同兔爸商量咗好耐, 決定養多一隻兔兔, 說服了兔爸上兔協看看, 但係上到去 d 義工 / staff 真的很冷淡, 係冷淡到令我地覺得好不屑同我地講野,  好似我地黎乞隻兔仔返屋企咁... 我地唔係話要求好似 sales 咁, 但係我同兔爸好似被人當空氣咁... 最後, 我同兔爸都唔係太開心咁離開, 兔爸話 "唔再考慮兔協, 買隻兔 b 算了... 費事受氣..." 令我好無奈...

其實上得去領養, 都係希望幫到兔兔啫, 而家咁, 我都唔知點好了...
elyse)) 2009-11-12 12:05:31 AM
其實都無謂在兔協義工態度上既問題再討論...
若果真的不滿意不如直接send mail or other,直接同兔協反映....
不要再一個人開post,之後又九萬幾個人出來說三道四.....
這樣係治標唔治本,而且愈描愈累...唔關事既人又講多幾句...
又幾多係事實,有幾多係反應過敏 無人知....

而且在於我立場,有心領養何必介意他們既態度...
又唔係同佢地d義工過人世,又唔係長長久久....
而家要幫既係d兔仔,人類既紛爭唔應該關佢地事lor...
佢地本身已經係受害者
大家因為一,二個員工既態度而放棄了領養/幫助他們,
又因為大家既言論嚇怕左一些新手/有心人去領養...
咁又何必呢~
將唔領養既原因推哂落某幾位兔協義工身上
大家其實上呢個網係米真係真心愛兔,

以上言論沒有指名道姓,請勿對號入坐

喵喵 2009-11-12 02:32:27 AM
原帖由 elyse 於 2009-11-12 12:05 AM 發表
其實都無謂在兔協義工態度上既問題再討論...
若果真的不滿意不如直接send mail or other,直接同兔協反映....
不要再一個人開post,之後又九萬幾個人出來說三道四.....
這樣係治標唔治本,而且愈描愈累...唔關事既人 ...

我十分認同花侏媽講法
我地係黎幫兔既... 岩就傾幾句 唔岩就當佢地透明啦
otola 2009-11-12 11:13:03 AM
我都有少少分享,

的確兔協有d 人 (maybe 員工 / 義工 ...  not sure) 的語氣係不太友善.
姑物論係買野 or 睇兔兔, 人與人之間係應該互相尊重,
當然, 照顧兔兔係好吃力同花心機, 會做到人到忟憎 ....
當然, 每個人的語氣 or 態度 不同...
當然,語氣不客氣/不友善亦不代表不尊重....

但如果每個人都可以客氣點 or 多點笑容,
不論工作 or 與人相處,
大家都會舒服d / 少d 誤會

當然有人會話 : 我做乜要對你 客氣 / 笑容,
你又吾係我家 人 / 愛人 / boss ....

最后一句, 其實有時自己都係咁, 只不過自己不覺得, 又何必怪人 / 怨人
Cody)) 2009-11-12 11:16:28 AM

回復 41# 的帖子

依你點知係佢地既? 你見過? 我睇佢地全部都係10月10號到.

快速發帖