我家辣椒仔,養左兩星期,上周五晚發現佢有輕微打噴嚏情況,又多左抓右邊耳仔,
雖然情況不算頻密,但都好擔心,到星期日帶左佢去屯門維多利睇Dr.Leon,誰知 Leon
叫我摸摸辣椒右邊面頰,原來腫了一大舊,剃毛後可見到一個像兒時玩的彈彈波般大的囊腫﹗

首先,Leon在不需麻醉的情況下(他說兔兔不會太痛的),用刀片"介"開,便"吱"出一大堆芝士狀的膿,
辣椒亦很乖,沒有掙扎。
後來Leon覺得不時都"吱"到少許膿,便徵求我地同意,讓辣椒聞少少麻醉藥,想"介"大d 傷口,
確認是否完全清除膿液。最後不用聯針,給了草粉、抗生素、益生菌便可離開。

Leon說,辣椒不是傷風,是囊腫影響他的鼻、耳不舒服(因眼耳鼻喉是通的),成因可能是
1) 有些較尖的草 / 異物插傷他口腔,形成發炎
2) 牙銀有問題致發炎
如果不幸地,異物還留在口腔內,或牙銀問題,便要照X光做手術。所以這一星期為觀察期,
希望辣椒不再含膿...

辣椒回家後肯進食,我也沒夾硬餵草粉,今早開始餵抗生素和益生菌。抗生素只需0.18ml,輕
易地餵了。但益生菌是粉狀,我溝了水餵他但不成功,因趕住上班,將那些水倒入水樽了。現在
很擔心他不喝水呢~~~(因可能有味...)

我想說,Dr Leon很用心醫辣椒,態度溫和,沒有計算時間趕收工,很用心叫翻譯教我怎照顧他,
有問必答,十天後便會覆診,希望辣椒大步檻過,我真的很擔心他呀~~~

另外,大家覺得有些草是不是真的很硬很尖? 近日第一次買左一盒9磅的oxbow草,昨晚拆開,很想掉了它,
又長又硬又尖﹗平時買40安士的都冇咁誇張,可能今次辣椒件事,令我有點陰影,亦聽過很多兔友說兔兔可以表面好地地
(或有輕微的不舒服),點知好快會突然離開….好驚呀!!!!

otola 2010-5-26 12:15:01 PM
你帶住辣椒, 仲要拎草, 會吾會太重,
不如 thr 去你度拎, 你pm 留電話給我 再講
我今日無帶電話:011:
otola 2010-5-26 12:18:17 PM
原帖由 penny922 於 2010-5-26 12:08 PM 發表
readbean,我之前買過袋裝的apd 同 oxbow都唔係咁,我懷疑所有盒裝都係又長又硬...
唔再買喇~窮窮,今個月未過完,已洗左三千幾四千銀去兔兔度,回家努力剪草好了,haha

其實我有一袋草碎, 真係好碎,
本來諗住比晒兔協,
如果你要, 比一半你, 主要係怕草碎令兔兔打乞嚏,
penny922 2010-5-26 12:49:59 PM

回復 32# 的帖子

我指妳可星期六,日頭時間來看看他,順便拎草,我幫妳搬到輕鐵站。
草碎,我也有儲起,謝謝妳,不用了。係呀,怕他打乞痴。
MC_2 2010-5-29 09:57:55 PM
兔兔咁細就要睇咁多次醫生><
好彩有個咁錫佢既主人
辣椒你要快d好返呀!!

快速發帖