係咁既,昨天和朋友去飲茶,講講下,原來朋友兩公婆都有養兔仔,咁大家就交流
一下心得啦,大家養兔的方式都差不多都沒有大差錯,但當我比個手提電話既相
朋友老婆睇時,佢竟然笑我話做咩養埋呢種cheap兔仔/雜種兔呀之類咁....

之後佢又話自己隻喜瑪拉雅星兔幾貴/幾高級咁.......

我最有印象係有一句話:"呢d雜種兔去睇一次獸醫既價錢可以買2~3隻啦,你仲
帶佢去body check? 快d送左佢比第個,買個隻純種啦"之類既說話...

咁老人家既~我~見慣風浪,深明處世之道....雖有不甘,當時都祗好笑兩聲後就
轉第二個話題...

朋友事後都知不好意思有say sorry,我都無話嬲,不過祗係覺得而家d香港人太
追求名牌/純種/貴野,而往往忘記了物件的本質/功能/過程....

雖有不甘,不過2小時後又無野了,祗係有感而發~~~

回到家,我和老虎仔講:"人地話你雜種cheap兔叫我唔要你比人呀."
老虎仔fing頭~~
跟住我話:"食唔食小棠菜呀?"
佢又fing頭....
到我係雪櫃拎出來佢又搶住食......

我老婆:你兩仔爺一樣咁老親同~~~"笨"......
:066:

笨兔

笨兔

520999)) 2010-7-21 09:23:08 PM
其實養咩都好,,最緊要健康同合眼緣姐=]
大家自己鍾意就好,,我覺得家兔一樣可以好可愛.,好乖.
雜種兔都一樣.
long~spirit 2010-7-24 12:02:25 AM
俾我實串佢,有你啲咁既主人真係不幸,生命既珍貴由人去分辦咩係好???我買林B時都唔理佢既價錢同品種,只係覺得一見鍾情
yan0718 2010-8-7 05:13:59 PM
搞錯呀>___< 兔仔都要咁分
系個個兔爸兔媽眼中 自己既兔兔=無價寶!!!
ping_1312 2010-8-11 11:29:48 PM
我隻兔兔系全世界最好.最令女.最得意.最聽話~
雖然佢成日咬我= =但佢系我心目中最好.最得意.最聽話.最令女.
宜家先知兔兔有分上等兔同下等兔=_=
Freeflyer 2010-8-13 02:51:43 PM
我返而會答佢

做個盡責任的主人,既然佢係我家庭一份子,咁佢有病當然要照顧佢啦。
兔兔冇分貴賤,有病都係主人俾錢。<--- xdd
本是同根生,相煎可太急。
siuhiuhiuhiu 2010-9-5 10:51:01 PM
我覺得老虎仔係非常可愛!!
主人同兔兔係睇眼緣而一齊的!!! 真架>"<
雖然比普京我果個人都話佢係純種, 但對我而言,
這不是養普京的重點!!
而係我同男友第一眼就喜歡了他!
先至養佢!! 絕對唔關純種問題lor
如果果個朋友老婆甘笑你, 佢簡直係"full"淺!

老虎仔係你全世界最可愛既老虎仔^^
只要有你這個主人在,
佢就幸福不得了!!!^^
lwk123 2010-9-7 09:53:39 PM
洗唔洗咁講呀=___=
都係兔仔姐>333<
samsamyan 2010-9-12 09:52:47 PM

^.^

我覺得所有動物都咁特別
無論佢地是有病痛,傷殘..點都好,我一樣鐘意
:023:
mayberain 2010-10-17 04:31:18 PM
只要係生命都同樣無價..
係佢地唔明姐...
=]
ssc314 2010-11-2 12:11:40 AM
其實吾止人,係動物眼中都會分等級,但係我眼中佢地都係一樣的
ccychoy 2011-1-24 07:58:29 PM
隻喜瑪拉雅星兔真系慘.有d甘既主人
死左都吾知咩事
佢自己都系雜種la~你吾問佢點解佢阿媽吾掉佢去垃圾筒?!
叫佢阿媽亂倫囉~純到爆la甘!
自己吾系純種養隻兔純種有屁用呀?!收la~
Qewi'B 2011-1-30 07:44:13 PM
我覺得分分鐘你朋友隻兔老左..無甘可愛..佢又會嫌棄咖囉!!:062:

快速發帖