自從muimui戒糧淨食oxbow草後...就愈黎愈瘦...:013:
一摸背脊同後頸...全部都係皮包骨...
連條頸巾...都無埋!淨返一層仔...:024:

有冇邊隻草食左會肥d??
不過粉果咁耐都係食草...都好肥??

有時見佢個樣又好似唔開心咁...係咪佢生活得唔開心~唔吸收所以瘦??

以前肥到係一條兔柱...而家瘦到頭又長埋...身型都幼埋!見到人地d兔兔..多數都好肥...好羨慕!!:022:

以前係貢肥的!!:024:

光之天使)) 2009-11-4 09:02:21 AM
咁有無食菜菜呀??
食肥d呀....其實兔兔都係食草同菜兩樣
食草粉係可以肥d既,但係建議都係等身體有事既時候先食~

食菜多唔多丫?
如果食得多菜,可能都會令佢地食少左草,
可以試下減少菜既份量等佢食多d草丫~

之前total腸停果陣,比佢食好多菜,
後來好返都keep住多果個份量,不過體重唔見回升(腸停既時候輕左好多)
但係後來試下減菜,每日食3-4條,
佢食返多d草,體重又升回來~~重手返lu
你可以參考下
neutraly 2009-11-4 09:22:27 AM
原帖由 光之天使 於 2009-11-4 09:02 AM 發表
咁有無食菜菜呀??
食肥d呀....其實兔兔都係食草同菜兩樣
食草粉係可以肥d既,但係建議都係等身體有事既時候先食~

食菜多唔多丫?
如果食得多菜,可能都會令佢地食少左草,
可以試下減少菜既份量等佢食多d草丫~

...

佢以前有食菜..不過前排一食完就流口水..無再比佢食!
唔知咩事??又唔知係咪食得唔夠乾淨?之前聽人講話d菜洗唔淨有濃藥都會流口水..
同埋又驚佢食左菜唔食草又牙仔長..又磨牙!:011:

食草佢都唔算少架wor...但唔知點解..硬係肥唔返!!:056:

有冇邊隻牌子0既草會食肥d??:044:
lingyan 2009-11-4 09:28:37 AM
你隻兔兔大約有幾重ar?
你試下磅完之後,睇下個磅數標唔標準,
咁就可以知道究竟係因為減返去標準weight定係因為無食糧所以輕左。

草粉其實都算係藥黎ga,唔係必要都唔駛食。
neutraly 2009-11-4 09:34:43 AM
原帖由 lingyan 於 2009-11-4 09:28 AM 發表
你隻兔兔大約有幾重ar?
你試下磅完之後,睇下個磅數標唔標準,
咁就可以知道究竟係因為減返去標準weight定係因為無食糧所以輕左。

草粉其實都算係藥黎ga,唔係必要都唔駛食。

草粉唔會lu~佢唔鐘意食..:077:

其實幾多先叫標準??佢骨架都幾大..d手腳同pet都大..
上次6月磨牙時磅.好似2.2幾.而家好似仲瘦過個時少少..最肥個時係1歲多d去desex..有2.4幾..:042:
而家4歲.
小糖^^ 2009-11-4 10:43:25 AM
wm20472 2009-11-4 11:00:58 AM
食完菜流口水是有問題嗎?
neutraly 2009-11-4 11:13:38 AM
原帖由 wm20472 於 2009-11-4 11:00 AM 發表
食完菜流口水是有問題嗎?

我唔知係咪有問題呀.不過我唔敢再比...有陰影!
因為我驚佢食完又牙仔長!因佢有次又係食食下菜..個咀好似好痛食得好慢..
跟住又流好多口水.又食唔到野.原來係牙仔長~要磨牙!:077:
neutraly 2009-11-4 11:14:52 AM
原帖由 小糖^^ 於 2009-11-4 10:43 AM 發表
我覺得佢之前好似太肥la,會唔會佢係鐘意跑跑跳跳﹖可能佢出肌肉呢﹗健健康康既兔兔多數都係slim d﹗

但,好似話如果想佢肥d,可以食小小小小小量既麥皮(不過真係一個禮拜食幾片好la,當係零食咁比)

係...咁我試下比麥皮比佢當零食先!!:040:
佢唔鐘意跑跑跳跳..好懶!!平時有野食先會出黎行一陣..食完又返入籠!!:041:
hh0 2009-11-4 12:43:47 PM
如果比麥皮比佢當零食
不如唔好戒糧, 每日比番少少糧啦
我都係比1日1匙糧
firen_freeze)) 2009-11-4 01:50:04 PM
懶係咪唔開心ar?

帶佢出去玩會唔會好d?

零食/菜多d花樣law...氹下佢開心
neutraly 2009-11-4 02:08:17 PM
原帖由 firen_freeze 於 2009-11-4 01:50 PM 發表
懶係咪唔開心ar?  我都覺得係//佢個樣成日都好似無心機!好耐無跳過兔仔舞! :043:

帶佢出去玩會唔會好d? 上次兔聚有去呀?不過佢死攬住我..唔肯肯落地玩!仲mic我唔比我放佢落地!
零食/菜多d花樣law...氹下佢開心
唯一見到零食佢係最開心囉!:059:
neutraly 2009-11-4 02:11:10 PM
原帖由 hh0 於 2009-11-4 12:43 PM 發表
如果比麥皮比佢當零食
不如唔好戒糧, 每日比番少少糧啦
我都係比1日1匙糧

食糧都可以..不過我驚佢又食到咀"鵰"~又食少左草.又要去磨牙!:044:

好頭痕!!!不過好多謝大家0既意見!!:062:
小糖^^ 2009-11-4 03:04:01 PM
neutraly 2009-11-4 03:10:31 PM
原帖由 小糖^^ 於 2009-11-4 03:04 PM 發表
冬天快到了,我隻豆釘都肥了很多,咁佢最近有無肥返小小……

就係好似愈黎愈瘦..我先擔心!!冬天就到..
屋企人先話..冬天先黎減肥??!!
佢之前好肥架...條頸巾仲大過張相個條!!:068:

快速發帖