我隻兔兔成日瀨尿,成日瀨係個籠中間!有時係尿兜痾有時又痾係籠中間,有鋪尿墊,但對腳都濕(一日換過超過八張尿墊或以上),用白醋搽上尿墊到都試過,張草架放係尿兜格離都試過!點算好呢?
兔兔每次濕佐我都用清水濕布幫佢抹,呢排開始發覺佢下面有少少酸酸叔叔嘅味(因為我嗅佢pat pat先發覺佢有味)!點樣先去除到啲味?

唉!有次兔兔痾佐係籠中間,我話完佢,之後換返新尿墊搽埋白醋,轉個頭佢又係籠中間格離到瀨!激死我!我話:應該行多前小小上尿兜到痾牙嗎!
又要再換過拉
candy_ysf 2012-3-15 10:53:27 AM
你試下將佢尿左ge尿片放入去佢ge廁所到,
再清理好原本錯誤尿尿ge地方,
呢個方法我萬試萬靈
candy_ysf 2012-3-15 10:55:10 AM
MIA 發表於 2012-3-15 02:10 AM
我都有試過幫佢沖涼,最多都係兩次,因為太污租.....
我每次用濕布幫佢抹完都用風筒吹乾,之後梳埋 ...

千萬唔好直接用手幫佢地沖涼,
濕布抹就無問題,
因為直接用水洗會好容易傷風,同埋會減低左抵抗力(到時仲煩)
奶茶媽 2012-3-15 12:13:59 PM 來自手機
MIA 發表於 2012-3-15 01:59 AM
有CUT牙,攞泥墊尿兜.....亦都有CUT佐有尿尿果張墊放佐係尿兜到...諗住佢嗅到尿兜有尿味佢會走上去痾,點知 ...

你呀,我一唔係屋企就煩啦
你可以試下咩都唔鋪,睇下佢會唔會鐘意係有墊料嘅地方痾,如果係就教到,
大前提係你要係屋企睇住先
MIA 2012-3-15 03:21:23 PM
all_loving_it 發表於 2012-3-15 05:17 AM
我有只兔兔一樣唔識去廁所, 一樣周圍去, 但只要你係個籠鋪夠墊材 (紙粒, 木粒, 麥草粒)係可以完全吸干兔 ...

紙粒,木粒,麥草粒唔得咖!因為佢好中意食墊料
MIA 2012-3-15 03:25:17 PM
all_loving_it 發表於 2012-3-15 05:31 AM
家兔協會網站有好詳細"訓練兔子上廁所"既專題, 里面都有提供教兔兔去廁所既方法, 你有興趣可以去望望

h ...

睇過晒拉
MIA 2012-3-15 03:26:55 PM
貓仔兔 發表於 2012-3-15 09:47 AM
可唔可以影張相睇下,有時改下setting都有幫助架^^

影佢瀨尿嘅地方?
all_loving_it 2012-3-15 03:27:47 PM
MIA 發表於 2012-3-15 03:21 PM
紙粒,木粒,麥草粒唔得咖!因為佢好中意食墊料

Oxbow麥草粒係用新鮮麥草制做, 即使兔兔食左落肚都絕對安全排出體外
MIA 2012-3-15 03:28:47 PM
candy_ysf 發表於 2012-3-15 10:53 AM
你試下將佢尿左ge尿片放入去佢ge廁所到,
再清理好原本錯誤尿尿ge地方,
呢個方法我萬試萬靈  ...

我試過,都唔得
all_loving_it 2012-3-15 03:31:22 PM
MIA 發表於 2012-3-15 03:25 PM
睇過晒拉

那只好用更多耐心, 愛心去對兔兔好了, 事實有d兔兔永遠都學5識去廁所, 我之前有只兔兔養8年都唔識去廁所, 一樣係籠周圍方便, 出黎就通屋方便
MIA 2012-3-15 03:41:05 PM
all_loving_it 發表於 2012-3-15 03:27 PM
Oxbow麥草粒係用新鮮麥草制做, 即使兔兔食左落肚都絕對安全排出體外

有試過,鋪佐係籠到,見佢係咁食墊料,唔食草
candy_ysf 2012-3-15 03:49:40 PM
all_loving_it 發表於 2012-3-15 03:31 PM
那只好用更多耐心, 愛心去對兔兔好了, 事實有d兔兔永遠都學5識去廁所, 我之前有只兔兔養8年都唔識去廁所, ...

兔兔幾大?   
會唔會發情中?
貓仔兔 2012-3-15 03:54:32 PM
MIA 發表於 2012-3-15 03:26 PM
影佢瀨尿嘅地方?

NOPE,影成個籠嘅佈置~~
MIA 2012-3-15 03:57:24 PM
all_loving_it 發表於 2012-3-15 03:31 PM
那只好用更多耐心, 愛心去對兔兔好了, 事實有d兔兔永遠都學5識去廁所, 我之前有只兔兔養8年都唔識去廁所, ...

其實因為我家兔兔對腳開始起枕,醫生話要鋪毛巾或軟林林嘅野俾佢踏,所以佢個籠除佐鋪abc軟墊外仲有鋪佐四條大軟毛巾,上面再加鋪尿墊,佢亦都好鐘意痾尿係毛巾到!
Dylan 2012-3-15 04:03:48 PM
兔兔 de-sex 咗未, 會 5 會係發情啊,不如 post setting 上黎睇睇先
all_loving_it 2012-3-15 04:43:38 PM
MIA 發表於 2012-3-15 03:57 PM
其實因為我家兔兔對腳開始起枕,醫生話要鋪毛巾或軟林林嘅野俾佢踏,所以佢個籠除佐鋪abc軟墊外仲有鋪佐 ...

你不如鋪vetbed啦, vetbed就算兔兔係上面尿尿都可以完全吸干, 只要每日洗干就可以再用, 可以係兔協買到

快速發帖