1P 幣
我今日岩岩買左隻兔仔
佢好活潑一去到我屋企就走黎走去==
系男仔黎-33-"
3個月大=)
我做哂資料先買佢架--
但系我比左一小小小既蘋果佢食下;佢就發哂癲咁想食---
仲咬我同埋抓我
PILLOW.MA)) 2010-12-29 10:50:19 PM
有咩點算?
蘋果糖份高, 會搞亂兔兔腸胃同食得多會肥呀
所以6個月以上既兔兔一個星期只可以食一小塊
6個月以下既小朋友唔可以亂咁食架
小朋友食alfalfa, 糧同timothy就夠架喇
大少少可以比少少菜
其他野都冇需要比
費時食壞腸呀><

唔好諗住兔兔鍾意食又比個cute到爆既樣你就忍唔到手咩都比佢食呀

娃娃 2010-12-29 10:51:29 PM
但系佢而家發哂癲咁;點算好
佢系咁想食蘋果囉!!~
crystal_xd)) 2010-12-29 10:56:49 PM
3個月大跟本吾應該比蘋果佢食.
會好容易肚痾.
你吾好再比佢啦.
佢一想食你就用手指點下佢個頭.講no牙.吾准.
同埋岩岩買返黎吾應該放佢出黎玩住.
應該比佢系個籠度識應下環境先.
而家你淨系可以比alfalfa.timothy.幼兔糧.同埋比水佢飲.
其他野就全部吾好比佢食住.同埋系寵物店度買既話都吾知有冇3個月大.
你系邊間寵物店度買既?
你買左d咩野比佢.如果可以既話盡量影張相上黎比我地睇下.
同埋買返黎既時侯應該帶去比醫生body check.

醫生資料如下;;

1.大圍珍禽異獸及寵物醫院

地址;;大圍積信街 75 號

電話;;2687 1030

2.九龍動物醫院

地址;;九龍城啟德道 24 號及 26 號地下

電話;;2382 3300

如果你仲有咩問題既話都可以上黎問.
PILLOW.MA)) 2010-12-29 11:01:02 PM
冇架, 唔比得佢食架得3個月
你收起哂d蘋果佢拎唔到離食架啦
比d草佢食, 分哂佢注意力啦
仲咁細個食慣左好味野唔肯食草就煩喇

你係主人, 唔比佢食佢就冇得食架啦
佢發顛咪由佢發顛囉
抓你咬你咪嗌no"one"佢返入籠冷靜下囉

你控制架嘛
wesky 2010-12-29 11:04:01 PM
頭幾日唔好俾佢出籠玩住, 切忌嚇親兔, 由得佢係籠適應下新環境先
儘量減低環境壓力, 除糧及草外, 其它一律唔好餵
娃娃 2010-12-29 11:04:58 PM
吾該哂=)
我已經張佢吾食得既野擺左系佢見吾既地方
我系紅蘿白買既.
PILLOW.MA)) 2010-12-29 11:05:51 PM
冇錯冇錯
初頭幾日唔好比佢出籠玩住
同埋記得帶佢去body check呀!!

(mk買既兔兔更加更加要帶佢去body check呀!!)
娃娃 2010-12-29 11:09:38 PM
我諗住1月2同埋我老豆帶佢去check牙-)
系咪要帶個寵物袋;袋住佢
?
PILLOW.MA)) 2010-12-29 11:12:11 PM
你要打電話去bk左時間先喎
最好緊係用寵物袋帶佢去啦
有兔仔專用既兔袋架
去返賣兔仔野既地方就有得買
crystal_xd)) 2010-12-29 11:12:24 PM
系牙.如果吾系咪冇野帶佢去醫生度囉.
你有冇買到寵物袋?
同埋你買左d咩比佢?
個籠set成點?
可吾可以影張相比大家睇下.比d意見你?
醫生你book左邊間?
娃娃 2010-12-29 11:15:51 PM
我聽日買寵物袋
個寵都幾大有三角型廁所老豆反黎就買正方形既
同埋mr水樽;d草就用apd 1st cut既
我聽日影比你地睇=)其實仲有

我想系大圍果度睇;因為近
但系好多人都話有個兔醫叫bretty地咪-33-好似好好但驚太遠-,-
crystal_xd)) 2010-12-29 11:30:08 PM
大圍都好.大圍睇dr.tiger
dr.tiger對人好好既.
如果可以既話你可吾可以今晚影?
聽日吾知得吾得閒上線的.
如果吾可以也不緊要.
可以請其他兔友解答你的
PILLOW.MA)) 2010-12-29 11:38:56 PM
大圍睇就dr. tiger
9龍塘睇就dr. betty/ dr. yen都好

紅law白有冇叫你買沖涼粉磨牙石木瓜丸果d野呀?
千其唔好買呀XD
娃娃 2010-12-29 11:40:12 PM
佢冇叫我買牙,,
夠該哂你地牙

快速發帖