我每晚飯後也會替棉棉和豆丁洗潔一次厠所和底盤, 每當把方型厠所內的吸尿紙粒+便便倒出來時, 一定不能吸大氣, 甚至要閉氣數秒, 快手快腳把便便包好, 因為實在太臭了, 臭得似10年前沒清潔的男公厠味, 就連晚餐也可嘔出來:067:.  棉棉係咁, 豆丁又係咁, :028:臭爆, 換便盤時全屋都嗅到, 日日如是, 實在是空氣污染  . 可否解決臭厠問題呢?:013:

棉棉和豆丁各自一個方型便盤, 而墊便盤的方法如下: (看看可否改善一下)
1. 清水洗淨便盤後抺乾.
2. 墊上報紙x2+抺手紙x2, then 放上兩手紙粒.
3. 最後把便盤的網放上去, 完成.

以前我有用木粒, 臭味可減輕, 但只是少少, 因氣味太濃, 根本無大分別, 而且怕是松木粒, 本來家有2包, 之後也送給他人了.食方面, 我只是給t草及少量兔量. 真係不明白草食動物d尿尿都會咁臭:017:.........
你們的便盤是放什麼呢? 大家研究研究.

小糖^^ 2009-12-4 02:33:10 PM
uumeme 2009-12-4 02:39:03 PM
原帖由 芝士媽 於 2009-12-4 14:00 發表
最好唔好用紙啦. 我只放bc cat litter, 大約1/3高, 每日清(其實係兔爸清既#^14^# ), 佢要戴口罩清ga, 因d味都好勁 #^68^#

咪就係囉, 勁到要戴口罩, 我之前唔病左, 係兔爸幫手換, 而家叫佢都唔郁
luckygirl1025 2009-12-4 02:40:51 PM
我都有係用木粒,,不過真係勁臭,,,
uumeme 2009-12-4 02:41:26 PM
原帖由 小糖^^ 於 2009-12-4 14:32 發表

我在膠桌布邊位用膠紙貼實,無位可以咬得入。(如果係飛飛下既膠佢就會咬。 你每次都要當自己包禮物咁,用膠紙貼好,咁就唔會咬gar la﹗)

我完全明白了.
redbean 2009-12-4 03:01:30 PM
我睇書話好多松木粒係經過特別處理, 不含石炭酸, 唔會影響健康.
uumeme 2009-12-4 06:08:47 PM
即是話, 用木粒無問題啦, 但都唔係好喜歡用木粒, 因吸尿後會散開.
bonedog 2009-12-4 06:41:25 PM
我自己就咁用紙粒, 但我又覺得唔係好臭, 我個人接受到#^67^#
但兔爸就話好臭wor
勞仔 2009-12-4 06:51:59 PM
兔仔只食草就無味道的。
有臭味是因為吃兔糧及其他零食,才變得臭。
(就有如國內有人用牛屎起屋一樣,牛本身吃草的是沒有任何味道。香港的牛為何有臭味,是因為牠們吃了很多雜物。)
另:
我家兔兔廁所是用「水晶貓砂」。
兔兔的廁所只要兩至三日更換一次就無太大的臭味。
如果放了太久才更換,就一定會臭啦。:051:
bonedog 2009-12-4 06:53:47 PM
原帖由 勞仔 於 2009-12-4 06:51 PM 發表
兔仔只食草就無味道的。
有臭味是因為吃兔糧及其他零食,才變得臭。
(就有如國內有人用牛屎起屋一樣,牛本身吃草的是沒有任何味道。香港的牛為何有臭味,是因為牠們吃了很多雜物。)
另:
我家兔兔廁所是用「水晶貓 ...

可能普樂食糧食得小, 佢一餐食5,6粒左右..所以唔係太臭
水晶貓砂好似對兔兔唔好#^66^#

兔廁日日換最好
勞仔 2009-12-4 07:05:04 PM
原帖由 bonedog 於 2009-12-4 18:53 發表

可能普樂食糧食得小, 佢一餐食5,6粒左右..所以唔係太臭
水晶貓砂好似對兔兔唔好#^66^#

兔廁日日換最好

我家的兔兔是大型的兔兔。
我的兔兔吃兔糧吃很多喔>.<
如果唔比佢,佢會係廚房抓狂:050:
草每日一大碗:012:

兔兔的廁所跟他的patpat有一定的距離,應該無問題。:056:
(我想了解多些,水晶貓砂有什麼問題??)
兔廁,我都平均兩日換一次。:054:
hh0 2009-12-4 07:15:16 PM
勞仔你可以2日先換一次所真係勁,我地日日換都爆滿呀:-S
勞仔 2009-12-4 07:20:34 PM
原帖由 hh0 於 2009-12-4 19:15 發表
勞仔你可以2日先換一次所真係勁,我地日日換都爆滿呀:-S

因為兔兔用的廁所係大型果隻丫:039:
small_tra 2009-12-4 07:27:06 PM
我覺得清潔佢toilet時~d味係似染髮果d味~!

有陣拿拿地感覺~!又算臭......

我問兔爸~佢話唔似~!

唔知你地覺唔覺得呢~!?
勞仔 2009-12-4 07:46:47 PM
原帖由 small_tra 於 2009-12-4 19:27 發表
我覺得清潔佢toilet時~d味係似染髮果d味~!

有陣拿拿地感覺~!又算臭......

我問兔爸~佢話唔似~!

唔知你地覺唔覺得呢~!?

好似無你講嘅味喔:054:
wm20472 2009-12-4 09:43:30 PM
其實好看佢個日飲左幾多水, 飲得多呵得多
我用木粒, 尿唔多唔會好臭
木粒比紙粒好, 紙粒唔吸尿

快速發帖