1P 幣
我兔兔第一日接返屋到企係下午,因為假期我地第一日接左佢就係屋企無出街有開冷氣,第一日飲食都正常,屎尿都好正常,晚上我地出街食飯都關左冷氣只俾風扇佢,但第二日我地日間出左街,已經俾左冰種鐵盒+風扇俾佢,返到屋企見佢食草量同飲水都少,D便便都細粒左,尿都少左,但我地開左冷氣佢又食返多D,便便又大粒返,食兔糧同食菜菜都好快好開心,但飲水都係比第一日少,我地檢查過水樽,又洗過水樽,確保水樽無問題,臨瞓我叫兔兔飲水水,佢就一次過飲左好多,之後我就瞓覺,起身見佢水樽又無乜少左水咁,好担心,係咪太熱攪到佢食慾不振呢?除左開冷氣之外,可以做既我都做哂啦,咁點算好呢?
jinjin 2011-4-26 01:22:03 PM

回復 15# 的帖子

係呀,佢係獅子兔呀,所以都幾大隻架,我仲叫佢做大隻Mon添 :073:

你D兔兔好細隻好cute呀,好羡慕呀,佢地鐘意聽尿尿聲咁攪笑既 :053:
aguiler 2011-4-26 01:50:35 PM
我都係朝朝見到十幾粒...
我係屋企放左個廁所,唔知點解教極都重係唔識去果度痾,成日係果個廁所隔離痾,
佢自己個籠入便都有一個廁所,但間唔中佢見d草食完唔中意食果d就會係上而小便,逼我換草><
raywong521 2011-4-26 02:23:59 PM
你可以比菜兔兔食,有水份,兔協既兔兔有冷氣病都唔出奇,話晒果度24小時冷氣,我個人覺得都幾凍下.......

飲水你係留意下兔兔飲左幾多?我有隻女係兔協協領養返黎,試過兩,三日唔飲水,兔兔有時好細膽,唔習慣環境,飲啖水都驚:036: 可以比菜兔兔食,補充水份

屎周圍痾都無所謂....尿就一定要去廁所
jinjin 2011-4-26 02:53:05 PM

回復 18# 的帖子

開左冷氣佢就食好多草囉,屎都大粒返,主要係怕佢飲水飲得太少,因為下午都熱,無理由唔飲水嘛,第一日佢好正常都飲好多水架,有成250ml架,但係第二日我地出街下午佢就食得少飲得少啦,返到屋企開返冷氣,佢又食多左草,水就少飲,佢有係個水樽度舔幾下,我見水樽無泡泡出,可能佢飲唔到,就check下個水樽又拎個水樽去洗,佢都係只舔幾下又走開,最後我走埋去叫佢飲佢就狂飲左一陣,之後又飲得好少,希望佢係未習慣啦,今日睇下點,可能俾多D菜佢食補充水份先。

aguiler 2011-4-26 02:57:33 PM
應該係岩岩去到新環境唔多適應姐..
菜菜比適量就好了...唔好比太多~~
jinjin 2011-4-26 03:08:12 PM

回復 20# 的帖子

我尋日俾左2棵菜芯佢食,佢食得好起勁,食完仲搵下個糧碗有無菜添,
請問2棵菜芯份量O唔OK呢?
wanga113 2011-4-26 03:30:06 PM
原帖由 jinjin 於 2011-4-26 03:08 PM 發表
我尋日俾左2棵菜芯佢食,佢食得好起勁,食完仲搵下個糧碗有無菜添,

如果第一次就唔好俾咁多啦  
仲有阿! 記住唔好俾花花兔兔食阿
jinjin 2011-4-26 03:36:30 PM

回復 22# 的帖子

我洗菜時打左電話去兔協問呀,菜花唔俾得兔兔食我知道左啦,唔該哂,
佢至少有14個月咁大架啦,咁係咪俾一棵就夠架啦?
raywong521 2011-4-26 03:39:29 PM
原帖由 jinjin 於 2011-4-26 03:08 PM 發表

2棵好小架咋....一日可以吃一杯(250水杯),只要6個月以上既兔兔,係兔協佢地都會有小小菜食,若果兔兔而家飲水小,你得閒咪分三餐比,唔得閒就分兩餐比~

新回家的兔兔,好多時都會驚驚青青,唔習慣,最重要都係留意兔地d屎屎,有無寄形怪狀,好細粒

記得菜起碼要浸20~30分鐘,花唔食得
jinjin 2011-4-26 03:44:57 PM

回復 24# 的帖子

菜起碼要浸20~30分鐘,花唔食得,記得,記得,唔該哂∼
尋日都浸左45mins左右,
我自己食果D菜都會最少浸30mins,得閒就再浸耐D :070:

wanga113 2011-4-26 03:49:13 PM
我會浸一個鐘....
berki 2011-4-26 03:54:39 PM
我屋企浸1次20分鐘
次次都浸3過水+搵熟水沖先俾兔兔食架
jinjin 2011-4-26 04:16:21 PM

回復 27# 的帖子

我係先浸後chok洗再浸一陣再洗,fing乾水,瓊乾水,就俾兔兔食,我見兔協都無用熟水過我就偷懶囉 :014:
yanyi:) 2011-4-26 05:18:54 PM
原來洗菜要洗咁耐= =
我丫叔成日洗幾分鐘fing兩fing就掉俾呠呠食..
睇黎要阻止佢!
aguiler 2011-4-26 07:25:58 PM
我用熟水浸半個中,之後瓊乾水就算架了~~

快速發帖