我每晚飯後也會替棉棉和豆丁洗潔一次厠所和底盤, 每當把方型厠所內的吸尿紙粒+便便倒出來時, 一定不能吸大氣, 甚至要閉氣數秒, 快手快腳把便便包好, 因為實在太臭了, 臭得似10年前沒清潔的男公厠味, 就連晚餐也可嘔出來:067:.  棉棉係咁, 豆丁又係咁, :028:臭爆, 換便盤時全屋都嗅到, 日日如是, 實在是空氣污染  . 可否解決臭厠問題呢?:013:

棉棉和豆丁各自一個方型便盤, 而墊便盤的方法如下: (看看可否改善一下)
1. 清水洗淨便盤後抺乾.
2. 墊上報紙x2+抺手紙x2, then 放上兩手紙粒.
3. 最後把便盤的網放上去, 完成.

以前我有用木粒, 臭味可減輕, 但只是少少, 因氣味太濃, 根本無大分別, 而且怕是松木粒, 本來家有2包, 之後也送給他人了.食方面, 我只是給t草及少量兔量. 真係不明白草食動物d尿尿都會咁臭:017:.........
你們的便盤是放什麼呢? 大家研究研究.

雪姬女 2009-12-4 11:38:31 AM
原帖由 uumeme 於 2009-12-4 11:24 AM 發表
我每晚飯後也會替棉棉和豆丁洗潔一次厠所和底盤, 每當把方型厠所內的吸尿紙粒+便便倒出來時, 一定不能吸大氣, 甚至要閉氣數秒, 快手快腳把便便包好, 因為實在太臭了, 臭得似10年前沒清潔的男公厠味 ...

我囡囡用緊三角形廁所的~只係放木粒~你唔好放報紙比佢~一來報紙一吸尿會臭~二來報紙有毒~!
你試下放d有香味既木糠打底面頭架3手木粒睇下會唔會有改善~!
vivipig 2009-12-4 11:38:41 AM
我家太后一隻就有2個廁所~
一個用, 一個洗~
洗完會用漂白水浸半日, 等佢乾再用~~~
至於入面放既, 同你差唔多~~~
不過可以, 你都漂下個廁所~ 點都有菌嘛~ 清水洗唔到架~~
otola 2009-12-4 11:56:01 AM
你用乜 brand ?
我用 Breeder Celect Cat Litter  + 木槺 = 吾會好臭
hh0 2009-12-4 12:05:31 PM
估計臭味原因係用報紙墊厠所底
報紙吸尿但唔吸味, 所以會臭

我家有1個廁所2隻共用,
另外1個廁所3隻共用,
都唔會好臭
只放木粒就得
每晚只用清水洗潔一次厠所
1-2星期用醋or 柠檬酸洗1洗
uumeme 2009-12-4 12:06:26 PM
我都唔知報紙吸尿後會臭和有毒添, 原意是報紙可吸水, 因佢地都係隋兔多屎尿:009:, 而且一掀可起全部, 或者改用a4廢紙.
係喎, 可以漂下便盤, 殺菌:062:
uumeme 2009-12-4 12:18:36 PM
我曾經替他們刷廁所, :065: 好dirty, 雖然有穿上手套, 感覺仍似是把手放入自己廁所內撈金一樣...........:066: 我自家廁所也未日日洗, 佢地個廁所一日唔洗, 第二日就慘.

為何我還愛做一個兔奴呢? :063:
小糖^^ 2009-12-4 12:50:09 PM
兔仔怡v3v 2009-12-4 01:14:04 PM
真係唔建議用報紙...
因為報紙濕左水有機會會"嘔"虫嫁!!
我家的兩位都係用尿片鋪底...
再係上面加木粒...
每一次倒都好方便....一扯塊尿片D木粒同埋便便就會跟埋個尿片一齊落...
會唔會係你放得太小木粒OR木粒本身吸味個唔太勁呢?
uumeme 2009-12-4 01:16:25 PM

回復 8# 的帖子

我明白你點包, 好似包垃圾桶咁麻, 但不會咬膠袋嗎?
redbean 2009-12-4 01:36:40 PM
我同你差唔多, 不過我就用雜誌同木粒, 都唔覺得臭
A4 同報紙都會溶.....雜誌紙就唔會啦
如果你想乾淨d, 你可以用膠桌布+雜誌紙+木粒
uumeme 2009-12-4 01:37:25 PM

回復 9# 的帖子

不是說用木粒, 木槺不好嗎? 怕它氣味損害兔兔肝賢嗎? 所以我才轉用紙粒, 也知紙粒不能吸味, 但木粒味又對健康唔好, 以前我也有用豆腐粒, 甚至兩溝, 紙粒+木粒 / 木粒+豆腐粒....也解決不了臭味問題.

今晚我要做清潔女工, 無人工, 給兔兔來個廁所大清洗, try try用膠袋包廁所, 再墊廢紙(reuse環保, 等我在公司攞d返屋企先)/ 尿片(每兔已有一片墊底, 日日咁用都唔平), 再放上抺手紙和紙粒.

uumeme 2009-12-4 01:45:07 PM
我以前係用woody cat 架, 可以嗎?:054:唔知係咪松木粒呢?
芝士媽 2009-12-4 02:00:58 PM
最好唔好用紙啦. 我只放bc cat litter, 大約1/3高, 每日清(其實係兔爸清既#^14^# ), 佢要戴口罩清ga, 因d味都好勁 #^68^#
小糖^^ 2009-12-4 02:32:25 PM

快速發帖