我有兩隻兔兔,,,但通常有事ge都係男仔阿逸...另一隻兔女阿晴都冇事

阿逸成日打"黑痴" 有鼻涕...帶左佢去睇醫生...食左差唔多成個月ge抗生素
但依然都冇起色...而我又失業,,冇錢帶佢去睇生,,,,

里排佢依然都有"黑痴",,,但仲多左一樣就係痌,,,
我初時以為係軟便,,,幫佢抹左走左...費事佢地整到成身係...以為佢冇事啦...
點知日日都係咁....一到下午就痌,,又唔係痌好多..一串串好似提子咁..好軟

大家教下我可以點做丫,,,除左睇醫生之外...

P.S. 另一隻係完全冇事
兔仔怡v3v 2009-4-28 05:48:07 PM
首先..
你係帶佢去邊到睇醫生嫁?

兔兔打黑痴未必一定係傷風嫁...(如果兔兔既鼻水係透明)
打黑痴都有可能會係鼻敏感
會唔會你用佢籠內既墊才係木槺之類既野呀?

至於痌...
你有冇俾過D水份好高既野佢食呀?
如果一串串好似提子咁未必一定係肚痌...
有可能係呢排兔兔佢換毛...
佢食左D毛落肚之後排返出黎就會有便便一串串既情況
你可以留意下見唔見佢一串串既便便會唔會有痴住D毛係到

希望以上既野可以幫到你啦...因為我都算係一個初學者#^30^#
choi_ching 2009-4-28 05:56:39 PM
原帖由 兔仔怡v3v 於 2009-4-28 05:48 PM 發表
首先..
你係帶佢去邊到睇醫生嫁?

兔兔打黑痴未必一定係傷風嫁...(如果兔兔既鼻水係透明)
打黑痴都有可能會係鼻敏感
會唔會你用佢籠內既墊才係木槺之類既野呀?

至於痌...
你有冇俾過D水份好高既野佢食 ...

佢d鼻水係白色架...我用木粒架(只係鋪係?所度)
我已經唔敢俾其他野俾佢食..只係得糧...牧草 同埋少量牧宿..(佢地大概3個月大)
P.S. 便便冇毛ge

peony5201437 2009-4-28 06:21:19 PM
兔兔痾0既便便係咪好多個粒組合一齊的?
如果係的話, 個d 係營養便.牠們會自己食返的,
其實. 你唔駛太擔心啦.
if 你緊張, 牠都會一齊緊張嫁.

你記住呀, if 一隻有問題, 唔好放埋一齊呀,
小心傳染到呀.
wesky 2009-4-28 06:25:05 PM
兔兔幾大啊??
每日食咩隻牌子既糧同草??
choi_ching 2009-4-28 06:48:59 PM
原帖由 peony5201437 於 2009-4-28 06:21 PM 發表
兔兔痾0既便便係咪好多個粒組合一齊的?
如果係的話, 個d 係營養便.牠們會自己食返的,
其實. 你唔駛太擔心啦.
if 你緊張, 牠都會一齊緊張嫁.

你記住呀, if 一隻有問題, 唔好放埋一齊呀,
小心傳染到呀.

兔兔痾0既便便係好多個粒組合一齊,,,,,佢地冇食返...仲搞到成身都係
choi_ching 2009-4-28 06:49:49 PM
原帖由 wesky 於 2009-4-28 06:25 PM 發表
兔兔幾大啊??
每日食咩隻牌子既糧同草??

Oxbow ge糧同草
wesky 2009-4-28 07:15:58 PM
你依家每日餵幾多糧??
一串串既應該係軟便, 係幼兔黎講好常見
試下減少 Alfafa草及幼兔糧份量, 增加 Timonthy草
可能佢腸胃對 A草及A糧 較敏感或纖維吸收不足, 所以嘗試排除呢個因素
wm20472 2009-4-28 07:48:34 PM
1. 請分籠
2. 食左成個月抗生素....你看那一個獸醫?
3. 軟便...糧+牧草+少量牧宿, 對3個月大來講, 太好營養啦
   正常90% T草, 10% A草, A糧早晚一匙 (獸醫教的)
choi_ching 2009-4-28 08:01:04 PM
原帖由 wesky 於 2009-4-28 07:15 PM 發表
你依家每日餵幾多糧??
一串串既應該係軟便, 係幼兔黎講好常見
試下減少 Alfafa草及幼兔糧份量, 增加 Timonthy草
可能佢腸胃對 A草及A糧 較敏感或纖維吸收不足, 所以嘗試排除呢個因素

一日餵兩餐,,早晚各一次...一次 2 1/2 外賣匙糧(本身3匙) ...早上另加一小扎Alfafa草<---兩兔兔糧分量

但佢地一直食開里個牌子ge糧同草,,,會突然間咁樣架咩
wesky 2009-4-28 08:07:23 PM
唔知啲糧有冇變壞到?? 天氣轉變或者都有影響
先嘗試下以上既方法, 減A糧and/or減A草,  睇下有冇效~ 一兩日就會知~
choi_ching 2009-4-28 08:36:44 PM
原帖由 wm20472 於 2009-4-28 07:48 PM 發表
1. 請分籠
2. 食左成個月抗生素....你看那一個獸醫?
3. 軟便...糧+牧草+少量牧宿, 對3個月大來講, 太好營養啦
   正常90% T草, 10% A草, A糧早晚一匙 (獸醫教的)

1)分唔到籠丫..
2)Mk pet central 其中一個
3)我會嘗試下跟你ge分量,,,睇下得唔得啦

仲有丫,,,阿逸成日咬阿晴鼻上面d毛...有冇方法唔俾佢地咬丫
choi_ching 2009-4-28 08:40:44 PM
原帖由 wesky 於 2009-4-28 08:07 PM 發表
唔知啲糧有冇變壞到?? 天氣轉變或者都有影響
先嘗試下以上既方法, 減A糧and/or減A草,  睇下有冇效~ 一兩日就會知~

糧就應該有事,,,買左幾日...同埋我會用密實盒裝住架

我今日開始試下
wesky 2009-4-28 08:40:52 PM
佢係咬定係lam 啊??
點解分唔籠呢?
下次如果睇醫生, 唔好去 pet central, 好似係唔係都開抗生素咁...
choi_ching 2009-4-28 08:59:23 PM
原帖由 wesky 於 2009-4-28 08:40 PM 發表
佢係咬定係lam 啊??
點解分唔籠呢?
下次如果睇醫生, 唔好去 pet central, 好似係唔係都開抗生素咁...

應該係咬...因為d毛冇一"執"
屋企得一個籠...同埋唔夠地方

快速發帖