我隻兔兔成日瀨尿,成日瀨係個籠中間!有時係尿兜痾有時又痾係籠中間,有鋪尿墊,但對腳都濕(一日換過超過八張尿墊或以上),用白醋搽上尿墊到都試過,張草架放係尿兜格離都試過!點算好呢?
兔兔每次濕佐我都用清水濕布幫佢抹,呢排開始發覺佢下面有少少酸酸叔叔嘅味(因為我嗅佢pat pat先發覺佢有味)!點樣先去除到啲味?

唉!有次兔兔痾佐係籠中間,我話完佢,之後換返新尿墊搽埋白醋,轉個頭佢又係籠中間格離到瀨!激死我!我話:應該行多前小小上尿兜到痾牙嗎!
又要再換過拉
MIA 2012-3-15 08:50:01 PM
candy_ysf 發表於 2012-3-15 03:49 PM
兔兔幾大?   
會唔會發情中?

已絕育,3歲
未絕育之前佢吾會周圍痾尿咖,絕佐育之後有時就痾下尿兜有時就鐘意痾係籠中間...........
MIA 2012-3-15 08:50:48 PM
貓仔兔 發表於 2012-3-15 03:54 PM
NOPE,影成個籠嘅佈置~~

OK,我影比你睇
MIA 2012-3-15 08:56:03 PM
all_loving_it 發表於 2012-3-15 04:43 PM
你不如鋪vetbed啦, vetbed就算兔兔係上面尿尿都可以完全吸干, 只要每日洗干就可以再用, 可以係兔協買到 ...

vetbed佢會咬爛晒沒完沒了,我為果時冬天買落'
黎緊夏天都未必買多張鋪籠,因為驚熱死佢...
all_loving_it 2012-3-15 09:02:47 PM
MIA 發表於 2012-3-15 08:56 PM
vetbed佢會咬爛晒沒完沒了,我為果時冬天買落'
黎緊夏天都未必買多張鋪籠,因為驚熱死佢...{:3_78: ...

開冷氣
MIA 2012-3-15 09:06:32 PM
all_loving_it 發表於 2012-3-15 09:02 PM
開冷氣

成日開?
有冇其他辦法
all_loving_it 2012-3-15 09:14:45 PM
MIA 發表於 2012-3-15 09:06 PM
成日開?
有冇其他辦法

我自己係敢做, 因為天熱兔兔好辛苦, 另兔協網誌有提供消暑方面既做法

http://blog.yahoo.com/_67OSAZLI67SMGQKIEVSB5PGTD4/articles/69882/category/%E8%AD%B7%E9%A4%8A%E7%9F%A5%E8%AD%98
MIA 2012-3-15 09:21:48 PM
THX,THX,THX萬分感激
其實用豬仔板對兔兔對腳好吾好咖?
lomiko 2012-3-15 09:28:54 PM
睇到你個post,我都想講下我個仔..
我個賓尼仔由細至大都唔識去廁所..兔協領養時仲識去..
返黎之後就唔知點解唔識去..教左佢成年都唔識,所以我都放棄,唔識就算..
最初用木康墊籠底都仲可以..不過夏天好多尿尿同屎屎,一日要換兩次木康,木粒同洗籠
但木康不會太吸尿,久而久之,佢隻腳仔比尿整濕甩毛,仲甩到半隻腳仔無毛同大脾甩晒毛..
之後病得好緊要,要睇急症...
而家我寧願貴d都要用Care fresh同夏天長開冷氣同風扇比佢..
all_loving_it 2012-3-15 11:30:07 PM
lomiko 發表於 2012-3-15 09:28 PM
睇到你個post,我都想講下我個仔..
我個賓尼仔由細至大都唔識去廁所..兔協領養時仲識去..
返黎之後就唔知點 ...

1) 如果用好D同足夠既墊材唔會敢樣, 事實上有唔少兔兔都唔識去廁所, 我有只兔兔都係唔識去廁所, 一樣係周圍去, 周籠去, 但都唔會係敢

2) 兔兔PAT PAT同腳仔甩毛, 係尿灼傷, 有時兔兔覺得好熱就會坐係尿尿上面

3) 兔兔之所以病得好嚴重, 相信係因為當初小問題既時候無理, 先至會惡化到敢
MIA 2012-3-16 12:07:12 AM

MIA 2012-3-16 12:09:32 AM
MIA 2012-3-16 12:14:00 AM
all_loving_it 發表於 2012-3-15 05:17 AM
我有只兔兔一樣唔識去廁所, 一樣周圍去, 但只要你係個籠鋪夠墊材 (紙粒, 木粒, 麥草粒)係可以完全吸干兔 ...

我有鋪尿墊,但都可以瀨得濕...
MIA 2012-3-16 12:22:12 AM

成個籠嘅佈置 http://petkd.net/forum.php?mod=v ... id=21398&extra=
MIA 2012-3-16 12:22:56 AM
Dylan 發表於 2012-3-15 04:03 PM
兔兔 de-sex 咗未, 會 5 會係發情啊,不如 post setting 上黎睇睇先

絕佐育,  成個籠嘅佈置 http://petkd.net/forum.php?mod=v ... id=21398&extra=
all_loving_it 2012-3-16 01:59:40 AM
MIA 發表於 2012-3-16 12:14 AM
我有鋪尿墊,但都可以瀨得濕...

尿墊其實好薄, 吸唔到幾多尿尿, 所以係會好快濕

快速發帖