剛剛我上去兔協個網站, 見到又多左15只待領兔兔, 好難過................

其中有4只侏儒兔係同一日接收, 年紀都一樣, 棄養原因係家中有太多兔子, 我估係同一個人棄養, 前主人無同兔兔絕育, 繁殖左4只兔B, 又照顧5到禁多只, 所以棄養, 真係好心痛

另有兩只賓尼係有病, 仲要比人棄養, 好慘, 點解可以禁狠心

http://www.hkrabbit.org/?cat=4&rabbitID=4755&paged=2

sharonlai 2012-4-18 09:35:47 AM
除左d侏儒,仲有好多兔兔都好細個,講緊六個月....
原因係無時間照顧,都唔知係咪d賤人係復活節前當禮物買,應節買黎玩
candy_ysf 2012-4-18 10:06:53 AM
真係多左好多兔仔,之前有一排無出到,我以為無~
支持領養ar  俾佢地一個家
lovin_gloria 2012-4-18 10:25:27 AM
我準備領養regan了, 希望她在新的家得到溫暖~我會好好咁愛錫佢照顧佢架
雖然之前無養過兔, 但亦都無買過任何兔仔, 我會努力學習去照顧佢架~~!
all_loving_it 2012-4-18 10:28:15 AM
candy_ysf 發表於 2012-4-18 10:06 AM
真係多左好多兔仔,之前有一排無出到,我以為無~
支持領養ar  俾佢地一個家

唔會無, 今年好多人棄養, 申請棄養本來排期3個月, 而家起碼9個月, 兔協可能好忙, 好耐先update一次
all_loving_it 2012-4-18 10:31:03 AM
sharonlai 發表於 2012-4-18 09:35 AM
除左d侏儒,仲有好多兔兔都好細個,講緊六個月....
原因係無時間照顧,都唔知係咪d賤人係復活節前 ...

係呀, D人好鬼過份, 4只侏儒係同一個人棄養, 又5 去同兔兔絕育, 好討厭, 我每次見到年紀大, 同有病既兔兔比人棄養, 我更嬲
all_loving_it 2012-4-18 10:42:12 AM
lovin_gloria 發表於 2012-4-18 10:25 AM
我準備領養regan了, 希望她在新的家得到溫暖~我會好好咁愛錫佢照顧佢架
雖然之前無養過兔, 但亦都無買過任 ...

Regan真係好彩, 禁快就有人領養, 希望佢將來同你地開開心心

未養過都5重要, 而家有好多資料比大家學習, 又有兔協做back up, 所以我深信只要係有心去照顧同愛兔兔5會有咩問題, 大家都係不斷學習, 有時間可以多D上黎交流交流, 每個人都有第1次養兔兔既時候, 我支持你!
lovin_gloria 2012-4-18 10:49:29 AM
all_loving_it 發表於 2012-4-18 10:42 AM
Regan真係好彩, 禁快就有人領養, 希望佢將來同你地開開心心

未養過都5重要, 而家有好多資料比大家學習,  ...

多謝支持啊~~我會努力的
4A-GZE 2012-4-18 10:52:40 AM
小弟睇中其中一隻侏儒仔,我想問下侏儒仔係唔係好容易有咬合不正?因為小弟係第一次正式養,thanks
all_loving_it 2012-4-18 11:00:45 AM
4A-GZE 發表於 2012-4-18 10:52 AM
小弟睇中其中一隻侏儒仔,我想問下侏儒仔係唔係好容易有咬合不正?因為小弟係第一次正式養,thanks ...

未必一定, 其實其他品種既兔兔都會有機會, 因為比較多侏儒兔唔鐘意用較入面冒牙仔食野, 所以機會比較大, 當然5會一定係敢, 只係相對機會比較高

如果佢肯食草, 磨牙會足夠, 就無依個問題

我個侏老板都係侏儒, 暫時無依個問題
all_loving_it 2012-4-18 11:06:04 AM
lovin_gloria 發表於 2012-4-18 10:49 AM
多謝支持啊~~我會努力的

只要是不論任何情況都能對寵物不離不棄既人, 我當然會支持
4A-GZE 2012-4-18 11:06:21 AM
thanks,最短毛兔,係唔係侏儒?因為我想養短毛品種兔,比較易打理
all_loving_it 2012-4-18 11:13:33 AM
4A-GZE 發表於 2012-4-18 11:06 AM
thanks,最短毛兔,係唔係侏儒?因為我想養短毛品種兔,比較易打理

最短毛唔只侏儒, 仲有混種侏儒, 短毛賓尼, 荷蘭兔
all_loving_it 2012-4-18 11:20:50 AM
4A-GZE 發表於 2012-4-18 11:06 AM

不過, 我建議你先去兔協了解一下點樣照顧兔兔, 因為係有好多野要做, 你可以先上兔協做義工嘗試係咪合適, 因為有D人領養前無考慮到有好多野要照顧, 而且兔兔一病要儘快去睇醫生, 要第1時間處理, 5可以等你放假, 有時間先去, 醫療費分分鍾過千, 有時一次睇5好, 可能要睇幾次, 另兔兔每日要同佢換籠墊材, 清潔, 未必所有兔兔識去廁所, 好多時會周圍all
4A-GZE 2012-4-18 11:30:18 AM
以上所講,我已做晒功課了,我想問清楚大家,品種上會唔會有特別注意地方,小心照顧,小生命呀麻

快速發帖