隻兔兔本身唔係好舒服, 就唔好俾太多佢食
因為菜菜既水份好重
Goody09 2009-4-30 02:27:09 PM
睇書話兔兔通常係下午痾盲腸便..你講個D我覺得係盲腸便因為你話以提子麻...你唔好再比抗生素佢食...比多DT 草佢食等佢D便便正常返先..因為A草同糧都唔夠纖維食得太多都可能痾軟便..菜都唔好比..有時營養太好..佢會痾太多盲腸便食唔哂..

書又講食物禁忌

西生菜-可能導致肚潟,而且沒有營養價值

椰菜及椰菜花-含導致兔兔腸胃氣賬

芽菜-沒有營養價值,而且導致兔兔腸胃氣賬

光之天使)) 2009-4-30 05:48:53 PM
我建議....睇醫生~
因為日日都係咁樣痾軟便係有問題架喇....

仲有一定要分籠,
佢地幾個月大就已經可以做兔爸爸兔媽媽,
你買多個籠放係原本個籠上面都要分,
再咁落去有兩個下場,1. 傳染比另一隻  2. 生一窩兔bb
你上得黎問,都真係擔心佢地.....
希望佢地會好返
elyse)) 2009-4-30 06:05:18 PM
咁又唔係,可能有d兔對某種菜敏感..
我家的2隻兔唔食得紹菜,娃娃菜,一食就柯軟便...
所以d兔友多數米叫人食菜前比少少佢試有無事law...

仲有抗生素是一定要加益菌for 兔(其他動物就唔知)
如果個醫生剩開抗生素,個個醫生可以話你唔洗睇都得...

你試下cut哂佢d糧,only食草....
剩係比佢食草加草粉食幾日,睇下屎屎仲有無改善...
仲有希望你快些搵到工,
到時可以戴兔兔去睇醫生。
Gloria1011 2009-5-7 04:29:37 PM
我兔兔都好似你咁..食左幾個星期抗生素
食完就屙..係食左草粉加益生菌好d..而家又差唔多食晒..唔知點好 #^37^#
薯仔 2009-5-7 06:58:38 PM
:014: 我都仲係初哥黎,   可以比你既就係   祝福。

希望你既兔仔可以快d好返la~~~?:038:

比多d  T草la~~  會好d~~~我諗
lingyan 2009-5-7 07:43:15 PM
原帖由 Goody09 於 30-4-2009 02:27 PM 發表
睇書話兔兔通常係下午痾盲腸便..你講個D我覺得係盲腸便因為你話以提子麻...你唔好再比抗生素佢食...比多DT 草佢食等佢D便便正常返先..因為A草同糧都唔夠纖維食得太多都可能痾軟便..菜都唔好比..有時營養太好..佢會痾 ...

抗生素,要跟據返醫生要兔兔食幾耐就食幾耐,
唔好亂停 ...
呢個係常識,無論人同動物都一樣 ...

食一個月抗生素唔出奇,
MIFFY 試過食1個半月。
食抗生素期間除非發現兔兔呆滯,變得唔活潑,就要即刻停藥同睇醫生。

兔兔患病期間,唔好俾零食,
淨係食草就好足夠。
軟便可能係營養過多。

快速發帖