1P 幣
我已領養阿寶1個月有多喇. 阿寶應係19個月啦..唔知係咪籠身有d高. 個門口又係鋼條..佢自己落到一半又退回去.

佢係咪想出來架? 點樣幫佢出來好? 好想佢落地呀~~:001:
sammy)) 2010-11-3 02:16:37 PM
我相信你要 post 阿寶同個籠的相俾大家悌下先俾到意見!
Riela)) 2010-11-3 03:05:25 PM
我都好想知呢
我個籠都幾高下

比比又仲細個
拍佢跳唔到出尼
我諗住用野食引佢跳出尼

如果都係出唔到
我老公話會整梯比佢跳出尼
manmanwongwong 2010-11-3 03:08:39 PM
請幫忙教下我啦~

manmanwongwong 2010-11-3 03:20:20 PM
我都諗緊係咪要買個滑梯比佢 "SIN" 出來..please help~
lotenten 2010-11-3 03:21:59 PM
搵個盒仔"long"平隻門...佢咪唔會跌囉
manmanwongwong 2010-11-3 03:31:41 PM
我有試搵張矮登 long 平啦. 又試過搵 file 放在門上做平地..佢都唔敢再向前行~~:050:
katy)) 2010-11-3 04:28:31 PM
我見人地加塊木板扣住個門口,等佢易D出黎.

你下次試下個廳靜哂冇哂人,佢會大贍D出來GA~ (有陣時呀B唔係唔識出黎,但係出到一半又發覺好似有危險,所以又退返入去... 但係我地"呢"埋哂喺房裝佢,佢又好熟練咁跳出來)#^53^#
raywong521 2010-11-3 04:28:40 PM
你可以試下咁樣

可整條毛巾,要拉緊點~用夾或用針線固定~

或去買塊像這樣的板,頭尾有鈎固定~

同埋唔使太心急,你整左毛巾或板之後,唔好面對面望實佢,偷望佢好喇:060: 等佢自己行落黎,唔使引佢既~有時你望住佢,佢都可能會驚.比d時間佢適應,同埋比佢自己探索下塊毛巾或板

twpig 2010-11-3 04:40:22 PM
你試下用條毛巾包住個門口位置(像我相片那樣),
如果那四隻腳(輪)無咩用途的話可嘗試"擦"左佢,可以令到個籠短返d.

manmanwongwong 2010-11-3 04:51:22 PM
唔該晒你地呀..好有用既建議..好. 我試晒你地3個方法先..若佢有朝一日落黎..我會影相比你地睇..多謝晒你地:002:
emma123)) 2010-11-3 06:56:23 PM
我都係用呢個籠架, 我就唔係用毛巾,我夾左塊草席上去,薯蛋咬下八下就跳左出來了。
如果都係唔得,你可以用D佢中意食既野來引佢,eg放幾粒糧
manmanwongwong 2010-11-4 10:58:19 AM
我昨日用了毛巾..都係行到中間又返入去..好呀..我回去試下草蓆呀~
manmanwongwong 2010-11-5 04:12:15 PM
昨日阿寶出了門口但未落地..都係用了你地方法..thanks..對佢黎講已係好開始

katy)) 2010-11-5 04:27:23 PM
恭喜恭喜!!
呀寶條頸巾仔好厚:039:

((個廁所凌空左???是否我太攰睇錯)):064:

快速發帖