想問下各位d兔兔係24小時自由行還是關係籠入面,
到某個時間就放佢出黎玩一陣之後再入番籠ga?

森美係24小時放養
廁所同食草都就係籠入面
我有d懷疑唔知係唔係24小時放佢出黎自由玩所以玩到呢排唔肯入籠食草,就算食都係食少少.
我剛剛關左個籠門佢冇得出黎就食草啦係度
zibet_friends 2010-3-4 06:56:46 PM
我發覺佢地唔係成日食..
我放佢出來玩時都冇食野(間中食一兩絛)
放入籠先會食好多
我懷疑佢係籠冇野做先係咁食:073:
所以都係多放佢出來好,最怕佢d屎:077:
珊瑚兔 2010-3-4 07:32:23 PM
我屋企既泡芙係很多時養籠子架~有人係屋企先會開籠比佢出黎玩~
但係佢係出面玩到想去厠所、想食野、想飲水既時候都會乖乖地番籠~
佢食完飲完苛完先會再出黎玩~
佢都已經好乖~^^ 連屎蛋都唔會係出面苛一粒架~
勞仔 2010-3-4 08:33:00 PM
我家兔兔係放養的:001:
如果屋企開左燈,佢都好少食草,多數係關燈後先狂食草:078:
Vinkivan 2010-3-4 09:31:16 PM
Cookie同Donut係有人喺屋企先會放出嚟嘅, Cookie係無論係出嚟玩定喺籠入面都一樣係食過不停(隨咗之前發生過鬧情緒嗰個幾月外), 因為我哋有放草喺籠出面, 所以佢係會邊玩邊食, 食到要飲水, 屎屎, 尿尿嗰陣就會返返入籠, 攪掂出嚟再食過, 基本上冇得食對佢嚟講都幾大件事咖~呵呵~!! 而Donut就喺籠入面會食好多草, 但出到嚟就唔會點食, 餵佢都係一條起兩條止, 所以我諗佢哋食嘢嘅習性都係睇返兔兔本身啦~ 如果你見佢唔係好肯喺籠食草, 而你又放養嘅, 咁你不如放啲草喺籠出面啦~!!
syl 2010-3-4 10:06:29 PM
我隻毛都係自由行, 因為個寵太細又暫時未換住 (等緊搬屋)
我見佢咁慘所以比佢係屋企周圍走
佢又唔會唔食草啵, 可能佢去廁所順便食埋 (或者食草順便去廁所啦)
反而就係長期放佢出黎就會愈黎愈曳
所以逼不得已之下都會困佢入寵一日
佢又會即刻乖返 =3=
zippyc 2010-3-4 10:31:21 PM
我關係籠入面呀, 佢自己識"細"的番入去個籠入面,  但佢出泥玩時就有D"大大", 但佢都鐘意返入去籠訓覺同食野
colour)) 2010-3-4 11:04:50 PM
我弟弟佢喺下午出嚟玩..夜晚佢會好乖咁番入籠
connie0909 2010-3-4 11:12:42 PM
我兔兔都係差唔多24小時放養...除左我地訓教個陣..
光之天使)) 2010-3-4 11:41:07 PM
total都係差不多放養~~
以前我都有你呢個疑問~~
就係困住佢~佢無野做又會食草~~

或者你真係放兜草係籠外~
如果森美係已經識去廁所尿尿,其實無乜問題架~
佢地會食到一大堆便便~不過都好易清架je~
順帶一提你可以放d軟墊/毛巾係兜草前面,等佢企上去食~腳仔舒服d

total都係,依家通常都食籠外兜草~
佢一得閒就去食架喇~
但係咁樣會難d留意佢食多食少,
反而變左要留意多d佢地便便多少大細~
wesky 2010-3-4 11:45:09 PM
日頭放養, 夜晚關籠~
wm20472 2010-3-4 11:59:30 PM
我係用欄養, 係qX買圍欄圍120x60cm的空間比佢活動
個籠只係放草、放廁所、圍毛巾冬天保暖
我們回家才放出來通屋走
kwankiuleung 2010-3-5 12:35:39 AM
我果隻就係有人係到先放佢出黎
但有野圍住,地方有限
放出黎有時佢自己肚餓都唔知道
鎖番入籠先狂食野~

等屋企裝飾完,應該可以比佢地方大d:073:
williamchw 2010-3-5 01:00:57 AM
原帖由 wesky 於 2010-3-4 11:45 PM 發表
日頭放養, 夜晚關籠~

ME2 :031: :031: :031:

不過我見我家惠惠都會返入籠籠食架, 我諗佢地餓果時都識搵草食~~
千千 2010-3-5 02:31:29 AM
trubi都係有人先可以放養
因為佢實在太厲害
為左食會跳到勁高:037:

快速發帖