就算你付出真心去同人地做朋友,都唔一定就一定會交到朋友...
或者人地都會同樣地真心對待,珍惜你...
唉!!!
係咪女仔都難以交到好朋友(同性)的呢??
小糖^^ 2010-1-5 10:53:46 AM
darlingy 2010-1-5 12:27:32 PM
其實你的話我都是在中學時開始體會到,只係今日又一時之間睇唔開...所以就想呷下~~
Anyway好多謝你的提醒~我會銘記在心了呢~~
而家好番好多了~~Thanks!!
Jessie)) 2010-1-5 02:27:29 PM
我發現某D性格既女生係同同性朋友熟唔到, 可能係性格問題
不過咁又有咩緊要, 冇朋友又唔會死, 唔識女既咪識男嫁LOW,
唔洗諗咁多野WOR, 順其自然^^!!!!
同埋我覺得識朋友都要保障下自己的權益, 唔洗咁快就推心置腹丫~
你付出得多人地唔一定會領情, 都唔一定會俾返同等既友情你,
用幾年時間認識佢既性格係點先啦^^
uumeme 2010-1-5 02:29:21 PM
真心朋友唔洗多, 只要精1,2個就夠. 中學時認識的朋友, KEEP左十几廿年loo.. 今時今日仲可以大家去旅行.:062:
uumeme 2010-1-5 02:36:58 PM
我又無煩惱付出和回報煩惱. 朋友間也要回報? 要收番d 咩呀?
lingyan 2010-1-5 03:07:35 PM
朋友真係講緣份,我有個朋友由中一認識,
到而家都有KEEP住出黎行下街食飯傾計,
都唔駛計較乜野付唔付出,
好似我朋友鐘意阿JACK,行街見到阿JACK既野,唔貴既都會買俾佢。

不過我最怕只係識得拎人著數既朋友LOR....
darlingy 2010-1-5 03:38:47 PM
所謂既回報,唔係指d咩特別既野,但我的意思又唔係話,想付出100%友誼,人地就會比番100%友誼我...

不過,如果你當那個人是朋友,keep左好多年了,唔多唔小,你都會希望人地都有當過你是朋友吧!!

付出100%友誼,從沒有想過會收番同等100%,但如果連5%都無,你發現原來佢地都無當過你是朋友,唔多唔小點都會hurt吧!!

我既想法,其實是同Lingyan講的差不多~~

我都覺得能夠keep住出來食飯已經是好好,至弊既係叫佢地出來食飯,又唔覆我...(但又得閒同其他朋友食飯,玩face book),到我約另一班朋友了,我已經是等佢覆等到離另一邊朋友提出既時間好近了,我仲要私下再send message比佢,佢都唔覆我,我先confirm個邊朋友的日期的,點知佢知後又埋怨說沒有叫她(其實是有叫,只係佢唔覆,又比好多藉口說好忙先無時間覆個message(連一分鐘既覆message時間都無,但又有時間改face book status, upload相喎...我又真係唔係好信)!!

呢d都唔係重點,最大既重點係佢係將個波拋番落你度喎~~說你confirm左另一班朋友時間,好唔通知佢!!是你的錯,佢唔覆我地message,佢無錯!!

你都識講,你朋友喜歡Jack,你會買比佢,但是如果我買我朋友喜歡的野比佢,佢地係會嫌阻地方架!!佢地都要睇番夠唔夠實際先囉~~唔岩心水既都係會話你錯!!

不過可能就是因真係識得耐吧,先會係甘~~

LIngYan你呢句:"不過我最怕只係識得拎人著數既朋友LOR...."我好agree!!

darlingy 2010-1-5 03:42:49 PM
能夠可以一起去旅行既朋友,我都好想識到呢~~真羨慕!!
我都只是想識番一些會珍惜我既朋友姐~~唔係搞到好像次次出來,都是哀求甘~~
仲要睇番佢既schedule,無人約,先同你出來~~你既waiting list 永遠都是最尾~~
darlingy 2010-1-5 03:45:22 PM
最可怕既係佢講到是我錯甘,佢遲下會同番個邊的朋友解釋番為何甘late覆喎~~搞到我好像唔知做錯了咩甘...我都無做過d咩野,人地都無講過d咩野......唉!!唔知點講!!

smallsuishan 2010-1-5 03:53:33 PM
呢個世界係咁
莫講係朋友... 親戚都可以係咁

可能你入世未深
再衰既人都有 只係你幸運未遇過

經一事長一智
凡事上心 只會令自己失望 傷心
darlingy 2010-1-5 03:54:31 PM
其實今次呢單只係好小事,只係過去甘多年而來,佢對我既唔好,積積埋埋,最後我忍不住想發洩下唔開心姐~~
darlingy 2010-1-5 03:59:01 PM

Re: Hill媽

錯喇~~我都有遇過,親戚都可以係咁

其實我都知道,自己最大既問題就是太上心....
希望有日我真係可以學懂點去睇開D~~

小糖^^ 2010-1-5 04:16:38 PM
小糖^^ 2010-1-5 04:18:11 PM

快速發帖