呀de頭先番咗尼屋企啦,,:073:
答番之前各位兔友系其他po到問的野先..

呀de系黑白個個兔兔尼架,,
個兩公婆未絕育架,,

-V-其實想講,.,,呀de個身型真系一d都吾次系6個月大,,(但系都幾瘦下):044:
頭先囖完呀de番到屋企個時..
見到個前主人系無比埋糧我架...:043:
之後我整番好個籠先,,
點知..
個厠所好多尿同生咗瘦..-V-:076:
但系個籠真系幾大下,,:040:

呀,,講番無糧無草先,,
個時系6:30pm
即刻跑去(真系跑=.=)最近我屋企個店到,,,
店名系[[嘉湖寵物屋(店)]]
去咗買草(oxbox 1cut草..)$40蚊,,

之後番到屋企個時..
系到睇呀 de,,:070:

一擺咗草系格外兜到之後,
呀DE好次好肚哦禁去食(大淡大淡禁食)

發覺呀DE有驚,,就會沖過去廁所到''呢''埋...
但系呀DE真系好乖好聽話架..:066:
想問下呢,,成日聽d兔友講話比d玩具兔兔玩,,咩玩具?

[[[我d相po咗之後睇吾番,,,-V-]]]

tracybb 2010-4-26 08:22:26 PM
廁所生锈:046:
不如你買個新比佢:057:
如果唔係可以拎d醋洗下佢....
我個qq通常係玩磨牙木 係r記買都係16蚊
難得qq又中2 磨埋牙仔又有用:078:
有時買一箱草 個箱咪正間屋企比佢玩下囉:051:
有時用完d硬身ge廁紙桶 係廁紙桶入面放d草 有排玩:051:
兔仔怡v3v 2010-4-26 08:24:44 PM

回復 1# 的帖子

發覺呀DE有驚,,就會沖過去廁所到''呢''埋...
係正常嫁.. 因為兔兔覺得成個籠都冇野圍住, 得個廁所係有d野隔下, 所以好多時岩岩返到屋企既兔兔都係鐘意訓OR坐廁所... 如果你係想教識呀DE去廁所既話, 我就建議你先先唔好放個廁所入去個籠入面先喇, 如果唔係久而久之兔兔只會覺得個廁所係訓覺既地方, 先留意一下呀DE鐘意去邊個角落頭到VIVI, 之後再用百醋洗乾淨個籠, 係你洗籠之前可以放一D有呀DE VIVI既物件(例如染有呀DE VIVI既紙巾OR墊材)係個廁所, 照道理佢就應該識得去廁所既.. 唔識就俾D時間佢適應下啦~~

我都冇俾玩具我D兔兔玩, 我已經係佢一件最她既玩具:066:
慧威喂 2010-4-26 08:27:01 PM
我個隻都會去廁所到''呢''埋~
佢黎左屋企就快一個月, 宜加無咁驚~
我都諗緊俾咩玩具隻兔~
佢已經有個草球+紅蘿蔔俾佢
佢都唔多咬, 個草球直頭唔咬, 宜個係係q兔度買, 可能唔好味掛:026:
m1k1 2010-4-26 08:29:47 PM
哇..吾系啊化!未絕育住埋1齊!!!!!!!
樂樂b都系住呢個籠架~#^74^#
好彩阿de遇到你咋!!吾系真系.........
你約左時間帶佢去body check未啊?~
smallsuishan 2010-4-26 08:37:06 PM
如果有錢都買左D食物同物資俾兔兔先
其實玩具佢地都唔係好玩!!
你有時間同佢傾下計 摸下佢已經好足夠!!

AND請盡快帶兔兔去body check~
因為可能有d問題肉眼係睇唔到
千秋王子 2010-4-26 09:35:05 PM
:055: 如果可以我同你一齊去呀~~因為我隻兔兔都未前日先黎屋企的a_a
mandycpi 2010-4-26 09:56:02 PM
歡迎你呀....阿de...

廁所不如買個新架喇...
你話佢好瘦.......一定係成日食唔好...吾.... hill媽講得啱.....盡快安排佢body check喇...

jojo199749, 你要努力做個好兔媽....:038:
PhoenixY)) 2010-4-26 10:22:29 PM
未絕育:011: 睇相個對兔仔係同一個籠架喎.....真係好...唉....唔識講.
你原來係天水圍架, 天水圍真係冇乜買兔仔野的鋪頭, 嘉湖個間都好少野賣. 都係出番去旺角選擇番D新物品吧. 另外, 兔仔未必隻隻都玩玩具, 我隻蛋都唔玩架. 你可以睇定D先, 一來de佢初到貴境, 係陌生d, 要比時間佢適應架.
兔仔怡v3v 2010-4-26 11:12:31 PM
原帖由 PhoenixY 於 2010-4-26 10:22 PM 發表
未絕育:011: 睇相個對兔仔係同一個籠架喎.....真係好...唉....唔識講.
你原來係天水圍架, 天水圍真係冇乜買兔仔野的鋪頭, 嘉湖個間都好少野賣. 都係出番去旺角選擇番D新物品吧. 另外, 兔仔未必隻隻都玩玩具, 我隻蛋 ...

其實你地係天水圍點解唔近近地去8號X到買呢!?
8號X係元朗同埋屯門都有呀.. 你地坐西鐵OR輕鐵都好快唧:060:
elvisli 2010-4-27 12:57:39 AM
長遠計都係買9lbs oxbow t草啦..化算好多

兔主人已經是兔兔最好的玩具了..兔兔好簡單..有食物有水..有主人經常的相伴已經足夠
Vinkivan 2010-4-27 03:37:49 AM
阿de遇到你真係好, 你要好好錫佢呀~!!

廁所生銹就用幾十蚊買個新咖喇~ 好過你買玩具呀~~~~~!!

兔兔本身係懂得自娛嘅動物, 唔需要好似貓狗咁買玩具俾兔哋玩~!!

但如果你有心機嘅話, 日後你買9LBS嘅OXBOW草會有個大大嘅紙皮箱, 用你嘅心思同智慧, 整間屋俾兔哋捐就已經好開心咖喇~!! 唔駛花費任何金錢~!!

JoJo.. 你仲係學生, 金錢方面一定會比返工嘅人少, 所以, 由今日開始, 你要為阿De儲"兔兔基金", 因為, 阿De除咗body check之外, 六個月大開始就會有發情嘅行為, 可能會噴尿, 所以, 有機會最好帶佢去絕育, 當然養一隻仔仔係未必一定要絕育, 那要視乎兔兔嘅發情行為, 但... 都要儲定錢先, 有需要都有筆帶佢去絕育呀~!!! 同埋, 兔兔萬一病咗, 睇醫生嘅費用可不少, 兔兔基本係以備不時之需, 呢個都係做主人嘅責任之一。

希望阿De會健健康康, 快啲肥返啲啲就好喇~^^
珊迪小姐 2010-4-27 10:47:22 AM
係啦 吾駛買玩具比兔兔了
留番d錢做醫療基金 應付不時之需仲好啦
只要你每日都放佢出來行下跑下 梳下毛 按摩下 傾下計
佢跳下兔仔舞就好開心嫁了 =)
katy)) 2010-4-27 11:41:17 AM
廁所生銹,又有可能係尿漬。試下去超市枝白醋浸下,浸完仲有先買個新比佢。我見屯門八號D廁所要$5X個 [方形廁所]。我有2個有蓋的兔B廁所,如果你岩我比你丫~

玩具…買比呀B都冇興趣玩,佢同我咬開然後掉落地下。間唔中比紙箱同草磚佢咬下已經好開心!可能呀b比較鍾意同人互動,佢鍾意同我地玩"1,2,3紅綠燈" (即係愈唔比去的地方愈要過去… 超越你的底線)<<所以樓上的兔友話兔兔的玩具就係兔主 :026:
jojo199749 2010-4-27 04:44:29 PM
原帖由 katy 於 2010-4-27 11:41 AM 發表
廁所生銹,又有可能係尿。試下去超市枝白醋浸下,浸完仲有先買個新比佢。我見屯門八號D廁所要$5X個 [方形廁所]。我有2個有蓋的兔B廁所,如果你岩我比你丫~

玩具…買比呀B都冇興趣玩,佢同我咬開然後掉落地下。間 ...

哈哈...
個厠所系又生瘦又有尿../_\
真系可以比我?^^:070:
我遲D都要一去嘉城個邊;;

而家我鋪左D布比呀DE''
金日我一起身就睇到DE籠入面有超多CC同VV:067: ..
之後我就張D CC擺番灑去厠所到,,

放學番到尼個時就D  VV都會系厠所到,,
有D CC就會系個厠所到..:061:

而家個兔兔基金....得好少MNEY:043:

快速發帖