[url=][/url]
不用開藥、不用打針,只要他溫柔地拍拍、抱抱,頑皮不安的兔子就會全身放鬆,仰卧入定 10分鐘。他是英國唯一的兔子催眠師,與兔子心靈相通。
60歲的彭羅斯( Cliff Penrose上圖)為兔子配種 30年,摸熟牠們的性子,最愛牠們聰明又敏感,「我心情不好時,牠們也會煩躁;我心情好,牠們就很安靜」。
他早前由陶瓷公司退休,有更多時間與家中 50隻兔子相處。久而久之,他研究出催眠兔子的方法,幫助牠們放鬆心情接受獸醫檢查或進行手術。
催眠方法很特別,彭羅斯先發出高音吱吱聲,吸引兔子注意,然後拍拍兔子的身體,輕力壓一壓,再溫柔地幫牠們按摩。此時兔子已全身放軟,四腳朝天(下圖),彭羅斯就為牠們合上眼瞼,讓牠們休息一下。
獸醫大讚他的催眠術很管用,最難得是他不收費。彭羅斯說:「催眠治療,令兔子變得更開心、更放鬆。」
英國《每日郵報》
轉載自蘋果日報2010年4月16日
uumeme 2010-4-16 12:09:04 PM
[youtube]
http://www.youtube.com/watch?v=9txjTTnqDY4
[/youtube]

Maggie)) 2010-4-16 12:09:42 PM
嘩﹗得唔得gar﹗不過,如果得既話,唔知佢會唔會黎hk開班授徒呢﹖﹗:055:
katy)) 2010-4-16 12:28:14 PM
好利害呀!!! 我都好想學 #^54^#
uumeme 2010-4-16 12:46:22 PM
我都想學放鬆我隻神經兔
Maggie)) 2010-4-16 12:48:37 PM
原帖由 uumeme 於 2010-4-16 12:46 PM 發表
我都想學放鬆我隻神經兔

x2 我都想放鬆返我隻有神經病的兔兔﹗ :056: 成日係咁「呼」我……
katy)) 2010-4-16 12:55:50 PM
原帖由 Maggie 於 2010-4-16 12:48 PM 發表

x2 我都想放鬆返我隻有神經病的兔兔﹗ :056: 成日係咁「呼」我……

x3 放鬆下她的心煩、多疑… (心煩:唔準人地郁佢屋企d野,屎屎都唔得。否則她就請兔爸食兔掌+"胡胡") (多疑:出黎玩,佢過黎聊我咪摸下佢,佢即刻掉頭走#^26^#… 有陣時係暴走+甩頭 唔知呢個係咪佢眼中的遊戲? )
ssc314 2010-4-16 01:18:17 PM
x4,,
我都想放鬆下我家choco既心情
佢尋日又發顛 咬到我流血
FATO_W 2010-4-16 01:51:51 PM

回復 2# 的帖子

好誇張!超勁
好似好好玩咁
我都想比我隻兔放鬆下...
但唔知有無副作用呢
小米 2010-4-16 02:15:17 PM
希望佢會來香港開班就好 la
Maggie)) 2010-4-16 04:15:39 PM

回復 1# 的帖子

強力要求他能來港開班授徒﹗
強力要求他能來港開班授徒﹗

(好似人地請願咁tim:057: )
smallsuishan 2010-4-16 07:56:02 PM
不如叫佢催眠我先啦 哈哈!! #^51^#
m1k1 2010-4-16 07:57:51 PM
西利#^80^# #^80^#
vivipig 2010-4-16 08:04:31 PM
唔係WOR, 真係得wor, 平時一反丁丁佢就會好緊張,
學佢咁, 丁丁係我腳上面瞓左3分鐘,
不過我係一直輕輕力摸住佢頭仔~
Jessie)) 2010-4-16 09:04:40 PM
一睇個TOPIC已經即刻想學喇!!~~~幾時開班收徒弟 XD

快速發帖