各位養倉鼠用咩墊料呢?
咩墊料good?
kelly_shing 2008-7-10 02:22:35 PM
依家用緊類似貓砂...不過打算轉用木糠
因為想佢舒服D:055:
檸啡 2008-7-10 03:51:35 PM
我仲以為紙沙會好d添~我就未試過用
有諗過試用咖~
wesky 2008-7-10 03:59:48 PM
我覺得紙粒+木槺比較好
純紙粒, 好似唔係太舒服
所以都係混比較好~~
檸啡 2008-7-10 05:06:16 PM
原帖由 wesky 於 2008-7-10 03:59 PM 發表
我覺得紙粒+木槺比較好
純紙粒, 好似唔係太舒服
所以都係混比較好~~

都係用紙巾撕碎好d ^_^ 佢地又中意
wesky 2008-7-10 05:23:13 PM
廚房紙幾好啊,  夠晒衛生~~
檸啡 2008-7-10 05:29:11 PM
我用既唔係廚房紙~而係盒裝既紙巾~~
因為比較軟~同埋較輕身~佢地會容易整個窩出黎~
廚房紙都試過用~但就好快變到篇平......
甜品糕 2008-7-10 05:57:57 PM
我而家因為屋企冇任何貓砂, 所以都係用緊維達廚房紙"頂住"先~~
我冬天會用轉木糠啦, 因為可以同綿花撈埋一舊, 冬天要保暖嘛~~
廚房紙都好用既, 不過我只係唔想日日清而已><, 所以搵貓砂

‵小瑩 :] 2008-7-10 06:06:23 PM
原帖由 甜品糕 於 2008-7-10 12:15 PM 發表
好呀, 我會睇清楚~~
我其實都有諗過用豆腐砂, 因為佢其實係豆腐渣, 鼠鼠食左冇問題的~~
而且豆腐砂在貓友界既評語係超高~~ 仲有好香豆腐味, 所以其實我想試的~
不過因為冇鼠友試過, 所以都唔敢用~><

豆腐砂:
...

我都想試下...
不過好似話好貴@@..

我而家用緊紙砂+木糠!
kelly_shing 2008-7-10 06:10:41 PM
原帖由 檸啡 於 2008-7-10 05:29 PM 發表
我用既唔係廚房紙~而係盒裝既紙巾~~
因為比較軟~同埋較輕身~佢地會容易整個窩出黎~
廚房紙都試過用~但就好快變到篇平......

你用紙墊著要幾耐小清同幾耐大清一次架??
因為成日見D網友話鼠鼠好中意,我都想試下~
但會唔會無紙砂/貓砂o甘吸味?
就黎要買新墊料喇,所以想做多D research:020:
羅太 2008-7-10 08:17:04 PM
thzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
檸啡 2008-7-11 12:37:11 AM
原帖由 kelly_shing 於 2008-7-10 06:10 PM 發表

你用紙墊著要幾耐小清同幾耐大清一次架??
因為成日見D網友話鼠鼠好中意,我都想試下~
但會唔會無紙砂/貓砂o甘吸味?
就黎要買新墊料喇,所以想做多D research:020:

其實關於吸味~我很早已說過...我用了有水轉轉下的空氣清新機~
在鴨記買大個既都係80蚊....另加了香精...吸味之餘仲會有陣香味~~
而我用了紙巾+綿花+木糠~以上3樣野都有保暖,吸尿的作用...
而且佢地仲好中意軟綿綿既感覺...更好既係容易整個睡窩出黎~

紙沙/貓沙..我都未用過~不宜作評論...但聽說比較貴...
因平身用緊既都已經很足夠了,所以冇轉用...費事唔岩用仲浪費金錢同用品:054:
甜品糕 2008-7-11 11:43:40 AM
其實如果肯勤換的話, 我都推介廚房紙哦
(我之前睇第二個鼠鼠網話用廚房紙要早晚各換一次!!??@@, 我自問冇咁既能力@@)
我前日鋪好廚房紙放番鼠鼠入去, 鼠鼠入到去見到咁多紙巾好開心咁哦^^ 吱吱吱吱咁叫^^
跟住起勢咁扯D紙巾條入屋仔^^

但係因為要日日清(半日清@@), 所以就算紙巾冇貓砂咁吸味都好, 都唔會有味喇

kelly_shing 2008-7-11 01:55:13 PM
等我又試下俾木糠+紙巾鼠鼠先~
見到女女開心﹐媽咪又放心:073:
snowtiff 2008-7-11 03:39:58 PM
原帖由 kelly_shing 於 2008-7-11 01:55 PM 發表
等我又試下俾木糠+紙巾鼠鼠先~
見到女女開心﹐媽咪又放心:073:

呢個真係WORK呀! 我加左紙巾比佢地,2隻BABE勁開心呀!哈哈~ 仲好鐘意搵D紙巾同木糠LO埋一堆之後呢係入面訓~ 好CUTE!^^ 即刻唔用屋仔~ 哈哈~ ^^
羅太 2008-7-11 03:45:00 PM
加紙巾比佢地need cut small or 1 paper to give?

快速發帖