剛剛我上去兔協個網站, 見到又多左15只待領兔兔, 好難過................

其中有4只侏儒兔係同一日接收, 年紀都一樣, 棄養原因係家中有太多兔子, 我估係同一個人棄養, 前主人無同兔兔絕育, 繁殖左4只兔B, 又照顧5到禁多只, 所以棄養, 真係好心痛

另有兩只賓尼係有病, 仲要比人棄養, 好慘, 點解可以禁狠心

http://www.hkrabbit.org/?cat=4&rabbitID=4755&paged=2

all_loving_it 2012-4-19 03:04:46 AM
MIA 發表於 2012-4-19 01:41 AM
(養多隻)呢個問題其實我都諗佐幾個月咖拉,我都有擔心過女同女夾吾泥呢個問題,就算如果對方係男兔都未必夾 ...

其實兔兔帶比我地既野, 比我地付出多出好多

而且打算同兔兔一起生活, 對佢好係必然, 亦係本份......
MIA 2012-4-19 07:18:08 AM
all_loving_it 發表於 2012-4-19 03:00 AM
當然5同性別既兔兔亦有可能相處5到,

我敢講只係因為兔女本身既領域性較強, 所以, 好易打交

係呢!你養梗三隻其中有兩隻係女仔,有冇試過打交呢?
MIA 2012-4-19 07:22:31 AM
all_loving_it 發表於 2012-4-19 02:54 AM
動物係有性, 兔兔亦5例外

只係任意棄養, 傷害小動物既人無性

緊係拉.......@@
all_loving_it 2012-4-19 08:21:36 AM
MIA 發表於 2012-4-19 07:18 AM
係呢!你養梗三隻其中有兩隻係女仔,有冇試過打交呢?

係4只, 剛係兔婆接長公主黎我屋企佢身體狀況好差, 有肝腎貧血病, 有時企都企唔穩, 無精神諗打交既事, 而總理好聽話, 叫佢一次既野都會照做, 佢一見到長公主想凶佢, 我叫佢5準敢惡, 長公主病緊, 你5可以敢對佢, 係敢就5可愛啦, 佢之後就再無啦, 最緊要佢有得食

另新兔兔, 係女黎架, 佢真係會去聊兔打交, 所以係要徹底隔離
Dylan 2012-4-19 11:30:30 AM
sharonlai 發表於 2012-4-18 02:01 PM
好多人都係咁,成日都係寵物店聽到好多父母買小動物比仔女做生日禮物,男朋友買黎tum女仔 ...

父母買小動物比小朋友係可無可厚非, 小朋友想要但又唔會搵錢, 媽媽又會照顧小動物姐
但係男朋友買黎 tum 女仔就奇呢啦
如果個女仔真係禁鍾意小動物, 自己有錢唔會去買咩, 妖! 洗鬼等人送牙 敢個女仔唔理小動物, 係咪個男既拿返自己屋企照顧先. 係就無問題喇
yanyi:) 2012-4-19 11:49:17 AM
Dylan 發表於 2012-4-19 11:30 AM
父母買小動物比小朋友係可無可厚非, 小朋友想要但又唔會搵錢, 媽媽又會照顧小動物姐
但係男朋友買黎 tum  ...

其實又冇得咁計既..
好似父母買俾子女,
子女好多時都會話我會自己照顧番,
跟住可能真係自己照顧左個零禮拜就唔理,
覺得厭覺得煩,
有良心少少既父母雖然可能會幫佢地照顧佢,
但係一般黎講,父母都係唔會為左兔兔去做功課,
有病唔識睇,唔知要body check,甚至基本照顧應該係點都唔知,
跟住搞到成身病又或者搞到成身便便尿尿毛餅,
就覺得臭,多細菌,污糟,
跟住就遺棄...

無論係父母買俾子女又好,
男朋友買俾女朋友都好,
其實如果收禮果個係有心既,
都會自己學去照顧或者幫佢搵番住好人家,
如果冇心養既又唔將生命當成一回事既,
無論係邊個買,係邊個接收兔兔,
都唔會有一個好結果...
調番轉,
其實買番黎既兔兔..
大唔大得到都成問題...
Dylan 2012-4-19 12:36:49 PM
yanyi 發表於 2012-4-18 07:12 PM
想幫哩班兔兔,除左領養,
去兔協買野,做義工,捐款等等
都係好好既方法 ...

bB 既食物同日用品都係起兔協買嫁住兔酒店我都只信兔協炸
推推推推推推推
MIA 2012-4-19 03:38:33 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-19 08:21 AM
係4只, 剛係兔婆接長公主黎我屋企佢身體狀況好差, 有肝腎貧血病, 有時企都企唔穩, 無精神諗打交既事, 而 ...

哦,原來係甘=)
可以和睦相處,實在太好了...
其實如果絕了育都有機會聊兔打交??
有冇得改善到令兔兔可以和同伴和睦相處咖?
manmanwongwong 2012-4-27 12:22:33 PM
我前日第一次上過兔協看看買草..見到好多都好得意既兔仔. 希望多d 人領養佢地返屋企啦.
我既 bobo 同佢地相處唔到. 否則我會領養她們..
all_loving_it 2012-4-27 01:33:59 PM
manmanwongwong 發表於 2012-4-27 12:22 PM
我前日第一次上過兔協看看買草..見到好多都好得意既兔仔. 希望多d 人領養佢地返屋企啦.
我既 bobo 同佢地相 ...

無所謂啦, 只要好好善待養緊既兔兔已經好好, 相信兔協既兔兔一定會遇到注好人家, 將來有幸福美滿既生活

快速發帖