呵呵 今日3點3下午茶時間去左9龍動物醫院做身體檢查∼
不過話說很驚魂,

首先就係天氣太熱,d冰樽得兩個(以為萬事搞掂,點知原來都係唔夠),因為正午時分出門口,太陽特別猛,所以家中BB到差唔多到達醫院的時候攤左係到,
個鼻抽得勁快;嚇得我一落車就撲左去間醫院到,希望佢涼下冷氣。

之後一入到去,好涼爽=3=,坐係到兩個字;BB就攤係到即刻變得勁有精神;之前訓左係個冰樽上面,一到體溫正常番就係咁想搞走個冰樽,覺得佢阻路。

對面的貓貓主人看著我的BB不停抓- -在對我微笑(慚愧)。

之後入到去做身體檢查;DR.MA同佢檢查哂全身各下,包括耳仔頭眼膚仲有屁屁;話佢所有都好健康,佢話肚子裡的便便多到數都數唔哂;而且個大腸小腸活動都好好。

佢仲話佢好勁丫,個胃比一般既侏儒兔兔還要大;用到80%,話佢消化力好強。

不過開心了不久,當檢查佢D毛時,就發現了一個問題。

BB的身上居然有”失”(咳嗯,由於字不懂打先打同音字,希望大家看得懂啦)。

就是那些像是胡椒粉一樣大小,放大4萬倍就會嚇壞人一雙眼睛的那種;之後佢就抽左小小毛,放在落顯微鏡俾我地睇....一望,即刻彈走..真係好嘔心- -那些物體,8隻腳的。

不過醫生話唔緊要,話呢D正常,十隻係呢種天氣有五隻都有;通常係係之前果間寵物店到惹番黎既。

跟住佢就開左藥俾我,三枝裝,一個月同佢滴一次;滴足三個月。

..好在過黎做下身體檢查,如果唔係點發現到有隻咁樣衰既野係我bb既身上:034:

醫生同護士態度都好好,護士姊姊更笑容滿臉的-3-好愛笑,覺得佢地服務態度真係正。

ps:身體檢查外仲順便檢查埋之前絕育後既傷口;因為bb係女仔黎,傷口大d,所   以一定要檢查:033:;醫生話傷口恢原得不錯,毛都生番lu(嘿嘿)。

另外醫生仲幫我剪埋指甲,不用另收費真好=3=。

只係連埋藥費....

都洗左我4百幾蚊:008: 好貴啊啊啊--

算啦@@誰叫我錫兔兔xd

ccychoy 2011-4-24 06:23:37 PM
果個護士系米長頭髮的?
佢笑得好親切的

我昨日先睇左八百幾.尼緊仲要去
養左幾個月淨睇e生都二千幾...
負資產了:068:

小穎 2011-4-24 06:30:25 PM

回復 2# 的帖子

我養了才年半已經用了五千多,
真的要負資產了:029: 。

話說今日,我坐係到等既時候,聽到靜妍媽打過黎,哈哈;一聽到個護士說:啊,靜妍;未絕育。

就即刻彈左起身∼:073:

個護士係長頭髮的,但是好似綁了起來,穿著粉紅色的衣服(粉紅色再深一點的那種紅色)。

我覺得佢笑得好真誠,而且講野好有禮貌同溫柔,由未睇到睇果時都笑咪咪的,服務態度真的不錯><。
berki 2011-4-24 06:37:31 PM
嘩,剪埋指甲咁好既!!!
肚肚多屎,可能入左袋唔敢屙XD

我養桃波2個,半年已經用左8千啦
而家total 7隻,真係錢都唔敢亂洗
希望佢地健健康康
買多D靚草,點都好過要睇醫生 哈哈

另外,revolution係咪每次滴一滴架咋?
我買左一pack諗住可以預防生蝨
但係姑娘講完唔記得左點用,依稀記得係1滴每個月1次
所以都唔敢用住-.-

ccychoy 2011-4-24 06:39:58 PM
原帖由 小穎 於 2011-4-24 06:30 PM 發表
我養了才年半已經用了五千多,
真的要負資產了:029: 。

話說今日,我坐係到等既時候,聽到靜妍媽打過黎,哈哈;一聽到個護士說:啊,靜妍;未絕育。

就即刻彈左起身∼:073:

個護士係長頭髮的,但是好似綁 ...

就系果個護士.我被佢迷倒了:067:

我養了5個幾月用左近萬...(我想知點解我會變到甘多出尼)
berki 2011-4-24 06:41:54 PM
原帖由 ccychoy 於 2011-4-24 06:39 PM 發表

就系果個護士.我被佢迷倒了:067:

我養了5個幾月用左近萬...(我想知點解我會變到甘多出尼)

你個B藥煲黎@@
成日都要睇醫生既><
你要健健康康唔好要媽媽擔心啦!
ccychoy 2011-4-24 06:44:08 PM
原帖由 berki 於 2011-4-24 06:41 PM 發表

你個B藥煲黎@@
成日都要睇醫生既><
你要健健康康唔好要媽媽擔心啦!

唉~佢愛上食藥...
次次喂佢好似搶甘
喂藥一分鐘ko了
小穎 2011-4-24 06:46:43 PM

回復 4# 的帖子

係:040: 我主動提出,問洗唔洗另收錢;佢話唔洗,
話睇下佢乖唔乖俾佢地剪啦,如果乖乖被剪的話就幫佢剪埋><
醫生護士們都超好的><而且對我的兔兔好溫柔喔,特別是那個護士。

佢係俾左三枝我,一個月既同一日(即係例如今日24號我用左枝,到下個月既24號要再用多枝);佢唔係一滴滴的,佢俾我的是一開就滴哂係佢個頭後兩吋既背隻肉到,我見佢一黎就落哂全部上去。

佢話基本上用左三個月應該會杜絕,但如果想預防既話可以再買藥,再每個月咁樣滴。
小穎 2011-4-24 06:48:28 PM

回復 5# 的帖子

哇-o-已經用左萬幾蚊,
要好好保養身子了><

呵呵,我都被那個護士迷倒了;不捨得離開xd
BB唔知點解見到佢勁乖,俾佢哄幾句就乖乖不動。
ccychoy 2011-4-24 06:49:42 PM
原帖由 小穎 於 2011-4-24 06:46 PM 發表
係:040: 我主動提出,問洗唔洗另收錢;佢話唔洗,
話睇下佢乖唔乖俾佢地剪啦,如果乖乖被剪的話就幫佢剪埋><
醫生護士們都超好的><而且對我的兔兔好溫柔喔,特別是那個護士。

佢係俾左三枝我,一個月既同一 ...

你甘夠膽..
Dr.ma用顯微鏡睇下系咩菌
我都5感問洗唔洗另收錢:065:
ccychoy 2011-4-24 06:51:25 PM
原帖由 小穎 於 2011-4-24 06:48 PM 發表
哇-o-已經用左萬幾蚊,
要好好保養身子了><

呵呵,我都被那個護士迷倒了;不捨得離開xd
BB唔知點解見到佢勁乖,俾佢哄幾句就乖乖不動。

我果隻仲四圍走...
果個護士都話佢百厭
小穎 2011-4-24 06:52:58 PM

回復 10# 的帖子

呵呵 為了兔兔以及自己荷包的利益,
丟盡臉子都不要緊了。

話說之後我同佢講話可唔可以趁而家幫我雪雪冰樽,跟住佢仲送埋冰樽俾我。
之後我話,可唔可以俾兩個我?

....

跟住佢地就俾左兩個我(=v=);之後我隻bb入左袋係到柯尿,佢仲俾埋尿片我(望天)。

服務態度太好了,我明明什麼都沒說啊--(明明就說了很多)。
小穎 2011-4-24 06:53:59 PM

回復 11# 的帖子

佢起初都係好乖,係到最後熟左環境就想走;
之後個護士摸摸佢佢再度乖乖地企左係到=3=。
ccychoy 2011-4-24 06:55:48 PM
原帖由 小穎 於 2011-4-24 06:53 PM 發表
佢起初都係好乖,係到最後熟左環境就想走;
之後個護士摸摸佢佢再度乖乖地企左係到=3=。

我果隻太激動了= ="
小穎 2011-4-24 06:56:44 PM

回復 14# 的帖子

嘿嘿 佢見到護士小姐想跟住佢走佬><

快速發帖