剛剛我上去兔協個網站, 見到又多左15只待領兔兔, 好難過................

其中有4只侏儒兔係同一日接收, 年紀都一樣, 棄養原因係家中有太多兔子, 我估係同一個人棄養, 前主人無同兔兔絕育, 繁殖左4只兔B, 又照顧5到禁多只, 所以棄養, 真係好心痛

另有兩只賓尼係有病, 仲要比人棄養, 好慘, 點解可以禁狠心

http://www.hkrabbit.org/?cat=4&rabbitID=4755&paged=2

Dylan 2012-4-18 01:53:20 PM
sharonlai 發表於 2012-4-18 09:35 AM
除左d侏儒,仲有好多兔兔都好細個,講緊六個月....
原因係無時間照顧,都唔知係咪d賤人係復活節前 ...

應節 去街市買隻雞咪應節 lor
將一條生命黎當禮物果 d 人, 係唔係有病嫁
sharonlai 2012-4-18 02:01:51 PM
Dylan 發表於 2012-4-18 01:53 PM
...

好多人都係咁,成日都係寵物店聽到好多父母買小動物比仔女做生日禮物,男朋友買黎tum女仔
joycewongws 2012-4-18 02:14:23 PM
Dylan 發表於 2012-4-18 01:53 PM
...

講得好啱 --> 應節 去街市買隻雞咪應節 lor
棄養動物 --> 好不知所謂,養前同後又唔諗清楚
動物喺有生命㗎!
yanyi:) 2012-4-18 07:12:58 PM
想幫哩班兔兔,除左領養,
去兔協買野,做義工,捐款等等
都係好好既方法
all_loving_it 2012-4-18 07:13:14 PM
4A-GZE 發表於 2012-4-18 11:30 AM
以上所講,我已做晒功課了,我想問清楚大家,品種上會唔會有特別注意地方,小心照顧,小生命呀麻 ...

嗯, 那就好了
all_loving_it 2012-4-18 07:16:01 PM
yanyi 發表於 2012-4-18 07:12 PM
都係好好既方法 ...

無錯, 係好好既建議  你之前話想養多只兔兔, 而家有咩決定?
MIA 2012-4-18 07:48:51 PM
我同男友考慮過,準備領養Lancy.....
all_loving_it 2012-4-18 07:56:20 PM
MIA 發表於 2012-4-18 07:48 PM
我同男友考慮過,準備領養Lancy.....

Lancy係女, 如果你而家養領緊都係女你要考慮清楚, 因為好多女同女唔係禁易夾到,好多時會打交
yanyi:) 2012-4-18 10:27:27 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-18 07:16 PM
無錯, 係好好既建議  你之前話想養多只兔兔, 而家有咩決定?

會養多隻,不過會睇定d先,
真係搵岩先會養,唔會為左養多隻就是但領養隻番去,
所以宜家都係兔協等緊白馬王子出現~
all_loving_it 2012-4-18 10:35:23 PM
yanyi:) 發表於 2012-4-18 10:27 PM
會養多隻,不過會睇定d先,
真係搵岩先會養,唔會為左養多隻就是但領養隻番去,
所以宜家都係兔協等緊白 ...

當然5可以敢啦
threefour 2012-4-19 12:39:37 AM 來自手機
yanyi:) 發表於 2012-4-18 07:12 PM
都係好好既方法 ...

係呀,我所有草草,墊材都在兔協訂的
MIA 2012-4-19 01:41:47 AM
all_loving_it 發表於 2012-4-18 07:56 PM
Lancy係女, 如果你而家養領緊都係女你要考慮清楚, 因為好多女同女唔係禁易夾到,好多時會打交 ...

(養多隻)呢個問題其實我都諗佐幾個月咖拉,我都有擔心過女同女夾吾泥呢個問題,就算如果對方係男兔都未必夾得泥!不過我家中都有多一個空佐0既籠係到,呢樣可以放心...
我家中有一狗一兔,而我隻兔囡好鐘意痴住隻狗一齊訓,但我隻狗吾鐘意成日走開,避開!
有多隻陪囡囡,一齊玩無甘悶,我問過媽咪,媽咪都話好!
本來打算出面買,但諗過領養會好好多,諗起d兔兔成日俾人遺棄,心都痛埋,諗起d兔兔一定好吾開心,因為佢地都好有性,知邊d人錫佢知邊d人對佢地吾好,領養0既話可以幫到被遺棄0既兔兔,俾佢地有一個開心幸福0既家
MIA 2012-4-19 01:45:49 AM
all_loving_it 發表於 2012-4-18 10:35 PM
當然5可以敢啦

我緊係有諗清楚
就算對方係男兔都未必夾得泥
我亦都決定去做埋義工,幫d被遺棄0既兔兔
all_loving_it 2012-4-19 02:54:52 AM
MIA 發表於 2012-4-19 01:41 AM
(養多隻)呢個問題其實我都諗佐幾個月咖拉,我都有擔心過女同女夾吾泥呢個問題,就算如果對方係男兔都未必夾 ...

動物係有性, 兔兔亦5例外

只係任意棄養, 傷害小動物既人無性
all_loving_it 2012-4-19 03:00:54 AM
MIA 發表於 2012-4-19 01:45 AM
我緊係有諗清楚
就算對方係男兔都未必夾得泥
我亦都決定去做埋義工,幫d被遺棄0既兔兔{:3 ...

當然5同性別既兔兔亦有可能相處5到,

我敢講只係因為兔女本身既領域性較強, 所以, 好易打交

一般正常黎講, 5同性別既兔兔確實係比較容易夾到

快速發帖