2009年7月20日   下午5:45
DIDI 長睡了... 享年8歲....
由媽媽簽紙讓他離開世界.................

DIDI,
你去到彩虹橋要好好生活.....
要同大家做好朋友, 食你最鐘意既野~盡情百厭~
媽媽永遠愛你, 掛住你

今日終於陪左佢走埋最後一程..
我諗佢而家應該去到彩虹橋啦......識左新朋友未呢?

我想POST 一下今日既事...
如果真係感到不安....請不要看了.....
不好意思.......

DIDI 訓得好淋....好耐冇見過啦...
抱牠上火化盤的一刻....真係好想帶佢走...
因為.....佢真係好似只是睡著了....

其實在最後最後一刻....我冇影到相...
因為唔知原來可以影...
心裡面...好似唔知點咁...心掛掛...
所以....我就將今日送比佢既所有野...就放返入去....
完成左之後..心情真係好返好多...
都好既.....每年都可以放D新既入面比佢食~
多謝兔爸比我做呢個任性既決定.....仲話明年要一齊揀野食比DIDI~

帶左佢返屋企啦~配左個鋁盒保護住佢...
不過其實兔婆唔想我帶佢返屋企....仲諗緊點好...

有兔爸送比我既摩天倫同小天使陪住佢~
仲有咁多朋友們~佢一定唔悶啦~
DIDI~唔好咁自私~要同朋友一齊玩摩天倫呀~

因為某D原因...平時要咁擺...
不過放心啦~我同兔爸已經留左個位比你~
你等多陣啦~~~
你永遠都係我地既一份子~#^65^#

** 呢度真係好多謝咁多位兔友既關懷~
   我知道你地有D O係彩虹橋既小朋友一定會同DIDI做朋友~
   所以我知道佢一定會生活得好開心~ #^49^#
   希望大家既兔地都健健康康~:038:
   雖然我暫時唔會再養兔仔住~不過我就會成日上黎同大家傾計~~ 打搞晒~~ :037:

kwaikwai 2009-7-28 01:27:05 AM

你走後的第七天....

didi,

你已經走左7日啦.....時間過得好慢...

我每天也很想念你....想起你的活潑, 想起你的頑皮, 想起你的為食....

沒有你......雖然可以訓耐少少, 晚上亦可夜夜歸來....

但我很想念你在我身邊的時光.....

那6年的時間不少, 也不多....曾經何時, 我仍天真的以為你可以陪多我幾年....

我和兔爸想將來的時候也有你........但可惜, 再也沒有機會了....

現在的你在彩虹橋生活如何??每日食你最鐘意的菜菜吧....

媽媽比你的山渣餅食晒未??以前的你總是偷食......

你未走前, 媽媽訂左兔協本兔友良朋....

今日到手了....入面有一句「....牠們的離去不是消失, 而是到了更棒的地方, 以牠們最健康的模樣繼續生活

著, 並且會隨時感受到我們的思念...」看到這裡, 我哭了.....

其實我應該開心你在彩虹橋健康地生活著, 但我每當想起你最後一刻...我心真的好痛...

好嬲自己既疏忽....好嬲自己之前太忙......好嬲自己令到你咁....

但我仍感激你當日辛苦地捱到我來....就算無力......亦堅持拖著無力的身軀到來我的身邊....

多謝你, 我感受到你對我的愛....正如我愛你一樣....

前幾天.....兔爸在工作的地方見到你......

我見到你了~為食的你正將開咀仔呢~~
唔知你食緊咩呢.....
一見到你...我又忍不住喊了....你是知道我會哭, 才讓兔爸見到吧??

食飽飽之後~開心得跳兔子舞吧~~
見到你咁開心....媽媽都覺得好開心.......
但仍會因為你偷偷掉眼淚....你不會笑我吧??

didi, 你要記住~媽媽永遠愛你, 想你, 念你~
盡情去玩吧~乖仔
TrianPO 2009-7-28 01:38:43 AM
didi仔去到果到一定會開心架=)
不要哭;看見白雲時,應欣賞它的美,因為 didi去到只有快樂的地方=)
還有那一點的烏雲,是你的眼淚,陪著didi感情 ,擦掉眼淚,讓天再藍些,雲再白些=)
加油!!我會祝福didi^^
elvisli 2009-7-28 03:23:42 AM
見到舊雲我都好感動..希望didi可以開心地守候著你倆
珊迪小姐 2009-7-28 10:17:24 AM
嗚....太感動了 搞到我都有d眼濕濕tim!!
你要振作呀!! didi都吾想見到你甘吾開心嫁!! =(
波丸媽 2009-7-28 10:44:27 AM
我最近潛左水,上黎都唔知DIDI 去左彩虹
不過DIDI 真係好乖仔,生活左8年,佢係開心地終老,所以DIDI 媽都應該安慰
睇到呢度,真係忍不住流眼淚
不過,見到D雲, 我都覺得好似DIDI守護緊你,所以你都唔好唔開心啦
佢睇住你架, 佢好希望媽媽唔好再喊,為其他兔兔做多D好事^^
kittyz 2009-7-28 10:58:51 AM
didi一定會好開心的!放心吧!
勞仔 2009-7-28 12:39:25 PM
看到這篇很感動~很眼淺..有d想哭~
kwaikwai,你也看到吧,didi在彩虹橋生活很開心呢!
jimlam 2009-7-28 01:19:31 PM
我的豆豆也走了28日,我到今日也會突然掉眼淚,今日見到這篇文,我又想起豆豆走的一刻,一個個30歲的大男仔,係OFFICE突然掉淚,多可笑~~~估不到豆豆完全攻佔了我的心......

自責~~掛念~~遺撼~~回憶~~內疚,到今日仍未消失,這些我是完全明白!!希望時間能夠沖洗所有,只餘下思念及快樂的回憶。我想豆豆同DIDI都唔想我地背負遺撼走之後的路.....但真的很想念豆豆
jimlam 2009-7-28 02:07:09 PM
能遇到他們,是我們一生一大幸運,而家佢地都要回去來的地方,又或者已轉生,來到人世,等同你我重遇!你話係咪!?

快速發帖