今日終於到KOBI絕育既大日子啦,好緊張,緊張到尋晚訓唔著:043: ,點幾兩點訓,到3點幾都未訓得著,起身坐左一陣,到訓,到4點都係訓唔著,上網上到5點幾6點先訓到,但係7點半就要起身:050: ,未試過咁緊張啦..........

9:15-出門口,同KOBI搭輕鐵到屯門,之後就行去維多利啦

10:10-去到好多人,等左一陣,姑娘幫我登記,同簽左份野,醫生未返,唯有等........:056:

10:15,20左右-醫生番黎了,不過我前面仲有2,3個度,唯有再等等吧:077:

10:45-到我入去了,同左KOBI磅重,1KG,係咪輕過頭呢???:017: 之後DR.GERRY同我講佢好健康,可以放低俾佢,仲問我有無其他問題,之後問左一陣就出左番去,俾錢$1060,之後姑娘話做完打俾我........

11:00-離開診所,慢慢等姑娘既電話.........

3:30-打番去諗住問KOBI手術O唔OK,點知姑娘話仲未幫佢做,叫我5點先打俾佢問.........:008:

5:20-打去問姑娘佢醒番未,佢話KOBI醒番可以接佢走,問佢KOBI有無食野?點知姑娘話仲未餵佢食,我諗應該係KOBI岩岩先醒左吧,之後我就等多左一陣先去接佢,唔想佢岩岩醒又要走黎走去,等佢休息下,食下野...:032:

5:35-出發接KOBI:031:

6:30-到左維多利<<因為出到去市中心要買埋D野,所以遲左>>,有人睇緊醫生,姑娘又做緊野,唯有等下啦....:020:

6:40-今次原來唔使見醫生,只係姑娘幫我拎左KOBI出黎,出黎個時已經係個袋度了,之後只係同我講佢做完了,小心唔好俾佢郁黎郁去,整到個傷口,問姑娘佢有無食到野,佢只答我應該食左小小草,以防萬一,叫左姑娘俾埋包草粉<<$110>>我,之後就話我走得了,但係姑娘無俾止痛藥我,原來佢唔記得左= =..............:036:

6:50-為免KOBI咁辛苦,最後搭的士番屋企:006:

7:15-番到屋企,整好個籠,就放番KOBI入去休息下,入左籠一陣,佢好似好累要訓覺...........:014:

8:20-見KOBI仲未肯自己食,強迫性地餵左佢食兩支半草粉,一支水,兩條A草,糧同T草都唔肯食:011:

21:15-終於餵完,俾佢自己一個休息下,我都係時候要休息下..........:045:

希望KOBI聽日會聽聽話話自己食野,同有去廁所啦.............:038:
connie0909 2010-4-12 10:26:58 PM
咁最後尾有冇去扲返止痛藥?:013:
kikocheese 2010-4-12 10:28:49 PM
原帖由 connie0909 於 2010-4-12 10:26 PM 發表
咁最後尾有冇去扲返止痛藥?:013:

有呀,個姑娘同我講走得個時,我未問佢:唔係希止痛藥既咩,佢先話:呀...係喎,唔記得左TIM..........我個時俾佢吹到啤一聲.........
ssc314 2010-4-12 10:38:26 PM

回復 3# 的帖子

佢咁都有既咩?
唔係仲有咩抗生素呀,益生菌既咩?
kikocheese 2010-4-12 10:50:09 PM
原帖由 ssc314 於 2010-4-12 10:38 PM 發表
佢咁都有既咩?
唔係仲有咩抗生素呀,益生菌既咩?

無喎,有咩用架???隻隻兔都要???
ssc314 2010-4-12 11:04:24 PM

回復 5# 的帖子

我唔知呀,但個時choco絕育
dr yen俾左d抗生素同益生菌<<沖水or擺係d糧到
仲要開草粉俾佢食
兔仔怡v3v 2010-4-13 01:01:19 AM
兩支半草粉=幾多ML呢!?
因為個時MIMI佢岩岩絕完肯.. 佢應該同KOBI係差不多都係1.XXKG..
第一日我每兩個鐘就要餵佢食一次草粉...
MIMI佢都要食150ML既, 如果你KOBI冇食野我諗應該要餵返差不多150ML左右既草粉..
同埋如果佢有抗生素食就一定要食返益菌.. 益菌我個人覺得都有助佢便便..(因為我個日一餵完MIMI食益菌佢就有便便喇)
另外留言下兔兔佢有冇LAM個傷口... 如果有LAM就記得要帶返頭罩..
最好最好每日餵佢食藥OR食草粉時CHECK一CHECK個傷口有冇紅腫OR有血水..如果有呢D情況都最好帶返頭罩啦!!
wincy)) 2010-4-13 03:47:24 AM
帶佢地去做DESEX之前真係緊張到我地傻GA會!!
我仲好記得半年前帶我隻天竺鼠去SPCA到做
點知早1日仲要8號風球  
成晚訓唔到  1個鐘唔夠就打1次去1083睇下打完未
到左朝早11點幾先打完風  即刻係屯門出去灣仔!
等到5點幾個姑娘仲要同我講因為打風晏左開始做手術所以要聽朝先接得-3-
又1晚冇訓  成晚擔心佢
點知第2日接左番屋企  晚黑就發現個傷口有血水...  又嚇死左
第2朝9點幾又出番去spca到比vet check-0-
3晚冇訓過  不過好彩佢冇事ja~

所以1直未的起心肝帶burger去做公公  
成日都好擔心放抵左佢地會有事.....-口-
katy)) 2010-4-13 09:29:20 AM
果個姑娘好似係新黎ga...
呀b上星期六做左,但係佢咩都冇比過我...又冇見過醫生 :077:
chocolate301 2010-4-13 11:03:05 AM
我拖肥果陣做都係冇見醫生同埋咩都冇俾架~~
只係買o左草粉...但最後佢有食o野都冇餵到....
kikocheese 2010-4-13 01:26:20 PM
原帖由 ssc314 於 2010-4-12 11:04 PM 發表
我唔知呀,但個時choco絕育
dr yen俾左d抗生素同益生菌

你個隻係仔仔定囡囡???
佢無俾到我呀,只係俾左止痛藥
kikocheese 2010-4-13 01:30:35 PM
原帖由 兔仔怡v3v 於 2010-4-13 01:01 AM 發表
兩支半草粉=幾多ML呢!?
因為個時MIMI佢岩岩絕完肯.. 佢應該同KOBI係差不多都係1.XXKG..
第一日我每兩個鐘就要餵佢食一次草粉...
MIMI佢都要食150ML既, 如果你KOBI冇食野我諗應該要餵返差不多150ML左右既草粉..
...

唔該哂你先呀,今朝起身,佢有屙便便同尿尿,佢自己上左廁所屙,好叻叻呀
至於尋晚佢食個兩支半,我岩岩睇番,有28ml咋><
因為個姑娘話無限餵幾多,總之佢肯食幾多就幾多,我餵到兩支半,佢已經唔肯食啦,含住左支飲筒唔郁........
kikocheese 2010-4-13 01:34:44 PM
原帖由 wincy 於 2010-4-13 03:47 AM 發表
帶佢地去做DESEX之前真係緊張到我地傻GA會!!
我仲好記得半年前帶我隻天竺鼠去SPCA到做
點知早1日仲要8號風球  
成晚訓唔到  1個鐘唔夠就打1次去1083睇下打完未
到左朝早11點幾先打完風  即刻係屯門出去灣仔!
等 ...

天竺鼠原來都要絕架???我都唔知道要tim,諗住佢地體型細,仲以為.......
我都係呀,之前聽過有個case,個媽媽好心同隻兔兔絕育,可能醫生唔好啦,最後都死左,我尋日都好驚kobi會咁架,不過好彩,做完到接佢個時都好精神,眼仔都係咁,不過胃口就真係唔多好,希望佢快d自己食番野啦............

係呢,我覺得你個仔仔都同佢絕啦,健康d嘛,加上仔仔無囡囡咁大風險,應該無咁危險架.........

kikocheese 2010-4-13 01:38:16 PM
原帖由 katy 於 2010-4-13 09:29 AM 發表
果個姑娘好似係新黎ga...
呀b上星期六做左,但係佢咩都冇比過我...又冇見過醫生 :077:

咁bodycheck呢???我尋日去,本身個姑娘都話可以就咁放佢係度,因為個時醫生未番,不過我都係等個醫生番黎睇住佢bodycheck安心d嘛

佢連止痛藥都無俾你???
kikocheese 2010-4-13 01:39:01 PM
原帖由 chocolate301 於 2010-4-13 11:03 AM 發表
我拖肥果陣做都係冇見醫生同埋咩都冇俾架~~
只係買o左草粉...但最後佢有食o野都冇餵到....

你都係係dr.gerry度做???咩都無俾既意思係...............

快速發帖