見有兔友說某寵物店老板說香港的水適合兔兔直接飲用,更能增加抵抗力添!
我半信半疑,煩請各兔友給些意見。:043:
wesky 2011-1-26 11:05:26 PM
你叫個老闆自己飲下.....
增加抵抗力, 病少d 啊...
wm20472 2011-1-26 11:26:49 PM
邊間老闆? 相信佢間鋪d兔唔會好得去邊
Futagoza_Kaniza 2011-1-27 01:29:46 AM
成年貓狗就會飲生水, 佢係咪講錯左??
兔仔腸胃敏感, 唔可能飲生水...好多細菌嫁!
人飲都唔得啦!
raywong521 2011-1-27 01:35:14 AM
唔可以架...我覺得兔仔比貓狗果D易病好多囉,都係小心D好,同人一樣飲熟水
千秋王子 2011-1-27 03:05:25 AM
我隻兔仔好叻仔識分生水,,比生水佢佢會擺飲:050:
bbandwingki 2011-1-27 09:20:14 AM
唉.....
我啊爸啊媽都係咁嫁...
成日都話可以飲生水囉....
次次都同我比生水.....
我就成日都同佢地講....
佢地唔信我嫁囉.....#^62^#
raywong521 2011-1-27 09:39:25 AM
咁你幫兔兔換水....一陣飲左生水唔舒服,仲麻煩:047:
orlando)) 2011-1-27 09:57:16 AM
我個隻都係比佢飲生水架, 我買個時個pet shop老闆都話其實要睇咩國家, 有d國家既自來水係硬水, 就要煲過先好比兔兔噤, 好似我地澳門同香港噤, 就唔洗wor, 仲話兔兔天生就係噤生水架啦~仲埋生水會增加兔兔既免疫力同對腸胃好好多架wor
katy)) 2011-1-27 10:36:53 AM
自己都唔飲... 何況比隻弱小GE兔兔 :042:
除非屋企用淨水機, 同香港D水加左氯氣 大廈水缸唔係定期洗、生水會有細菌…

天生飲生水係岩,但係佢講緊野外丫MA… D水都唔同 :040:
APPLE 2011-1-27 10:55:09 AM
原帖由 katy 於 2011-1-27 10:36 AM 發表
自己都唔飲... 何況比隻弱小GE兔兔 :042:
除非屋企用淨水機, 同香港D水加左氯氣 大廈水缸唔係定期洗、生水會有細菌…

天生飲生水係岩,但係佢講緊野外丫MA… D水都唔同 :040:

同意~~
野外的兔兔雖然係天生飲生水, 但係佢哋所飲的生水無經過任何的人為加工,
全部係天然的, 唔會經過可能已經生鏽的水管, 帶有菌的水喉,
其實屋企的水有機會有微生物, 只係我哋肉眼睇唔到啫~~

emily_520825 2011-1-27 11:30:26 AM
絕對唔可以!!!!!:056:
meimei_1721 2011-1-27 01:59:34 PM

回復 4# 的帖子

成年GE貓狗都吾飲得生水架:062:
orlando)) 2011-1-27 03:47:56 PM
死啦, 噤依家先比佢飲返熟水唔知得唔得呢:043:
raywong521 2011-1-27 04:24:41 PM
原帖由 orlando 於 2011-1-27 03:47 PM 發表
死啦, 噤依家先比佢飲返熟水唔知得唔得呢:043:

可以慢慢轉返熟水比兔兔,唔好一次過轉晒,好似轉草咁,每日轉少少,直至全部係熟水

快速發帖