1P 幣
事發係我男友個同事,佢一直有養兔....但因為佢要去澳洲又冇人收養佢...佢同事原本就諗住拎佢去?物店,之後就唔理佢.但我聽到好唔忍心就決定收留佢,我收養佢之前一直都問個主人應該點養....咁佢就話好容易啦!
點知~琴日隻兔仔黎到....因為我地係CALL 車送仲要係個主人冇跟車隻兔自己坐車佢到我屋企...
我打開車門....見到隻兔好可憐,佢全身D毛都係一舊舊...好骯髒>"<
我見佢成身震就摸下佢...但佢又唔想我摸,咁我打去問佢主人,佢又話咩都唔知,連兔要梳毛同食乾草都唔知..=.=
我而家應該點先可以安慰佢????...咁我放唔放佢出籠好?????
yanyi:) 2011-6-25 11:18:00 AM
俾d時間佢適應下個環境先啦!
如果可以過幾日最好body check下..
兔兔囡 2011-6-25 03:13:57 PM
樓主
兔兔要食乾草~
唔好比太多糧佢食呀
我隻小兔子就係比佢食得太多糧
佢唔食草~D牙仔就長曬~要去磨牙~兔兔好慘~:016:

其實樓主
照返D兔友做就得
再唔係有時間可以睇兔兔寶典
不過D家咁急
你放左水+草就可以
若果怕, 可以少少糧

同佢傾下計呀
兔兔雖然唔識人話
但係動物係會FEEL到主人KE情緒嫁
比多D正力量佢啦
佢會慢慢明白你嫁

你咁好~比到兔兔一個家
大家一齊努力^^:006:
小小夕 2011-6-25 04:04:35 PM
有啲兔仔了比較慢熱。慢慢來。有食草飲水就好。留意反便便會吾會好細粒@都係盡快帶佢身體檢查比較好五歲仲未絕育。 依加食緊咩草丫
dorothy127 2011-6-26 12:33:30 AM
佢唔肯食草啊>"<......佢4年都冇食草....
咁點先可以另佢食返草???????????????
dorothy127 2011-6-26 12:34:56 AM
原帖由 小小夕 於 2011-6-25 04:04 PM 發表
有啲兔仔了比較慢熱。慢慢來。有食草飲水就好。留意反便便會吾會好細粒@都係盡快帶佢身體檢查比較好五歲仲未絕育。 依加食緊咩草丫

我買左MONI啊~但佢唔食囉>"< 點先迫到佢食?????
carbee 2011-6-26 12:41:45 AM
冇得迫,慢慢黎~
可以比住菜菜佢食先~
草草擺係籠裡面,以防夜晚肚仔餓冇野食~
當佢習慣左草草係主食就會好d架啦~
唔駛咁擔心
小小夕 2011-6-26 12:59:13 AM
MOMI 1CUT . ??        1
你話過兔兔前主人無比草佢食,,  兔兔會唔食嫁..
1CUT盡可能唔好放甘粗既枝..
chaubb 2011-6-26 01:51:17 AM
好擔心兔兔...
希望佢會快d食草~~
樓主要花d時間睇住佢先!!!
兔兔見到你係佢福氣
dorothy127 2011-6-26 12:39:29 PM
而家我剪細D草加落D糧到比佢食..
佢有D皮膚問題有冇藥膏搽??????
呠呠子 2011-6-26 12:45:50 PM
原帖由 dorothy127 於 2011-6-26 12:39 PM 發表
而家我剪細D草加落D糧到比佢食..
佢有D皮膚問題有冇藥膏搽??????

點解五去睇獸瞖呀?#^4_002^#
ccychoy 2011-6-26 07:39:49 PM
俾2nd佢la
1st甘硬.佢一時好難接受

第一步系帶佢去body check
護士會順便講哂所有既養兔知識俾你聽
小小夕 2011-6-26 08:08:14 PM
真係要盡快帶佢去 body ck比較好 ..  你話兔兔驚你都係甘話,,,
=口=  一陣有d唔知咩病痛我地又睇唔出..   
仲有你話佢有皮膚病 ..  有d皮膚病係會傳染比人.... 所以快d帶佢睇醫生吧喇=3=
dorothy127 2011-6-26 11:19:18 PM
去邊間睇醫生好???? 大約幾錢??
syt174698 2011-6-26 11:32:56 PM
兔兔皮膚有乜嘢問題,有無相呀?睇兔兔的E生不多,大多數去九龍城或者屯門同大圍,不過好多兔友都去九龍城睇,話晒佢哋睇開兔兔,好有經驗,上次,我兔兔做通淚線,用左1900蚊,當然,睇下你兔兔係乜嘢病啦
syt174698 2011-6-26 11:38:49 PM
你要打電話BOOK時間,佢哋好FULL呀,希望你兔兔無事啦
九龍動物診所 Kowloon Veterinary Hospital
Dr. Betty or Dr. Yan or Dr.Ma
九龍九龍城啟德道24及26號地下
tel: 2382 3300

快速發帖