就算你付出真心去同人地做朋友,都唔一定就一定會交到朋友...
或者人地都會同樣地真心對待,珍惜你...
唉!!!
係咪女仔都難以交到好朋友(同性)的呢??
uumeme 2010-1-6 10:21:12 AM
你想得太多了! 其實每個人在你心底內已分了級別, 你自己應該好清楚, 你位朋友在你心內是排第几.
其實只要她能為你或願意共同分憂某些事, 就係你的好友. 例如: 你會唔會對她說心事, 會的話她對你來說仍是好友, 值得繼續維繫; 相反, 你便當她是普通朋友, 記得先約佢啦.

我中學時有好几個好朋友, 離開學校後, 人大了, 身邊有不同人出現, 各自會認識到新朋友, 但每年都會在生日日子(一定唔會係正日, 正日留給她)出外吃飯, 聚舊一番, 送下gift, 十几年後, 各自有家庭小孩, 也會keep住出來聚餐, 現在還多了小孩的生日聚餐, 你可以想像到以前是半圍枱人數, 現在可以是一圍枱人數. 至於選擇gift是一個好頭痛的問題, 但gift由親自選擇gift->送coupon/自己買後向朋友claim錢->no gift, 其實大家都唔會計較有冇gift, 人大了, 只要出來吃飯也高興了.

如果你找到一個值得信賴的朋友, 就不要放棄. 到你有家庭有小孩時, 真朋友更難有.
darlingy 2010-1-6 11:24:03 AM
其實佢在我心目中的地位都算高~~此終都是中學同學,識得最耐,所以先會甘hurt~~

不過也算了呢,佢對我好唔好,其實自己仔細再想,都心知肚明~~

至於gift個度甘當然喇~~

有無gift真係唔重要,Gift只係一個example姐~~

無gift也不等於佢唔當你是朋友~~

呢個我真係唔care~~

但我反而care既真係,佢有無真心當過你是朋友,定只係當你是後備朋友,可有可無囉~~(連食餐飯都要confirm左佢的朋友個日唔約佢先應承既,可見我在佢心目中的地位有幾低呢~~)

不過都算數喇,過去了...昨天既唔開心,一覺睡醒後,又是新既一天~~
勞仔 2010-1-6 11:37:49 AM
交朋友係一門好深嘅學問,永遠只能活到老學到老。
交朋友,就有如投資一樣,你唔會知道賺唔賺到友誼,但你必須去接受一切風險。
朋友,永遠都係多好過少,但,知心的朋友永遠都係少好過多。
呢個世界,永遠都係多一朋友比多一敵人好,但,你也要學習
"曹操也有知心友,關公亦有死對頭"

:070:
uumeme 2010-1-6 11:50:26 AM
原帖由 勞仔 於 2010-1-6 11:37 發表
交朋友,就有如投資一樣,你唔會知道賺唔賺到友誼,但你必須去接受一切風險。
呢個世界,永遠 ...

讚! :010:
darlingy 2010-1-6 11:55:20 AM
原帖由 勞仔 於 2010-1-6 11:37 AM 發表
呢個世界,永遠 ...

我都正想講,如果呢個話題在face book,我一定會比個"like"你~~^_^
:010:

真係好好既分析啊~~

快速發帖