1P 幣
我兔兔第一日接返屋到企係下午,因為假期我地第一日接左佢就係屋企無出街有開冷氣,第一日飲食都正常,屎尿都好正常,晚上我地出街食飯都關左冷氣只俾風扇佢,但第二日我地日間出左街,已經俾左冰種鐵盒+風扇俾佢,返到屋企見佢食草量同飲水都少,D便便都細粒左,尿都少左,但我地開左冷氣佢又食返多D,便便又大粒返,食兔糧同食菜菜都好快好開心,但飲水都係比第一日少,我地檢查過水樽,又洗過水樽,確保水樽無問題,臨瞓我叫兔兔飲水水,佢就一次過飲左好多,之後我就瞓覺,起身見佢水樽又無乜少左水咁,好担心,係咪太熱攪到佢食慾不振呢?除左開冷氣之外,可以做既我都做哂啦,咁點算好呢?
berki 2011-4-26 12:06:43 PM
菜菜入面有水份
吸收到都ok既

我波波之前少飲水
帶佢睇醫生,除左食藥醫生都有叫我灌佢飲水
但係天氣熱,兔兔應該唔會食慾不振到唔飲水架
正常應該狂飲
我諗你留意多佢1日
都係咁就帶佢睇醫生
可能佢唔習慣新環境呀

jinjin 2011-4-26 12:12:20 PM

回復 2# 的帖子

berki
多謝你回覆呀^^
我係係兔協領養架,24號至接返屋企,佢13號先做完絕育,應該係醫生度做左body check啦掛?佢做完絕育康復得好快,第2日上去探佢,佢連頭罩都唔駛帶,只係怕痛唔肯用廁所,過左幾日再上去上堂見佢已經識得用返廁所啦,肚肚D毛毛仲開始生返出黎添,應該好返哂架啦∼
請問點樣灌佢飲水架?請指教undefined
berki 2011-4-26 12:28:58 PM
原帖由 jinjin 於 2011-4-26 12:12 PM 發表
berki
多謝你回覆呀^^
我係係兔協領養架,24號至接返屋企,佢13號先做完絕育,應該係醫生度做左body check啦掛?佢做完絕育康復得好快,第2日上去探佢,佢連頭罩都唔駛帶,只係怕痛唔肯用廁所,過左幾日再上去上堂 ...

係呀我岩岩睇返你D post
知道你隻兔兔係領養返黎
所以body check應該做左架啦 : )

灌佢飲水係用佢地食藥D針筒囉
一次灌佢飲25ml @@
其實有時放個水樽係佢面前
佢都會知原來自己唔記得飲水架啦#^51^#
aguiler 2011-4-26 12:33:39 PM
用針筒喂佢飲就可以了~~
靜妍之前病病冇力郁果時都係用針筒喂佢飲的..

正楠果時岩岩黎到都係冇咩點飲水,
我地以為個水樽粒珠太實,唔岩佢飲,但又唔係喎~
之後我地放佢係個水樽前面,佢飲左一下之後就係咁飲,
飲夠兩分鐘有多=3=
之後佢飲水果d都正常番了....
而家胃口重好好...
一星期一包2.5kg momi 1st t草=3=
食窮兔爸lu~~~
aguiler 2011-4-26 12:34:22 PM
樓主隻兔兔叫咩名呀??:021:
berki 2011-4-26 12:36:06 PM
原帖由 aguiler 於 2011-4-26 12:33 PM 發表
用針筒喂佢飲就可以了~~
靜妍之前病病冇力郁果時都係用針筒喂佢飲的..

正楠果時岩岩黎到都係冇咩點飲水,
我地以為個水樽粒珠太實,唔岩佢飲,但又唔係喎~
之後我地放佢係個水樽前面,佢飲左一下之後就係咁飲,
飲 ...

@0@ 正楠會唔會徙草架?
我1隻要2個星期先食哂-_-
不過佢地好乖,唔會點浪費架
aguiler 2011-4-26 12:38:43 PM
正楠食得好乾淨架..
唔洗逼都會自動食哂d草~可能係iloverxbbit果度冇啖好食~所以冇浪費的習慣..
靜妍就會浪費~~唔加草佢就會死死地氣走番去食..:021:
jinjin 2011-4-26 12:55:01 PM

回復 4# 的帖子

原來都係用針筒,唔該哂∼
因為岩岩返到新屋企,佢都好似仲有少少怕,基本上佢都係比較胆小的,經過我地餵佢食糧同菜之後,都已經好左少少,無咁縮,我唸住過多幾日睇下佢仲怕唔怕至開門等佢自己出黎啦,所以暫時都唔敢捉佢出黎做D乜住,唯有叫佢飲水水啦,希望佢知道自己口渴啦。

btw
請問點樣可以用到兔兔張相做頭像呢?我係個性化資料Browse click左兔兔張相,但係系統話我(您設置的頭像超過 100000 字節大小,請返回修改。),但係我無打過任何字,唔識點攪呢?:043:
jinjin 2011-4-26 01:02:36 PM

回復 5# 的帖子

我隻兔兔叫Monie呀,不過我就叫佢MonMon架,得意D嘛:039:

我平時見佢係兔協都係食得多屙得多架,第一日返到屋企開住冷氣佢都食得飲得屙得,只係第2日日間無冷氣佢就食少左草同飲少左水啦,所以好怕佢會熱親囉。
尋晚叫佢飲水水佢都係勁飲,之後我就瞓覺,但瞓醒又唔覺佢飲左好多。

佢好鬼鐘意乾淨,個廁所屙滿左就推左去門口位,要我地幫佢清廁所架:031:
berki 2011-4-26 01:03:30 PM
原帖由 jinjin 於 2011-4-26 12:55 PM 發表
原來都係用針筒,唔該哂∼
因為岩岩返到新屋企,佢都好似仲有少少怕,基本上佢都係比較胆小的,經過我地餵佢食糧同菜之後,都已經好左少少,無咁縮,我唸住過多幾日睇下佢仲怕唔怕至開門等佢自己出黎啦,所以 ...

縮細佢就upload到架啦~
岩岩返屋企,都要幾日適應下
俾D時間MON MON啦#^49^#
berki 2011-4-26 01:05:32 PM
原帖由 jinjin 於 2011-4-26 01:02 PM 發表
我隻兔兔叫Monie呀,不過我就叫佢MonMon架,得意D嘛:039:

我平時見佢係兔協都係食得多屙得多架,第一日返到屋企開住冷氣佢都食得飲得屙得,只係第2日日間無冷氣佢就食少左草同飲少左水啦,所以好怕佢會熱親囉。 ...

點解可以咁醒目架!!!!
我桃桃屙滿左都照屙...傻豬黎/3\

可能MONMON俾人遺棄過
所以你唔係度就食少左飲少左
多D同佢傾計呀^^
jinjin 2011-4-26 01:05:48 PM

回復 11# 的帖子

張相已經係under 512架啦,得392kb咋 :008:
jinjin 2011-4-26 01:14:47 PM

回復 13# 的帖子

終於upload到啦 :053:

說來話長,佢係兔協已經識用廁所,返到新屋企都識用,但係我唸住落少D貓砂佢無咁快會爆缸,但係點知佢屙尿尿時屙到her her聲嚇親自己,之後就便便同尿尿都唔肯用廁所啦周圍屙,可能佢做完絕育後有陰影,以為有聲會痛啦,我要睇住佢,佢一屙完就即刻抺左D尿放入廁所內,仲教佢尿尿廁所,屎屎廁所,仲用醋抺乾淨佢係其他位屙既尿尿,教左幾次,佢終於敢用返個廁所屙尿尿啦,至於屎就要教多幾次至得,不過有時都會有幾粒係周圍架,不過都好安慰架啦 :050:

berki 2011-4-26 01:19:14 PM
原帖由 jinjin 於 2011-4-26 01:14 PM 發表
終於upload到啦 :053:

說來話長,佢係兔協已經識用廁所,返到新屋企都識用,但係我唸住落少D貓砂佢無咁快會爆缸,但係點知佢屙尿尿時屙到her her聲嚇親自己,之後就便便同尿尿都唔肯用廁所啦周圍屙,可能佢做完 ...

monmon係獅子兔?
我落好少貓砂架咋
因為佢地好鍾意聽尿尿聲=.=
冇聲就周圍屙
好奇怪呀#^51^#

有幾粒便便出左廁所屙好叻架啦
我朝朝都見到十幾粒 /.\

快速發帖