因為MIMI今個星期六要去絕育啦~
我呢個緊張媽媽依家每日都倒數緊~
始終MIMI依家都5歲幾,雖然DR.MA話風險唔過10%,但都好擔心啊~
成日都好驚果日會點,護士會唔會中途通知我,MIMI撐唔住~
SORRY,又帶左D負面情緒出黎,希望各位唔好介意.....

好啦,言歸正傳!有D照顧既問題想大家幫幫手
以我所知,兔女絕育係比兔仔難復原,
我想知係診所返屋企後有咩要注意?
我前一日會洗乾淨哂佢個籠同廁所,買定佢最鐘意既唐生菜,
駛唔駛早兩日開始比草粉佢食呢?(因為MIMI咁大個女都未食過,我怕佢到時唔肯食~)
另外就係個頭罩,聽聞兔兔戴左好唔方便郁動,又食唔到盲腸便,個頭罩又重!
但如果唔戴,我真係驚佢會搞個傷口,同埋我未戴過頭罩,我驚除左就戴唔返,咁我可以點做呢?
最後就係,咪要覆診架?大約幾耐之後先至去呢?
唔該哂各位:054:
ching` 2011-5-31 12:03:33 AM
回想當初~
我芝麻去做手術我都好驚...QAQ
果次個dr ma係度講 我有d眼濕~ 不過我baba係度~所以我廢事咁樣衰...
:p雖然我果隻係兔仔~
不過我覺得草粉唔洗提早喂~!
不竟 營養好多 ~而且當初芝麻係一隻死都唔肯食ge兔仔 !
姑娘話 好多兔仔都會肯自己食.
只不過我芝麻...絕對唔係乖ge兔仔...所以佢係比我逼住佢食的 !
另外..頭罩真係好重...
不過由於我果隻係兔仔..我都有時間睇住佢..
所以我會係佢食嘢果陣幫佢除左佢..
食完幫佢帶番~
頭罩好簡單的~係啪鈕泥的..
本來e 生 唔係整好緊的..
但芝麻一 兩日之後就係咁整甩個頭罩..
所以比我教到佢整唔甩 .../_\

個e生到時會同你講幾時覆診ga; )
放心~樓主ge兔兔一定會冇事ge ><!
carbee 2011-5-31 12:18:14 AM

回復 2# 的帖子

ching,
我冇你咁勇敢,上次我好失禮係dr.ma面前喊左出黎啦(唔係嚎哭),可能真係太擔心啦!
人地兔兔鐘意食既小唐菜,娃娃佢通通都唔鐘意食架,淨係獨孤一味-->唐生菜or羅馬生菜~
姑娘都係話好多兔仔都會鐘意食,會自己食,仲叫我唔好擔心
所以呢,我就係驚佢好似芝麻咁,我唔想逼佢食,好驚會整到佢個傷口~
有咩方法可以安全咁逼到佢食呢? 因為我驚捉佢反抗會整爆個傷口呀~
我已經特登揀今個星期六去做,咁星期日同星期一放假就可以48小時照顧佢~
丁丁媽 2011-5-31 08:36:09 PM
丁丁都約左星期6做絕育啊..
我都好驚,重專登請埋請星期二同三睇住佢
carbee 2011-6-1 12:27:01 AM
丁丁媽,你真係好錫丁丁呀,我都想架,不過公司比較忙,唔可以請到假,所以我得星期日同一可以陪到佢咋,唔知到時會唔會見到你呢~
ching` 2011-6-1 12:38:53 AM
dr ma 佢個劇本好句句都好入心?
佢講到某幾句個心就痛一痛 QAQ

佢地係用毛巾包到佢得個頭仔 :p
好可愛 ><
咁佢就冇得走佬喇 :p
芝麻係真係好鬼唔聽話ge兔仔;p xd
不過唔知點解..佢e家係搶草粉食...
就算係藥都係..逼佢食頭果幾次..之後就變左搶住食..-3-
可能佢撞親個腦..
carbee 2011-6-1 12:47:02 AM
ching,真係撞親個腦就大件事啦,HAHA
因為平時MIMI唔多比人抱,所以比較擔心要逼佢食草粉
我聽護士講,D藥係甜既,所以兔兔好多時都會搶住食
可能就係之前唔知,之後食過覺得好好味,所以咪搶住食囉~HEHE
DR.MA果次係同佢傾開絕育問題,可能我又驚MIMI年幾大,所以.......唉!

星期日同佢洗完籠,唔知點解,佢有部份尿尿同屎屎都冇係廁所痾~
平時佢淨係會係廁所痾尿尿,屎屎就9成都係,唔知點解突然間會咁~
兔爸話洗籠淨係用清水,冇落其他野,所以應該唔關味道問題~
唔通因為星期日屋企執左位所以會咁? (有部份傢俱換左位)
bobolee1980 2011-6-1 08:28:35 AM
MIMI媽, 我好明白你感受, 因為我都係過來人.:022:
之前我個女女兔-BO BO去搵 Dr Ma 做body check, 發現咗個肚裡面有個腫瘤. Dr Ma 話好大機會係子官cancer. Dr Ma 仲教我點樣分同摸.
我都喊了出黎, 但係Dr Ma 好好人安慰我同 BO BO, 叫我唔好喊, 好採係早發現.
最後手術成功.

你同 MI MI 都要咁叻叻!!!!
PILLOW.MA)) 2011-6-1 09:52:23 AM
我隻PI 6月尾都去做呀
兔爸話會請成個星期假睇住佢順便放下假
PI未食過藥同草粉
如果佢都會搶住食既話就可以慳返好多功夫
我可能唔洗請假, 兔爸自己都搞得掂
arkayhk)) 2011-6-1 12:23:45 PM

回復 1# 的帖子

我隻兔兔都岩岩係5月28做左絕育手術呀...
做完手術我即 刻帶佢返屋企,佢好明顯好攰咁,唔多想郁.呢埋係一角...
因為戴左燈罩好難食野,要餵佢食同飲水..

第2朝見佢d便便細粒左,但佢都開始肯自己飲水同食草
到夜晚,我一轉眼,佢就痾爛便同自己咬甩左個罩..
嚇死我呀...好彩佢冇咬傷口.

同第3日朝早我即打俾e生,咁佢話兔仔肯自己食野同飲水都ok
痾爛便可能營養唔夠,要餵佢食多d野,如果keep住係咁要餵草粉.
咁我再打去問埋兔協,因為我好擔心,佢話兔兔受驚都會痾爛便..
叫我唔洗咁擔心...
同埋佢叫我試下除左個罩睇下佢會唔會自己咬傷口,如果唔會其實可以唔洗戴都得..
因為兔兔始終唔太鍾意個罩,又阻住佢食野.

我星期一觀察左佢成日佢都冇咬,所以之後都冇再戴喇.

我果隻雖然係兔仔,但希望d資料都幫到你少少啦..

btw,兔協話兔女復原冇咁快ga~要好好照顧兔兔呀.
carbee 2011-6-1 03:01:05 PM
bobolee,
點解dr.ma冇安慰我既:050: ,佢好似睇唔到咁,
反而護士姐姐見我摷左好耐袋都搵唔到紙巾,就拎紙巾比我:057:
mimi同bobo既情況都有d似,dr.ma摸到佢子宮附近有粒野,
仲話希望係脂肪粒,不過好少會咁大粒,所以有可能係子宮癗~
年幾大啦,唔驚都唔得~
carbee 2011-6-1 03:01:54 PM
pillow ma,
pillow就好啦,有專人一星期陪伴~
兔爸因為係返新工,所以唔請得假,
兔媽公司忙,唔可以請假:056:
如果可以我都想請返一星期假陪佢
不過我都預左48小時監測住mimi,護士話頭2日好緊要架~
carbee 2011-6-1 03:03:17 PM
arkayhk,
我都有諗過係平時唔比佢戴頭罩,不過驚佢會係我地唔為意既時候搞傷口,所以.......
唔知到時mimi會唔會鐘意食草粉同藥呢~
多謝咁多位既意見,希望有多d兔女絕育既資料啦~~:002:
emma123)) 2011-6-1 10:46:53 PM
我家薯蛋係女仔呀,都係28日去左絕育,佢係第一返到去呆呆地,但當晚已經會食菜。之後已經冇咩野,逐漸食返草,自已fing走個燈罩,第4日好似平時咁出來玩。

頭3日我地會墊薄薄的草,放哂d佢最中意食既菜係佢身邊。因為佢仲未會飲水,所以比多d菜佢吸收水份。

燈罩講真,絕對建議頭2日一定要帶,要狠心,佢一定會好可憐咁既樣,但我地要明白,咁係為佢好,因為佢舔傷個傷口,到時佢要再帶多7日頭罩。為你為佢,都係帶會好d。

食草粉及食藥是99%不中意的。我地用毛巾包實佢強餵的。

總之,放心啦,唔好緊張,你緊張兔兔都緊張架。
carbee 2011-6-1 11:25:43 PM
emma,
終於都等到有兔女既回復啦~
薯蛋好似復原得幾快喎,恭喜你呀~
我都預左會買定MIMI鐘意既菜菜比佢架啦~
唔知佢戴住頭罩用唔用到水樽飲水呢!?
薯蛋係咪到依家都係唔鐘意食草粉同藥呀?
因為我見有D初初唔肯食,但食過之後又會鐘意食~

快速發帖