bb囡唔知點解li2日係咁挖地洞
仲要係零晨同焦早,一挖就挖成晚
好慘呀..我而我地房既...
搞到我同兔爸完全訓唔到
鬧佢就停一下...
究竟佢咩事會變成咁..係咪唔開心定有咩不滿
但我地冇訓時..佢又唔會wor..
仲蹦蹦跳好開心咁..
有咩野可以拎佢停呢..??
我諗過係咪因為熱...但我地都有開冷氣呀
FATO_W 2009-7-6 12:41:26 PM
會唔會係悶牙..
你地訓覺無人陪佢玩#^50^#
湯丸 2009-7-6 12:44:55 PM
My understanding is that "scratching" is normal. My 湯丸 scratch the cage all the time. May be check the nails, there is a possibility that it's too long. Otherwise, it should be normal, don't worry ^^ But I don't know how to make her stop either....haha.

Please correct me if I am wrong
wesky 2009-7-6 12:46:39 PM
佢係咪有D 咩要求呢
BB囡 2009-7-6 12:52:12 PM
就係唔知...
但我地上2個星期先同佢剪甲黎
唉...真係唔知有咩幫到佢..
佢真係挖唔停..次次都係我地訓教就係咁
MOURINHO 2009-7-6 12:57:43 PM
我oreo 都會成日挖地....晚上佢一挖地我睇到佢仲有好多新鮮草...:050: 我做個樣比佢比多小小草..:040:
佢就冇挖地:040: :040:
BB囡 2009-7-6 01:00:51 PM
下...但真係好多草嫁wor
死啦...仲有會可能呢:013:
wm20472 2009-7-6 01:01:46 PM
會唔會環境問題?
看書講, 抓地係兔兔想理乾淨地方訓
MOURINHO 2009-7-6 01:02:18 PM
原帖由 BB囡 於 2009-7-6 01:00 PM 發表
下...但真係好多草嫁wor
死啦...仲有會可能呢:013:

你試下我方法啦:040: :040: :040:
光之天使)) 2009-7-6 01:25:01 PM
或者試下將d草放落佢個籠度~
(唔係放草架)
直接放係地下....有d野比佢咬下睇下會唔會好d~
total通常係臨訓教先會挖.....
Peiian)) 2009-7-6 01:43:49 PM
樓主
我都慣左~~
我隻bunny都係咁
晩晚開工, 成個地盤佬咁
以前我真係晚晚都訓吾到, 而家忍一下就算~~~真係訓吾到先捉佢出來~
monaaaa 2009-7-6 02:00:09 PM
我拖肥呢兩日都係咁樣囉,佢抓抓下仲要尿尿
之後仲用對手推埋的尿尿落次所底,諗住收埋
但係佢就搞到自己成身尿尿....最後我決定同佢沖涼= =:063:
BB囡 2009-7-6 02:17:38 PM
原帖由 光之天使 於 2009-7-6 01:25 PM 發表
或者試下將d草放落佢個籠度~
(唔係放草架)
直接放係地下....有d野比佢咬下睇下會唔會好d~
total通常係臨訓教先會挖.....

我地d草係放係籠到嫁
Jessie)) 2009-7-6 02:38:40 PM
原帖由 Peiian 於 2009-7-6 01:43 PM 發表
樓主
我都慣左~~
我隻bunny都係咁
晩晚開工, 成個地盤佬咁
以前我真係晚晚都訓吾到, 而家忍一下就算~~~真係訓吾到先捉佢出來~

哈哈!!!地盤佬來形容好好笑!!
我家兔兔都係咁既, 有時會同我一齊訓, 不過大多數係會挖的....

我有個解決方法^_^唔知岩唔岩你用,
我到兔兔食完晚飯(8點倒)休息一陣, 9點鐘會再俾佢出來玩, 玩玩玩玩玩, 玩到12點幾, 其實佢已經好累喇
再放返佢入籠, 咁果晚佢就會乖乖咁訓嫁喇^^!!!!!

有時如果晚上冇時間俾佢出來玩呢, 到訓覺果時佢就會係咁挖, 咁我到頂唔順果時就會抱佢出來放係床一起訓
訓到咁上下佢想走來走去呢, 我就會放返佢入籠, 咁佢又會靜一陣low, 不過到最後佢都會挖...如此類推~~
BB囡 2009-7-6 02:47:15 PM
你會點同佢玩
因為我地番到家都係比佢出廳
但佢成日都唔出既..只係攤係到
有咩方法會拎佢累呢
尋晚佢都走左個幾鐘
又跳上又跳落咁
平時都冇咁活躍嫁
但最後都係......................:022:

快速發帖