各位養倉鼠用咩墊料呢?
咩墊料good?
sodmichelle 2008-7-9 02:33:23 PM
獸醫都suggest用廚房紙ga, 唔算貴, 不過如果會周圍尿尿ge話
就要成日執返d有尿ge紙出黎, 會麻煩d囉, 但冇塵好好~~:010:
吃不到的蘋果 2008-7-9 02:40:23 PM
檸啡 2008-7-9 05:45:44 PM
木糠+綿花+紙巾撕碎~~~~~~~~~~
甜品糕 2008-7-9 10:45:45 PM
我之前就用木粒, 不過效果唔太好哦...-.-

打算轉用呢隻, 用新紙做既紙砂, 好像唔錯哦:
茵茵 2008-7-9 10:55:28 PM
原帖由 甜品糕 於 2008-7-9 10:45 PM 發表
我之前就用木粒, 不過效果唔太好哦...-.-

打算轉用呢隻, 用新紙做既紙砂, 好像唔錯哦:

請問幾錢一包唷??  那裡有得BUY>?:054:
甜品糕 2008-7-9 11:08:48 PM
呢隻我仲未開始用嫁, 諗住聽朝打電話訂
等我試用完先再講下意見哦
因為之前見d紙砂都係再造紙, 我怕分類果陣唔仔細, 所以都唔敢用
好難先search到隻用新紙做既紙砂哦^^
有沒有在圖中隱約見到個網址哦, 就在那裡訂
吃不到的蘋果 2008-7-10 12:22:41 AM
我沒看錯的話......嗯....那是猫砂.....?

會不會太大粒@@?
甜品糕 2008-7-10 12:42:13 AM
對哦^^ 是紙貓砂~~
不過我還未開始用啦, 不過我想應該和一般貓砂差唔多size吧~~
雖然yahoo知識 杰 說貓砂對鼠鼠來講太大粒, 不過我覺得都冇咩問題哦@@
而且我真的很懶啦~~ 木糠隔日清都不要啦:008:
而且貓砂比木糠吸味~~
wesky 2008-7-10 12:56:14 AM
混少少木槺俾佢
會比較舒服 d~~
sodmichelle 2008-7-10 11:50:46 AM
依隻有冇話食左有冇問題ga??:017:
wesky 2008-7-10 11:52:49 AM
咁就唔知啦..... 買之前請睇清楚....
甜品糕 2008-7-10 12:15:50 PM
好呀, 我會睇清楚~~
我其實都有諗過用豆腐砂, 因為佢其實係豆腐渣, 鼠鼠食左冇問題的~~
而且豆腐砂在貓友界既評語係超高~~ 仲有好香豆腐味, 所以其實我想試的~
不過因為冇鼠友試過, 所以都唔敢用~><

豆腐砂:

wesky 2008-7-10 12:38:08 PM
貓唔係成日係墊料上活動
鼠鼠就會
貓岩用的, 鼠鼠未必岩用的
檸啡 2008-7-10 01:33:35 PM
同埋大粒d的話~~佢地係上面走動會唔會覺得好易線落黎咁??
加入木糠可以平均返個高度~~佢地又可以訓得舒服d~~
另外仲以加入紙巾~~撕碎再撈埋俾佢地~~軟綿綿佢地好中意咖!!

如果只放貓沙的話:你想像下兒童樂園的波波池便知道了^^"

快速發帖