各位養倉鼠用咩墊料呢?
咩墊料good?
wesky 2008-7-11 03:53:40 PM
最好用廚紙  比較衛生
可以撕細塊俾佢~~
kelly_shing 2008-7-11 04:50:52 PM
原帖由 snowtiff 於 2008-7-11 03:39 PM 發表

呢個真係WORK呀! 我加左紙巾比佢地,2隻BABE勁開心呀!哈哈~ 仲好鐘意搵D紙巾同木糠LO埋一堆之後呢係入面訓~ 好CUTE!^^ 即刻唔用屋仔~ 哈哈~ ^^

見你地個個都分享得o甘開心,等我又快D試下先
而家用紙砂實在辛苦左佢><
檸啡 2008-7-11 04:53:49 PM
~_~ 聽你咁講,當初冇試用紙沙睇黎真係岩
kelly_shing 2008-7-11 04:57:00 PM
其實因為我feel到佢唔多中意...=________="
每次訓覺都一定會潑走晒D紙砂先訓o係個位到....可想而知,係幾唔舒服:077:
sodmichelle 2008-7-11 05:01:26 PM
原帖由 甜品糕 於 2008-7-11 11:43 AM 發表
其實如果肯勤換的話, 我都推介廚房紙哦
(我之前睇第二個鼠鼠網話用廚房紙要早晚各換一次!!??@@, 我自問冇咁既能力@@)
我前日鋪好廚房紙放番鼠鼠入去, 鼠鼠入到去見到咁多紙巾好開心咁哦^^ 吱吱吱吱咁叫^^
跟住起勢 ...

係呀, 我淨係用廚房紙, 早晚都會小清1次, 3-4日就大清 =]
不過我唸如果係冬天, 紙巾應該比廚房紙容易同棉花mix~~
檸啡 2008-7-11 05:09:39 PM
我的家晚晚都是冬天~
所以木糠+綿花+紙巾~都是鼠鼠的最愛~
好中意每日起身拎個籠出黎,
睇到佢地係個睡窩度突個頭出黎8掛...真係好可愛:053:
甜品糕 2008-7-11 05:52:20 PM
原帖由 sodmichelle 於 2008-7-11 05:01 PM 發表

係呀, 我淨係用廚房紙, 早晚都會小清1次, 3-4日就大清 =]
不過我唸如果係冬天, 紙巾應該比廚房紙容易同棉花mix~~

何謂大清, 何謂小清???:017:
sodmichelle 2008-7-11 05:58:20 PM
原帖由 甜品糕 於 2008-7-11 05:52 PM 發表

何謂大清, 何謂小清???:017:

大清 = 洗底盤等等, 換晒所有廚房紙
小清 = 將有尿ge廚房紙執走~~
檸啡 2008-7-11 06:06:37 PM
我通常都係隔幾日見到開始髒就大清1次(換哂入面所有野+沖洗盆底
對我黎講小清係..每日幫佢地換食物同水......~_~"
甜品糕 2008-7-11 06:27:14 PM
咁你地用廚紙呢,
鼠鼠一定會用廚紙係屋仔起巢哦

咁我而家每晚都換過晒所有廚紙, 連埋佢個巢拎走埋哦
所以佢每日都要重新起一次巢...我好唔忍心哦, 不過又怕唔衛生><
你地會唔會搞佢個巢??
sodmichelle 2008-7-11 06:50:22 PM
原帖由 甜品糕 於 2008-7-11 06:27 PM 發表
咁你地用廚紙呢,
鼠鼠一定會用廚紙係屋仔起巢哦

咁我而家每晚都換過晒所有廚紙, 連埋佢個巢拎走埋哦
所以佢每日都要重新起一次巢...我好唔忍心哦, 不過又怕唔衛生><
你地會唔會搞佢個巢??

其實都唔洗每日都換晒丫, 冇尿ge地方乾淨ga嘛~~
宜家天氣熱, 對於招財黎講係冇巢依樣野ga...'''' XP
招財宜家成日周''街''訓, 有乳豬式, 又有蝦毛式:037:
tth94 2008-7-11 07:53:54 PM
lee隻都幾好用
好吸味嫁

甜品糕 2008-7-11 08:03:28 PM
呢隻分類做得好唔好??
大唔大粒呀??

sodmichelle 2008-7-11 08:32:21 PM
原帖由 甜品糕 於 2008-7-11 08:03 PM 發表
呢隻分類做得好唔好??
大唔大粒呀??

Back 2 Nature好多人都話唔係咁好, 話有雜質, 要小心d~~
tth94 2008-7-11 11:04:09 PM
是嗎...但係佢吸味都幾好...
我想我可以考慮轉的~~

快速發帖