1P 幣
事發係我男友個同事,佢一直有養兔....但因為佢要去澳洲又冇人收養佢...佢同事原本就諗住拎佢去?物店,之後就唔理佢.但我聽到好唔忍心就決定收留佢,我收養佢之前一直都問個主人應該點養....咁佢就話好容易啦!
點知~琴日隻兔仔黎到....因為我地係CALL 車送仲要係個主人冇跟車隻兔自己坐車佢到我屋企...
我打開車門....見到隻兔好可憐,佢全身D毛都係一舊舊...好骯髒>"<
我見佢成身震就摸下佢...但佢又唔想我摸,咁我打去問佢主人,佢又話咩都唔知,連兔要梳毛同食乾草都唔知..=.=
我而家應該點先可以安慰佢????...咁我放唔放佢出籠好?????
chaubb 2011-6-24 06:15:56 PM
先比佢習慣下個籠先~~
去到新地方佢地好驚嫁~~
樓主唔洗咁急放出黎先~~~
chaubb 2011-6-24 06:17:52 PM
慢慢同佢建立信心~~
遲d佢就比你摸嫁啦~~
同埋帶佢去body check呀~~

樓主隻兔幾大呀???
dorothy127 2011-6-24 06:26:28 PM
佢5歲大..係貓貓兔,男仔
我聽日會帶佢沖涼......
咁係唔係我放佢係籠唔洗理佢?
呠呠子 2011-6-24 06:42:15 PM
有冇比草距食呀#^54^#
chaubb 2011-6-24 06:44:31 PM
原帖由 dorothy127 於 2011-6-24 06:26 PM 發表

由佢習慣下先啦~~
我果隻黎左幾日我先放佢出黎~~
定時定後睇下佢有冇食野飲水~~
我果隻黎第一日唔飲水tim嫁~~
要睇下佢情況有冇咩特別
絕育未嫁??
ccychoy 2011-6-24 06:45:12 PM
原帖由 dorothy127 於 2011-6-24 06:26 PM 發表

要俾糧同草
要成兔糧同t草
angelaska 2011-6-24 07:06:37 PM
如果無食開草未必肯食住wo,
可以比d菜菜佢食等佢開心d, 應該無兔兔唔鐘意食菜菜掛
唔洗急於同佢大整住既,比少少時間佢適應下先#^49^#

欣賞樓主拯救左一隻兔兔等佢有一個家...
phoebe)) 2011-6-24 07:58:27 PM
樓主你好好心會係一個好主人,慢慢被兔仔習慣,多陪佀同佀講下野,等佀適應下你及新環境
ching` 2011-6-24 09:26:50 PM
咁快帶佢沖涼咁會唔會嚇親佢ar?!
一陣佢仲更加驚你咁點好 !!><
elyse)) 2011-6-24 09:35:25 PM
唔好戴佢冲涼丫.....因為怕兔兔抵抗力,沖涼會染上其他病菌嫁!兔兔和貓狗不一樣,不用沖涼的。仲有五歲其實都接近老兔,比佢主人養左五年幾,被拋棄,佢可能會唔開心,你應該留意佢的大便,情緒有無變化,其實最好係戴佢去身體檢查,由醫生去檢查身體有無出現其他身體問題......
小小夕 2011-6-24 11:12:48 PM
兔兔身體仲係好唔乾淨 ??       真係好污穢  搵毛巾幫佢整乾淨d ..  一陣佢清潔lam返落肚仔丫怕...
比d草草  水佢放佢係籠到先..

跟住搵日帶佢去body ck..     因為你都講佢平時好似無乜人理甘..
可能有身體病痛都唔知..  仲要唔知絕左育未...

希望兔兔快d接受新屋企#^39^#
dorothy127 2011-6-25 03:04:45 AM
原帖由 chaubb 於 2011-6-24 06:44 PM 發表

由佢習慣下先啦~~
我果隻黎左幾日我先放佢出黎~~
定時定後睇下佢有冇食野飲水~~
我果隻黎第一日唔飲水tim嫁~~
要睇下佢情況有冇咩特別
絕育未嫁??

冇絕育架!!!
dorothy127 2011-6-25 03:08:10 AM
原帖由 angelaska 於 2011-6-24 07:06 PM 發表
如果無食開草未必肯食住wo,
可以比d菜菜佢食等佢開心d, 應該無兔兔唔鐘意食菜菜掛
唔洗急於同佢大整住既,比少少時間佢適應下先#^49^#

欣賞樓主拯救左一隻兔兔等佢有一個家...

佢主人話佢唔食菜.....又冇比過乾草佢食....佢只食乾糧上而個D小食
dorothy127 2011-6-25 03:14:24 AM
今日返到佢幫佢換左水同糧.....但佢一直都唔理我...我摸佢2下佢就會跳開...
佢咁既反應我又唔敢再摸佢....好在佢有食野同飲水.......只係唔理我....好似好驚我>"<

快速發帖