1P 幣
大家好~因為...最近計劃係屋企養兔兔~所以有D問題想問大家~

1.請問大家的籠底部係未都放木板,,放木''康''得唔得??因為我見寵物店係放木''康''

2.如果想買左一間小木屋比兔兔~(訓教)~但兔兔咬的話,,怕兔兔食左落肚~(木碎),,咁樣 買唔買好呢??

3.幼兔兔,,食草之外,,洗唔洗食乾糧,:021:
THANK ALL:039:
Carman 2011-5-28 03:41:07 AM
好多兔兔都會對木糠敏感,如眼紅,鼻水等,
籠底部可以放vet bed,防腳瘡,
但如果兔多未識去廁所就要勤換墊材
另幼兔需要食幼兔糧
kkklon 2011-5-28 04:52:11 AM

回復 2# 的帖子

真係唔該曬你呀~:073:
我係寵物店見到兔兔個鼻有d黃色既液體,,
咁係未唔健康呢??
ernie168 2011-5-28 09:38:29 AM
個鼻有黃色液體=>病左

食物攝取
http://mini-house.info/thread-22-1-1.html

生活必需品
http://mini-house.info/thread-42-1-1.html

兔兔寶典仲有好多有用資訊,養兔前最好先爬多D文,了解清楚同準備好先帶兔兔返屋企哦~
:054:
jojo199749 2011-5-28 11:01:18 AM
小小夕 2011-5-28 11:37:40 AM
我初初養 佢地未識用廁所個陣  我係用尿片放籠底#^25^#
ccychoy 2011-5-28 12:12:15 PM
我feel環保紙紗幾好
carbee 2011-5-28 02:09:56 PM
籠底唔好放木糠,對兔兔唔好~
如果未識去廁所就可以放尿片墊係底~
兔兔主食都係草草,糧只可比少量,唔食都得,不過大多數兔兔都好鐘意食
kkklon 2011-5-28 06:09:43 PM

回復 4# 的帖子

咁一隻病左,,其他兔兔都會病嫁!!咁點算呀:056: 因為我係澳門人~得個度先有兔兔買嫁!!!
不過真係唔該曬你呀~我會努力爬文!!!!:060:
kkklon 2011-5-28 06:12:17 PM

回復 5# 的帖子

thx~~:021:  我會搜集多d資料先養兔兔既!!!!!唔該曬:054:
kkklon 2011-5-28 06:16:29 PM

回復 6# 的帖子

尿片,,有兔兔專用的嗎??我一陣去睇兔兔問下個店員先:078:
唔該曬你呀!!!:073:
kkklon 2011-5-28 06:26:55 PM

回復 7# 的帖子

唔知澳門有無環保紙紗呢#^80^# ~係唔係貓貓用個d呀#^66^# ~
我真係好笨#^5_002^# ~咩都唔識....我d朋友都無人養兔兔~可能係澳門係'冷門'~先得一間買兔兔#^76^#  不過我會努力搜集!!!爬文~~~#^74^# thank you~~
kkklon 2011-5-28 06:33:17 PM

回復 8# 的帖子

ok~我知道了~多謝你地呀#^72^# 教識我#^54^# 呢度個個都咁好~#^65^#
好開心呀~遲d我隻兔兔返左屋企之後~我會post相比大家睇下~#^51^# ~可以嗎??
小小夕 2011-5-28 06:47:35 PM
原帖由 kkklon 於 2011-5-28 06:16 PM 發表
尿片,,有兔兔專用的嗎??我一陣去睇兔兔問下個店員先:078:
唔該曬你呀!!!:073:

我買個d 狗狗貓貓都可以用嫁@@ 
kkklon 2011-5-28 08:07:27 PM
原帖由 小小夕 於 2011-5-28 06:47 PM 發表

我買個d 狗狗貓貓都可以用嫁@@ 

哦~#^51^# 我知道啦~thx#^52^#

快速發帖