係咁既,昨天和朋友去飲茶,講講下,原來朋友兩公婆都有養兔仔,咁大家就交流
一下心得啦,大家養兔的方式都差不多都沒有大差錯,但當我比個手提電話既相
朋友老婆睇時,佢竟然笑我話做咩養埋呢種cheap兔仔/雜種兔呀之類咁....

之後佢又話自己隻喜瑪拉雅星兔幾貴/幾高級咁.......

我最有印象係有一句話:"呢d雜種兔去睇一次獸醫既價錢可以買2~3隻啦,你仲
帶佢去body check? 快d送左佢比第個,買個隻純種啦"之類既說話...

咁老人家既~我~見慣風浪,深明處世之道....雖有不甘,當時都祗好笑兩聲後就
轉第二個話題...

朋友事後都知不好意思有say sorry,我都無話嬲,不過祗係覺得而家d香港人太
追求名牌/純種/貴野,而往往忘記了物件的本質/功能/過程....

雖有不甘,不過2小時後又無野了,祗係有感而發~~~

回到家,我和老虎仔講:"人地話你雜種cheap兔叫我唔要你比人呀."
老虎仔fing頭~~
跟住我話:"食唔食小棠菜呀?"
佢又fing頭....
到我係雪櫃拎出來佢又搶住食......

我老婆:你兩仔爺一樣咁老親同~~~"笨"......
:066:

笨兔

笨兔

11.21 2010-6-13 09:59:11 PM
BB都係一隻普通家兔..
但佢既可愛得我完知=)
firen_freeze)) 2010-6-13 10:21:12 PM
MAX係一隻巿儈兔,又唔鐘意人抱,又唔駛錢買...

但我唔覺佢有咩唔好...起碼佢好健康

全世界最可愛O既兔兔係自己隻兔,所以你錫自己隻兔之餘,同時要尊重下人地

當面話人地隻兔CHEAP,咁都有...

我睇樓主以後去飲茶叫你個FD唔好再帶佢老婆一齊...
elaine)) 2010-6-13 10:43:58 PM

請問各位有無幫襯過荃灣8 號

本人想養兔,
請問各位有無幫襯過荃灣8 號
baby_fire 2010-6-14 02:14:55 AM
i agree wif 丁丁媽既理論,因果報應.
其實佢地都OKEY OUTDATE,無聽過職業無分貴賤架咩?
更何況一隻動物?
佢D SENSE錯得黎都未免GAG得濟-_-a
hkrchei2 2010-6-14 09:23:35 AM
我d屋企人都問我隻兔兔係咩品種... 我就講家兔..
佢地好似唔係好明白咁... 我會用唐狗來比如...咁佢地就明白...#^77^# #^77^#
之後屋企人都冇批評過我既兔兔...
反宜成日話, 佢咁大隻既好得意wor~ 好攪笑丫~~

而我家花花就係家兔, 家兔比較少人喜歡既...可能係佢地冇咁cutie...
雖花花有脾氣... 但係好易滿足... 放出黎就已經好開心~!!!...
跳晒舞咁...
我一見到咁, 我就好開心~!!!!
起初姐姐都有d怕怕~ 覺得花花唔靚,
不過, 而家成日話花花d毛滑, 令令咁~~一樣好鍚花花~~~

冇需要分咩名唔名種... 咩兔兔都有生命....
唔該佢地尊重d啦~~~
firen_freeze)) 2010-6-14 05:48:35 PM
原帖由 hkrchei2 於 2010-6-14 09:23 AM 發表
我d屋企人都問我隻兔兔係咩品種... 我就講家兔..
佢地好似唔係好明白咁... 我會用唐狗來比如...咁佢地就明白...#^77^# #^77^#
之後屋企人都冇批評過我既兔兔...
反宜成日話, 佢咁大隻既好得意wor~ 好攪笑丫~~
...

我屋企d人開始果時都覺得max好核突...(但我一開始就覺得max好靚仔)

我妹又話佢個樣好奸,紅色眼好樣衰

但係而家又好鐘意佢,話佢好得意...

同隻野相處落先知o既...

大隻兔先好玩~可以攬住暖笠笠:053:
fishbu 2010-6-15 03:29:13 AM
= =" 我話比兔爸知, 佢話樓主當時應該笑笑口對自己個frd講:
喂~你快D換過個老婆啦...佢都唔純(品),
養佢1個既錢都可以養幾個純品既老婆啦
又唔駛買名牌又唔駛買貴野...快D換左佢啦!!:062:
hkrchei2 2010-6-15 11:57:59 PM
原帖由 firen_freeze 於 14/6/2010 17:48 發表

我屋企d人開始果時都覺得max好核突...(但我一開始就覺得max好靚仔)

我妹又話佢個樣好奸,紅色眼好樣衰

但係而家又好鐘意佢,話佢好得意...

同隻野相處落先知o既...

大隻兔先好玩~可以攬住暖笠笠:053 ...

原本我想領養大白兔丫~ (好似MAX咁~ 紅眼睛)
不過, 家人反對...

大白兔真係好可愛丫~ 仲好乖添丫~!
mandycpi 2010-6-17 11:27:03 AM
純種又有幾重要呢?
兔兔去到一個家庭, 就會成為各位兔媽兔爸o既"心肝頂"#^70^#
每隻兔兔其實都係unique架la

fishbu 提議佢換個老婆依個超正... 笑死我!
anthony 2010-7-5 11:27:13 PM
養哂兔都係講主人個心點去對隻兔 唔關純唔純種事囉
睇到我都火埋 我都係賓利兔/貓貓兔 但係我覺我我大細囡一D都唔係雜種囉- -
KooDevil 2010-7-6 11:09:44 AM
if her bunny is that good, the seller would keep it and use her to breed and probably wont sell her
thats what breeders do
twpig 2010-7-7 12:08:39 PM
養幾千蚊的名種兔又如何,咪又係兔仔一隻,會柯金的咩....學各位愛兔的人所講,我們家那一隻不用錢買又不是名種兔,但牠的可愛牠的好是無其他可取代的...
520999)) 2010-7-11 07:19:28 PM
你隻兔兔好可愛=]:001:
rita0620)) 2010-7-13 09:05:17 PM
名種兔咪又係兔,,唔通名種兔就叻d識講野??
佢咁講好過份囉!!就算兔兔係名種都俾個主人影衰左啦=]
KATY012 2010-7-21 12:19:20 PM
算啦我一定會當面串返佢:013:

快速發帖