我每晚飯後也會替棉棉和豆丁洗潔一次厠所和底盤, 每當把方型厠所內的吸尿紙粒+便便倒出來時, 一定不能吸大氣, 甚至要閉氣數秒, 快手快腳把便便包好, 因為實在太臭了, 臭得似10年前沒清潔的男公厠味, 就連晚餐也可嘔出來:067:.  棉棉係咁, 豆丁又係咁, :028:臭爆, 換便盤時全屋都嗅到, 日日如是, 實在是空氣污染  . 可否解決臭厠問題呢?:013:

棉棉和豆丁各自一個方型便盤, 而墊便盤的方法如下: (看看可否改善一下)
1. 清水洗淨便盤後抺乾.
2. 墊上報紙x2+抺手紙x2, then 放上兩手紙粒.
3. 最後把便盤的網放上去, 完成.

以前我有用木粒, 臭味可減輕, 但只是少少, 因氣味太濃, 根本無大分別, 而且怕是松木粒, 本來家有2包, 之後也送給他人了.食方面, 我只是給t草及少量兔量. 真係不明白草食動物d尿尿都會咁臭:017:.........
你們的便盤是放什麼呢? 大家研究研究.

sheena 2009-12-4 10:16:17 PM
好confused.........
之前我用木粒, 但呢度好多兔爸兔媽都話木粒唔好, 因為木粒濕左會變粉狀, 而我都有發現rabbit仔有時會打乞嚏
尋日岩岩幫佢轉左紙粒試下...又好似真係冇打乞嚏, 而暫時都未聞到臭味
ronniecheung 2009-12-4 11:48:42 PM
我都係用木粒, 用 q兔果隻, 問過老闆, 佢話呢隻掂到都冇問題我先買!
不過我都會喺底鋪尿片, 其實除開都唔係好貴, 一包 80蚊, 成 100塊, 仲可以一開二當 200塊用, 用到六七個月, 都唔貴! 而且用咗尿片, 不但吸味, 而且唔會密鋪木粒, 變相慳咗, 清潔又方便, 基本上個底盤完全唔會污糟!
陳皮妹 2009-12-5 02:40:06 AM
我以前係用木糠,而家用木粒,但係兩樣我都覺得我大陣味,
不過都習慣哂,而且都係換果陣先有味,平時唔陏佢就唔覺有,
所以冇咩所謂~~#^74^#
redbean 2009-12-5 10:02:09 AM
勞仔, 用水晶貓沙要好小心
萬一兔兔食左, 會中毒架
盡量唔好用
因為你唔知佢幾時會百厭反廁所

Sheena,
我見你個廁所無網o既
所以就一定要用紙粒呀
正如你講, 木粒會溶, 整到兔兔
如果兔兔食左木粒都唔好,
紙粒相對安全d
ka@+ 2009-12-5 04:21:35 PM
波波個TOILET間唔中都會勁臭..臭到想嘔=.="
我爸媽佢地會間唔中幫我搵啲唔知咩刷波波個TOILET..
等啲漬冇咁多就冇咁臭架喇=]
sheena 2009-12-6 12:14:46 AM
原帖由 redbean 於 2009-12-5 10:02 AM 發表
勞仔, 用水晶貓沙要好小心
萬一兔兔食左, 會中毒架
盡量唔好用
因為你唔知佢幾時會百厭反廁所

Sheena,
我見你個廁所無網o既
所以就一定要用紙粒呀
正如你講, 木粒會溶, 整到兔兔
如果兔兔食左木粒都唔好,
...

係呀因為呢度買既廁所都係冇網架,
我見呢幾日轉左紙粒之後佢都冇打乞嚏啦,所以都會繼續用!
uumeme 2009-12-6 02:20:51 PM
原帖由 small_tra 於 2009-12-4 19:27 發表
我覺得清潔佢toilet時~d味係似染髮果d味~!

有陣拿拿地感覺~!又算臭......

我問兔爸~佢話唔似~!

唔知你地覺唔覺得呢~!?

係呀係呀, 尿尿有亞蒙尼亞味..而染髮劑也有亞蒙尼亞成份. 有時一篤半篤尿尿似涼茶味:057:
uumeme 2009-12-6 02:36:14 PM
星期五晚替兩個小魔怪用漂白水洗刷廁所, 用尿片墊底, 放上一碗紙粒, 星期日早上換廁所時, 有小小臭, 已經大大減輕了亞蒙尼亞味, 原來真係報紙出事.

因為尿片會立即吸尿, 而報紙未能立即吸尿, 久而久之, 尿尿積在紙上, 味道愈來愈濃, 就成了公廁味.:062:
小糖^^ 2009-12-7 11:54:49 PM
sheena 2009-12-8 12:04:39 AM

回復 39# 的帖子

我諗我唔會加啦, 因為佢成日企響廁所沖涼, 驚佢企得多個網會整親佢腳仔
雖然佢個patpat成日痴住d紙粒會搞到個籠周圍都係,
但係寧願日日執籠都好過佢生腳瘡
小糖^^ 2009-12-10 11:16:29 AM
elyse)) 2009-12-10 01:16:00 PM
原帖由 sheena 於 2009-12-8 12:04 AM 發表
我諗我唔會加啦, 因為佢成日企響廁所沖涼, 驚佢企得多個網會整親佢腳仔
雖然佢個patpat成日痴住d紙粒會搞到個籠周圍都係,
但係寧願日日執籠都好過佢生腳瘡

我又幾認同你的想法,因為如果當一隻兔是長期站在廁上,是對腳仔不太好。
除非你既廁所網d lon是比較細,那麼他們就可以將身體既重量分佈在腳上
不會因為某一點受壓而有腳倉�腳枕

仲有用水晶砂,最好上面加多一層草或其他軟身d既墊材
因為水晶砂質地十分硬和大粒,
就算不是兔,是猫用,用久了腳噗會變得粗糙,更何況是兔
你可以想一想自己次次小解,都要好似行石春,就會明白為什麼不好了
coumpnet 2010-1-4 11:27:27 PM
Jessie)) 2010-1-5 12:11:46 AM
原帖由 小糖^^ 於 2009-12-10 11:16 AM 發表
我估放上個廁所度,唔會生腳瘡呀﹖如果會既話,咪隻隻廁所都唔合格﹖

你自己諗下la﹗

佢講得都未必冇道理, 有d兔兔真係好多時間會中意坐係廁所,
咁如果用鐵絲網唔係太好, 真係會生腳瘡嫁,
而我家兔兔唔會成日坐係廁所上, so我就冇呢個問題

然而我見有d廁所係個網係膠做, 有一個個洞洞咁呢....果隻我覺得好ok~可以試下
Aka 2010-1-5 12:20:21 AM
我今日睇醫生, 醫生話:
木康,紙粒,木粒之類都對兔兔唔好,
報紙, 廚房紙,尿片就ok
報紙既油墨係對佢冇映向架

快速發帖