記得之前整焗草餅個post 嗎? 大家都很成功吧
最近研究左一個超簡易方法, 免焗, 免叮
有興趣既可以一試

材料: 一碗草碎, 一平湯匙即食燕麥
方法: 即食燕麥加少許滾水成杰糊狀, 倒入草碎中搓勻再壓成小餅形
放陽光下生晒, 或者冷氣房中風乾,
第一天有少許鬆軟泡感覺, 第二天已乾透硬身, 同焗既無大分別
完成品如下

這個做法不宜於潮濕天氣, 濕度最好7x - 85%, 近排唔錯啊
同埋呢個做法減去麵粉, 相對之下又健康左dd
岩岩做果批食左一星期都無變軟無發毛, keep得下

已有 1 人評分P 點 P 幣 收起 理由
Vinkivan + 5 + 5 原創內容 多謝分享~!!

總評分: P 點 + 5  P 幣 + 5   查看全部評分

hkrchei2 2010-7-14 11:36:16 AM
昨晚即刻整左... 第一次整草餅..
整得好ugly #^81^# #^81^#

花花聞左兩下就走左...

花花聞左兩下就走左...

ying. 2010-7-14 11:47:16 AM
即食燕麥 係咪邊隻都得??
hh0 2010-7-14 12:57:55 PM
原帖由 MAN 於 2010-7-13 10:14 PM 發表
好容易,多謝分享^^
好想依家整,但係過幾日又落雨

如果放冷氣房間風乾, 就唔怕落雨天
hh0 2010-7-14 01:01:36 PM
原帖由 tracy 於 2010-7-13 11:09 AM 發表
又幾好wor~~~~
之前焗果d咪可以加d果肉落去既,呢隻加唔加得呢?

加左果肉無咁易乾透, 焗會好d
hh0 2010-7-14 01:07:15 PM
原帖由 tracy 於 2010-7-13 10:23 PM 發表
有個問題,
一平湯匙即食燕麥

大約分量而已, 外賣匙都得
hh0 2010-7-14 01:11:04 PM
原帖由 ying. 於 2010-7-14 11:47 AM 發表
即食燕麥 係咪邊隻都得??

yes, 一定要即食, 唔使煲果種, 因為唔會焗
hh0 2010-7-14 01:14:00 PM
花花媽整得幾好唔錯呀
花花咁唔賞面:073:
hkrchei2 2010-7-15 05:19:05 PM
昨晚返家, d 草餅已經變左咪....丟晒啦~!#^81^# #^81^# #^81^#
Man 2010-7-16 01:30:31 PM
我琴晚係到整.
但係搓搓下搓到只死昆蟲,嚇到我呆曬:056:
lotenten 2010-7-27 02:25:41 PM
我想問下...可唔可以放入雪櫃當風乾呢? :017:
angietsang 2010-7-27 02:58:50 PM
整好左大概可以放幾耐??
會唔會好快變壞架??
siu''520 2010-7-28 05:25:27 PM
我D兔兔唔係好中2食+#^37^#
hh0 2010-7-29 08:41:33 AM
原帖由 lotenten 於 2010-7-27 02:25 PM 發表
我想問下...可唔可以放入雪櫃當風乾呢? :017:

原則上係可以既
Vinkivan 2010-7-29 09:45:54 AM
原帖由 siu''520 於 2010-7-28 17:25 發表
我D兔兔唔係好中2食+#^37^#

你啲兔兔仲咁細, 唔可以食草餅呢啲零食咖~ 淨係食草同適量嘅糧就可以。
MON 2010-7-29 11:42:14 PM
好方法呀!!!等我搵日試下先^3^

快速發帖