記得之前整焗草餅個post 嗎? 大家都很成功吧
最近研究左一個超簡易方法, 免焗, 免叮
有興趣既可以一試

材料: 一碗草碎, 一平湯匙即食燕麥
方法: 即食燕麥加少許滾水成杰糊狀, 倒入草碎中搓勻再壓成小餅形
放陽光下生晒, 或者冷氣房中風乾,
第一天有少許鬆軟泡感覺, 第二天已乾透硬身, 同焗既無大分別
完成品如下

這個做法不宜於潮濕天氣, 濕度最好7x - 85%, 近排唔錯啊
同埋呢個做法減去麵粉, 相對之下又健康左dd
岩岩做果批食左一星期都無變軟無發毛, keep得下

已有 1 人評分P 點 P 幣 收起 理由
Vinkivan + 5 + 5 原創內容 多謝分享~!!

總評分: P 點 + 5  P 幣 + 5   查看全部評分

兔霧草;)餅姬 2010-7-13 12:25:49 AM
好似唔錯咁WO@@
試下先
kittyz 2010-7-13 01:11:11 AM
好令咁啵!@@:055:
Vinkivan 2010-7-13 01:17:23 AM
整得好令呀~~~ 唔駛同麵粉又幾好喎~ 而且冇經過焗冇咁熱氣, 天然啲!!

等我搵日都試下整先~ 唔該晒~!!!!!
hkrchei2 2010-7-13 09:18:27 AM
wah~ 好丫~ 快d返去試下先~!!!

要係facebk讚好~!!!#^79^# #^79^#
tracy)) 2010-7-13 11:09:06 AM
又幾好wor~~~~
之前焗果d咪可以加d果肉落去既,呢隻加唔加得呢?
katy)) 2010-7-13 01:50:39 PM
讚呀!!:010:
岩哂我呢d連焗爐都唔識用ge人
小米 2010-7-13 04:28:31 PM
勁呀 hh0~ 哩個做法好好呀!
唔用焗爐就唔怕熱氣..
仲好環保tim
peterlau1974)) 2010-7-13 05:37:54 PM
幾好咁喎 ! 等我得閒試下先 !
little.rabbit)) 2010-7-13 05:37:56 PM
My rabbit like to eat thanks:073:
rita0620)) 2010-7-13 08:52:21 PM
等我都試下整先#^54^#
Man 2010-7-13 10:14:05 PM
好容易,多謝分享^^
好想依家整,但係過幾日又落雨
tracy)) 2010-7-13 10:23:24 PM
有個問題,
一平湯匙即食燕麥<---即係平時食飯果d外賣匙呀?
firen_freeze)) 2010-7-13 10:55:52 PM
懶得開焗爐的我,以後冇藉口啦...
adamchan1023 2010-7-14 10:33:24 AM
looks pretty~~:053:
nice method
thanks for sharing =)

快速發帖