家中兔兔 7個月大  女仔 
最近愈食愈小 之後有餵草粉 
昨晚開始沒有屎屎 有尿尿  
今天有去大圍驗血 肝沒事
醫生要我再餵草粉 
肚中現在摸到硬塊  請問我可以點做><
==================
THANKS各位的幫忙
奶茶剛剛在8時多左右去左天國
佢一直努力都最後 好感動
最後一刻佢係我同另一位主人身邊

詳細的事我休息一晚才打^^

TinaTin 2010-5-31 01:57:51 AM
原帖由 elvisli 於 2010-5-31 01:44 AM 發表
同意,飲水是必須

醫院一定不會提walk in..你去到亦不用提walk-in

你抱兔兔去到醫院講兔兔情況危急.摸到肚內有硬物就得了..真心希望你花小小時間睇一睇醫生

只有你可以幫兔兔,旁人點教都要你肯做

我家moc ...

我明早趕去BETTY到><
THANKS 
因為宜家摸到佢胃好漲 愈摸愈漲咁  怕餵水會增加身體內的壓力 我都好矛盾5敢餵太多
THANKS><

happygirl2009 2010-5-31 02:02:37 AM
冇錯啊,而家呢個情況只可以餵佢飲水同幫佢按肚仔
岩岩個星期森美仔腸停
佢既情況好反覆,我已經餵左佢食夠草粉同食藥,但每次都係明明有d好轉,但一到第2日就變番差,打回原形
之後終於係前2日,我成功令佢飲左好多水
加上成日一有時間就幫佢按肚仔
最後佢情況好番好多
有便便同自己食草
所以而家可以做既就係幫佢按肚同餵水水啊
加油支持到聽朝,10點準時去到九龍動物e院門口walk in.

btw,你係大圍係睇邊個e生??
TinaTin 2010-5-31 02:08:25 AM
我想問大家意見 
我住在觀塘 去大圍比BETTY到會更遠 奶茶會辛苦
昨天睇過大圍 佢俾5到信心我 好像不太懂得醫兔兔腸胃問題
我今天到底去睇BETTY急症是否對兔兔比較好?
happygirl2009 2010-5-31 02:12:04 AM

回復 33# 的帖子

當然!
有必要時搭的士

你睇大圍果時係睇邊個e生?
TinaTin 2010-5-31 02:12:52 AM
原帖由 happygirl2009 於 2010-5-31 02:02 AM 發表
冇錯啊,而家呢個情況只可以餵佢飲水同幫佢按肚仔
岩岩個星期森美仔腸停
佢既情況好反覆,我已經餵左佢食夠草粉同食藥,但每次都係明明有d好轉,但一到第2日就變番差,打回原形
之後終於係前2日,我成功令佢飲左好多水
...

我怕飲水會增加胃壓 因為個肚愈摸愈漲:050:
今日睇係一個男醫生 講英文識小小中文嫁 5知叫咩名

THANKS 你

wesky 2010-5-31 02:14:37 AM
fishbu 2010-5-31 02:18:49 AM
佢係咪真係冇晒胃口呀? 肯唔肯郁??
因為我用糧 (奶茶仲細,要食糧) 引佢跑完步之後佢精神左,,
仲聽到佢放屁.....................
唔知有冇幫助... :054:
TinaTin 2010-5-31 02:21:22 AM
原帖由 wesky 於 2010-5-31 02:14 AM 發表
水係一定要餵, 不論腸塞或腸停, 都會造成缺水
佢依家腸入面, 有大量既液體及氣體, 導致腹脹

佢個肚仔比起2個鐘前漲好多 一餵水都反抗我 前幾個鐘仲可以俾我餵
係咪我小小水咁餵佢?
點先知佢缺水?
THANKS
happygirl2009 2010-5-31 02:24:05 AM

回復 35# 的帖子

咁一係你等佢吸收左d水先再餵
相信佢個胃脹係因為之前食左d野
不過水應該好快可以吸收到
keep住按肚仔(輕輕力,由胸口至尾方向咁掃肚仔,或者係肚仔既兩側打圈)
按一陣之後要比d時間佢自己休息下

我之前森美仔腸停都係睇大圍
出入左幾日e院,本來情況有好轉,
但個vet佢only開左一支腸蠕藥我
到最後森美仔番到屋企個肚重痛,又唔肯食野,冇屎屎
嚇到我死,之後果日即刻去九龍城walk in
睇左betty,佢開左一大埋藥比我(唔知點解覺得有d藥食個感覺好似安全d咁),最後而家森美仔情況穩定番,book左聽日去覆診

我好明白你既感受ga
森美仔有事我都係即刻打去九龍城度book
但次次佢地都full booking,我果時又唔知如果唔打去book直接walk in既話佢會唔會拒絕唔睇我,當時咁危急冇理由搵呢d野黎搏,人地係電話度拒絕左我話full booking唔睇我
最後好無奈同無助之下唯有睇大圍

加油呀!!!!!!!

wesky 2010-5-31 02:31:24 AM
唔好餵水了

腸塞係要即時處理, 既然你未訓, 點解唔出去睇醫生呢, 依家只係消耗緊佢既生命
即刻出去睇醫生, 唔好再留係度~!!

腸塞最終會致盲及身體抽蓄
TinaTin 2010-5-31 02:32:54 AM
原帖由 fishbu 於 2010-5-31 02:18 AM 發表
佢係咪真係冇晒胃口呀? 肯唔肯郁??
因為我用糧 (奶茶仲細,要食糧) 引佢跑完步之後佢精神左,,
仲聽到佢放屁.....................
唔知有冇幫助... :054:

佢肯行下 伸長個身咁  都精神><:056:
TinaTin 2010-5-31 02:37:41 AM
原帖由 wesky 於 2010-5-31 02:31 AM 發表
腸塞係要即時處理, 既然你未訓, 點解唔出去睇醫生呢, 依家只係消耗緊佢既生命
即刻出去睇醫生, 唔好再留係度~!!

我覺得出面的醫生俾5到信心我 佢地的答案感覺只係想賺錢 :056:
happygirl2009 2010-5-31 02:38:36 AM

回復 41# 的帖子

用食物引佢佢會唔會有反應?
如果精神ok而又有反應,可以用食物引佢係屋企入面周圍走
等佢郁動下,幫助腸道蠕動
choi_ching 2010-5-31 02:42:07 AM
我有腸蠕動藥 住九龍灣的 有需要的可以搵我^^
wesky 2010-5-31 02:42:09 AM
God bless you
對我而言, 此舉同等死無分別, 唔岩聽就算

快速發帖