天氣急降得幾度, 好驚兔兔會著涼生病呀, 我已經幫佢個籠蓋左條毛巾, 唔知噤樣夠唔夠佢地禦寒呢...問過寵物店員要唔要幫張電氈比佢又話唔洗, 比件衫兔兔過又驚佢唔仲意, 因為無得幫佢自己清潔毛毛, 請問你地點幫你地個兔兔過冬呀??thx
Maggie)) 2011-1-13 11:12:05 AM
電氈?no.....

兔兔咬開佢咪電死佢.......

其實hk都唔係好凍,用毛巾蓋籠就ok架,不過琴日我加左條毛巾入個籠度比佢坐坐:055:
crystal0202 2011-1-13 11:21:42 AM
我開左暖風機俾佢,佢好鐘意呀
Riela)) 2011-1-13 11:42:22 AM
只要唔係當風位, 兔兔根本唔怕凍
真係怕既, 放半張wetbed入籠, 佢凍自然會走上去
sakixxshum 2011-1-13 01:40:47 PM
買左張床仔比佢地..
佢地好中意..成日訓上去
同鋪左張wetbed係籠入面..
鋪左條毛巾係籠出面..
仲有用紙皮擋住一邊籠..
d風又入5到..
佢地又暖到..
wm20472 2011-1-13 03:34:08 PM
鋪vetbed,係籠底, 籠外面圍毛巾
留意屋企唔好咁多風
wanga113 2011-1-13 09:42:06 PM
vetbed 暖風機 毛巾 曖水袋.
我屋企因為好凍.有陣時比街仲凍
所以我都會以上既物品.仲有山門山窗

但係一定要俾空氣流通
傘仔)) 2011-1-13 10:41:23 PM
對我來說昨天是嚴寒, 只有4.7度氣溫, 但似乎對JACQUELINE來說一D都唔寒囉.....

我用毛巾舖在佢的皇座, 佢都唔坐落去。咁我又試過用毛巾包暖水袋俾佢, 佢又係行開, 掂都唔掂, 我怕佢唔知有"暖座", 抱佢坐落去, 佢都仍然選擇坐地板.....
為食仔 2011-1-13 10:53:01 PM
除非兔籠個位好當風,如果唔係都唔洗做d咩野!兔兔唔太怕凍,佢本身有件皮草,體溫仲高過人!我放條毛巾係籠度佢唔鐘意,係要咬走佢,仲要成日企係好凍既地磗上,又趴係地下....
littledot 2011-1-14 01:15:23 PM
SORRY, DELETE

littledot 2011-1-14 01:16:04 PM
雖然佢好似唔凍,但我都開左暖爐俾佢
berki 2011-1-14 05:19:02 PM
唔好俾衫仔兔兔保溫呀
會壓住佢D毛, 毛毛就冇保溫作用
到時適得其反

我開暖風機俾佢地呀
咁樣佢地唔會縮埋一舊訓
因為桃桃夏天都凍冰冰,成個波咁訓-.-
sakixxshum 2011-1-14 05:42:29 PM
有相LU...
嘟嘟平時好怕凍']
而家咁既佈置後..
佢完全即刻生猛曬..

P.S呢張係佢訓著左果陣...
下一張係..佢岩岩訓醒個樣XD

rbtdoria 2011-1-14 11:27:37 PM
我用vet bed material的blanket做佢的床~~
加毛巾仔做佢blanket~~
同埋有heat + head pad~~
orlando)) 2011-1-15 01:19:54 AM

回復 13# 的帖子

wah~~~~~~~佢好可愛又乖呀~我都買左個d床比佢, 佢唔肯訓。。。仲成日咬, 咬到難晒tim ar,我隻橙仔有你個隻噤乖就好了∼

快速發帖