家中兔兔 7個月大  女仔 
最近愈食愈小 之後有餵草粉 
昨晚開始沒有屎屎 有尿尿  
今天有去大圍驗血 肝沒事
醫生要我再餵草粉 
肚中現在摸到硬塊  請問我可以點做><
==================
THANKS各位的幫忙
奶茶剛剛在8時多左右去左天國
佢一直努力都最後 好感動
最後一刻佢係我同另一位主人身邊

詳細的事我休息一晚才打^^

wesky 2010-5-31 12:14:23 AM
睇完醫生再返來更新下情況吧
m1k1 2010-5-31 12:24:40 AM
原帖由 千秋王子 於 2010-5-31 12:10 AM 發表
重有一個做法都係一定岩嫁~~~~
剖開佢個肚拎條腸出黎睇下咩事咪得囉:040:
呢個做法都幾好...不過我唔知得唔得^^

吾好搞事好wo!
hh0 2010-5-31 12:25:46 AM
試下用針筒餵水
看看可否令便便軟化不致太硬
再按摩下幫助腸移動排便
再無進展就去睇醫生, 急
TinaTin 2010-5-31 12:37:19 AM
原帖由 hh0 於 2010-5-31 12:25 AM 發表
試下用針筒餵水
看看可否令便便軟化不致太硬
再按摩下幫助腸移動排便
再無進展就去睇醫生, 急

佢自己好努力想便便不過變左尿尿 
我幫佢摸佢都尿尿
m1k1 2010-5-31 12:40:29 AM
原帖由 TinaTin 於 2010-5-31 12:37 AM 發表

佢自己好努力想便便不過變左尿尿 
我幫佢摸佢都尿尿

聽日睇過第間啦..!
redbean 2010-5-31 12:54:24 AM
醫生有冇開止痛同幫助腸胃蠕動的藥?
岩岩睇過書
佢提不可讓兔兔缺水
否則乾涸便便更難排出
要用沒有針的針筒餵水

同埋去大圍都要搵睇兔兔o既醫生
dr tiger/dr lim
如果唔係就去九龍城好d

TinaTin 2010-5-31 01:04:32 AM
原帖由 redbean 於 2010-5-31 12:54 AM 發表
醫生有冇開止痛同幫助腸胃蠕動的藥?
岩岩睇過書
佢提不可讓兔兔缺水
否則乾涸便便更難排出
要用沒有針的針筒餵水

同埋去大圍都要搵睇兔兔o既醫生
dr tiger/dr lim
如果唔係就去九龍城好d

THANKS 
九龍城試過話FULL左= =
我哄佢飲DD水先
elvisli 2010-5-31 01:05:54 AM
腸停會令肝臟水份消耗得好快

所以應該用針筒迫佢飲多d水...睇情況係腸塞..

現階段如果再餵草粉可能令兔兔加劇..

你要令兔兔感到安全..可聽wesky建議放多d草在籠令兔兔有安全感

你亦可以幫兔兔按肚仔..幫佢加油..快快去到便便

到明天你應該立即就醫...因為...只有醫生先有能力幫你兔兔醫好個病
elvisli 2010-5-31 01:08:19 AM
原帖由 TinaTin 於 2010-5-31 01:04 AM 發表

THANKS 
九龍城試過話FULL左= =
我哄佢飲DD水先

九龍城FULL左

但如果情況危急...醫院是會收walk in症的.只係多100蚊

7年感情得來不易..不要因為一千幾百...放棄兔兔..

he need you...and you need him too
TinaTin 2010-5-31 01:11:09 AM
原帖由 elvisli 於 2010-5-31 01:08 AM 發表

九龍城FULL左

但如果情況危急...醫院是會收walk in症的.只係多100蚊

7年感情得來不易..不要因為一千幾百...放棄兔兔..

he need you...and you need him too

我陪左佢好耐有同佢傾計支持佢  
因為我打電話去問 佢無提到收WALK IN 奶茶佢好急需要人醫><
wesky 2010-5-31 01:15:23 AM
腸塞隨時致命, 依家唔去睇醫生, 聽日唔知仲有冇得睇
大部份的情況, 會於12小時內死亡!
千秋王子 2010-5-31 01:25:52 AM
樂觀d啦- -
可能唔係你地講到咁呢...
緊張大c:059:
已有 1 人評分P 點 收起 理由
elvisli -1 講得出以上內容表示了你的無知,出小句當幫忙 ...

總評分: P 點 -1   查看全部評分

fishbu 2010-5-31 01:32:30 AM
我見奶茶由尋日開始都好似食少左野又唔多郁咁
都實施左緊急應變措施...就係食個籠入面「鋪草皮」...
佢開心左仲跳黎跳去同埋肯自己食草
雖然我隻奶茶唔好似你果隻咁嚴重, 但我覺得最緊要係令佢飲多D水先~!
同埋你試下鋪草皮比佢舒緩下佢既情緒都好......

加油~!
elvisli 2010-5-31 01:44:03 AM
同意,飲水是必須

醫院一定不會提walk in..你去到亦不用提walk-in

你抱兔兔去到醫院講兔兔情況危急.摸到肚內有硬物就得了..真心希望你花小小時間睇一睇醫生

只有你可以幫兔兔,旁人點教都要你肯做

我家mocha就是腸停而離開的了.當時我有即時帶佢睇醫生.但最後都走了

redbean 2010-5-31 01:48:15 AM
如果你決定明天先睇醫生
今晚唔訓都要餵水(用針筒)
同幫兔兔按摩
跟住聽朝等佢一開門就Walk in
唔好拖呀,
加油, 辛苦了

快速發帖