同兔爸商量咗好耐, 決定養多一隻兔兔, 說服了兔爸上兔協看看, 但係上到去 d 義工 / staff 真的很冷淡, 係冷淡到令我地覺得好不屑同我地講野,  好似我地黎乞隻兔仔返屋企咁... 我地唔係話要求好似 sales 咁, 但係我同兔爸好似被人當空氣咁... 最後, 我同兔爸都唔係太開心咁離開, 兔爸話 "唔再考慮兔協, 買隻兔 b 算了... 費事受氣..." 令我好無奈...

其實上得去領養, 都係希望幫到兔兔啫, 而家咁, 我都唔知點好了...
elvisli 2009-11-1 10:34:20 AM
請大家作出定論及出言解構其他人/組織時

請提出論證作為論點之支持..

兔友亦請對不同的事情有著不同的批判思考以分析所有別人口中的說話

始終大家是對兔不對人
千千 2009-11-1 12:16:21 PM
甘 兔協  都 要  帶 兔 兔 睇 醫生"  做 手術 既

日常 開資 都 大=3 =
makoi 2009-11-1 12:36:37 PM
其實唔洗評論兔協 係好定唔好。

雖然佢服務上係有佢存在既問題﹐但大家都係想幫兔 (唔理佢地背後咩動機)。   

不喜歡兔協的話﹐ 大可用其他方法 幫助兔兔。  最終目的都係想幫到兔姐。
choi_ching 2009-11-1 05:06:09 PM
原帖由 ronniecheung 於 2009-11-1 12:28 AM 發表

其實自從想養多隻兔兔之後, 日日都 update 兔協個web 同 blog, 一早留意到果果, 琴日上到去見到真身, 真係好似呀, 不過俾人 hold 咗了, 不過當日我更喜歡勳少, 兔爸喜歡綿花冰, 但係因為兩隻年紀都不詳, 我地 ...

我都好like勳少...不過照顧唔到3隻丫
喵喵 2009-11-1 07:26:15 PM
hihi各位兔媽
喵喵媽今日上左去兔協, 但係今日佢地d態度好好啊
仲同我傾左好耐計
我覺得可能係因為佢地果d唔係員工係義工 日日都同人... 所以有d態度好 有d好衰
我今日簽左紙申請領養 白飯同檸茶
白飯個身同喵喵好似 ^^
第一次申請唔知成唔成功呢 ^^
Ivan 2009-11-9 03:49:23 PM
原帖由 Suki00623 於 2009-11-1 04:56 AM 發表 [url=http://mini-house.info/redirect.php?goto=findpost&pid=85163&ptid=6446]
我原本都同大家一樣覺得d兔兔需要幫助.有捐錢俾兔x咖,捐左2個月.之後就無捐..因為一位資深兔友同我講左一d 兔x既事情.再經過同其他兔友既討論,令我地覺得呢間舖..其實並非想像中一樣
原來兔x 既 boss 之前好似都係 ...

你所講嘅野好似有可能,但上兔協領養真係免費喎,你可以事先係第二度買晒所有用品後去接兔兔走,一包草一隻梳都唔買都得架喎.而且兔兔的desex費都唔洗,不論係診所免費做定係兔協俾錢,但領養者始終係得益者.
始終一個機構要生存總需要一些收入,只要兔兔和領養者(我們)係得益嘅,又何必介意別人"有否兼錢?""點解有咁多贊助?"
上兔協會受氣我亦深有同感!我亦估到係邊個,呢個亦係我無上去買糧草的原因,我唔覺得無收錢就可以對到訪嘅人冷言冷語,唔通我想幫助兔兔就需要受你的氣嗎?? 無咁嘅道理!
如果上兔協時不幸遇到冷待,其實兩位清潔阿姐都好好人(可能係受聘啦...),有問題可以先請教佢地.有問必答.
lingyan 2009-11-9 05:27:27 PM

回復 37# 的帖子

我尋日上去,覺得佢地D人好NICE,
maybe 係某個人唔係到。
之前上去次次都見到某人,所以次次都搞到一肚氣。
雪姬女 2009-11-9 05:39:17 PM
我唔覺得無收錢就可以對到訪嘅人冷言冷語,唔通我想幫助兔兔就需要受你的氣嗎?? 無咁嘅道理!

我好同意以上樓主所講既野~劉德華都有講啦:今時今日咁既服務態度係唔得架~!
就算係慈善機構有幾忙都好都要有返做人應該有的禮貌lo~!
我好耐之前去孤兒園做義工d社工very友善的~人地夠冇收錢啦~!
我上過一次兔協~令我印象好深刻~未試過比人當空氣lo~十問九唔應~!
(但當時d職員唔係好忙架wo~!)
就算對人對動物都好~眾生皆平等lo~佛學都有教人做人的道理~!
如果再係咁樣會嚇怕有心人的~!
Cody)) 2009-11-9 05:40:07 PM
其實相信好多人都受過兔協某人既氣, 但係希望大家要記住, 我地係想去領養或去幫現今係兔協既棄兔, 其實真係唔駛理會兔協既人, 兔先至係最緊要, 如果我地唔去幫兔兔, 將來兔協真係唔再收棄兔, 咁d棄兔又會點呢? 起碼佢地依家都有個地方住, 而且得到適當既照顧, 有病既都可以有醫生睇, 而且係兔協領養兔兔, 大家都唔駛擔心兔仔有病同埋唔駛比錢去絕育, 點都好過去黑店買d有病既兔仔. 我地一定要繼續支持"兔協既兔仔", 我依家每個星期六都係SPCA做緊義工, 想幫係個度既兔仔得到適當既照顧, 初初見到佢地個個對腳同PAT PAT被尿浸濕曬, 又無足夠既草食, 又污穢不堪, 真係好心痛, 加上係個度既家兔通常都無人領養, 每次我都好想搵一D方法幫佢地搵主人, 但係一直都係等, 有D都等咗好耐, 係依度, 都希望借個位希望大家幫忙宣傳下幫SPCA既家兔搵主人, 我真係唔希望佢地會係個度長住.  http://www.spca.org.hk/chi/adopt/homing.asp
kassdy 2009-11-11 12:06:39 AM
hh0 2009-11-11 12:12:05 AM
叫做AA~
甘 BB同CC 係唔係同一批救出既兔兔
elyse)) 2009-11-11 12:17:59 AM
尋日上佢個網仲有2頁家...今日就得返一頁..
睇黎領養得幾快...
喵喵 2009-11-11 12:29:38 AM
喵媽今日第4次上兔協喇 4次d人d態度都好好啊~
第一次同喵爸上去寫紙領養白飯 個個都好好態度同我傾兔兔計 由其是有個肥肥地既姐姐 好好人好nice.. 第2次我上去做義工....個霞e都ok丫 好nice唔係亂咁點人做野呀... 係我唔鐘意佢教我捉兔頸個方法姐.. 第3次同朋友上去探飯飯同艾耳...果日我仲帶左喵喵出去, 無booking即時想剪甲都ok今次, 下次就要book.. 都好好... 好喇 到今日 第4日上去 我上去為喵喵睇個 ALEX紫色籠 個姐姐都好nice咁同我介紹....
次次都好好啊~~ 唔係幫兔協.. 我之前個post都有話佢地d籠唔用水洗下... 不過態度真係ok... 其實某d人可能真係態度唔好, 你咪當佢透明囉... 或者試下好聲好氣叫佢, 佢都唔彩咪算囉... 無謂激親自己 死自己細胞嘛~
hh0 2009-11-11 12:43:42 AM
無左某D人對兔協黎講係好事
負面感覺會少左
rachellau19987 2009-11-11 06:59:40 PM
某人講到兔協咁衰,我又真係唔係好覺low,雖然佢地有d職員既態度唔太好。
我身為暫養家庭,而家兔兔每月既所有支出都全由兔協負責,睇e生都係a,我出既只係水and 菜 ja。  你講到兔協既商業,咁佢地咁幫d兔搵暫養家庭做咩,你估唔洗$  ga!!!

快速發帖