1P 幣
兔兔岩岩黎小妹家住左幾日, 我o係籠底舖左d木槺, 兔兔就將d木槺係咁推走晒, 之後就係咁抓籠底....有時半夜都係咁樣...想問兔友們兔兔呢d行為正常嗎?
happyyuki 2012-4-23 01:13:20 AM
  ( )    ( )
(  @   @  )  : 我最錫意抓地,特別係抓我亞媽隻腳
all_loving_it 2012-4-23 02:51:07 AM
1. 係正常一亦係兔兔天性之一
2. 木糠對兔兔不好, 請轉用紙粒, 木粒, 紙棉, carefresh做墊材
lovin_gloria 2012-4-23 09:33:46 AM
all_loving_it 發表於 2012-4-23 02:51 AM
1. 係正常一亦係兔兔天性之一
2. 木糠對兔兔不好, 請轉用紙粒, 木粒, 紙棉, carefresh做墊材 ...

2. 木糠對兔兔不好, 請轉用紙粒, 木粒, 紙棉, carefresh做墊材

我用緊兔協o個隻木槺....ok嗎?
岩岩用左無耐...諗住用完呢包會轉用其他墊材了....
threefour 2012-4-23 10:01:52 AM 來自手機
lovin_gloria 發表於 2012-4-23 09:33 AM

我用緊兔協o個隻木槺....ok嗎?

兔協那種木糠跟外面的不同,可以用ga
lovin_gloria 2012-4-23 10:17:30 AM
threefour 發表於 2012-4-23 10:01 AM
兔協那種木糠跟外面的不同,可以用ga

喔~

但兔兔又係咁將本身舖左既木槺推開變左個位無木槺....有冇兔友知道兔兔做緊咩?!
Dylan 2012-4-23 12:37:21 PM
lovin_gloria 發表於 2012-4-23 10:17 AM
喔~

但兔兔又係咁將本身舖左既木槺推開變左個位無木槺....有冇兔友知道兔兔做緊咩?! ...
pine shaving 同出面 d 木槺對兔兔唔好嫁, 太碎喇! 兔協個 d 係 aspen, 大片好多又無粉塵. 我都用緊呀

挖地洞, 狡兔三窟
想走路, 想呢埋 lor
如果 d 木槺放得夠厚, 你就見唔到佢嫁喇
lovin_gloria 2012-4-23 01:08:24 PM
Dylan 發表於 2012-4-23 12:37 PM
pine shaving 同出面 d 木槺對兔兔唔好嫁, 太碎喇! 兔協個 d 係 aspen, 大片好多又無粉塵. 我都用緊呀

挖 ...

兔兔好搞笑...佢唔會推草架同toilet附近既木槺, 但就推其他地方o個d...然後狂抓抓抓...

咁我要唔要舖厚少少俾佢?!
lovin_gloria 2012-4-23 01:20:58 PM
我之前諗兔兔係咪覺得好熱就同我推開晒d木槺, 推到一乾二淨先企o係度or 扒o係度...
Dylan 2012-4-23 01:32:23 PM
lovin_gloria 發表於 2012-4-23 01:08 PM
兔兔好搞笑...佢唔會推草架同toilet附近既木槺, 但就推其他地方o個d...然後狂抓抓抓...

咁我要唔要舖厚 ...

唔洗嫁, 墊多 d 咪好浪費 lor
無論你墊幾多, 佢都會推開嫁啦, 磨爪啊 ma
happyyuki 2012-4-23 02:30:13 PM
係呀係呀!! 忌廉賓第一日返屋企, 我都好傻豬咁鋪到成個籠都係紙砂!!!
之後又見到佢抓開哂, 於是又鋪厚D, 頭兩日仲日日清紙砂
袋20L既紙砂就冇左一大半!!!!!! 真係嚇死我
最後我就實行左局部鋪砂同埋TRAIN佢去廁所* 哈哈! 你都試下丫*
lovin_gloria 2012-4-23 03:08:51 PM
Dylan 發表於 2012-4-23 01:32 PM
唔洗嫁, 墊多 d 咪好浪費 lor
無論你墊幾多, 佢都會推開嫁啦, 磨爪啊 ma ...

咁又係~~

雖然兔兔已經踩住平底籠底, 但都想佢隻腳仔舒服d, 兔友們有咩提議呢?
Dylan 2012-4-23 03:20:23 PM
lovin_gloria 發表於 2012-4-23 03:08 PM
咁又係~~

雖然兔兔已經踩住平底籠底, 但都想佢隻腳仔舒服d, 兔友們有咩提議呢? ...

你可以墊 PVC 墊 / 獸醫用 vetbed / Carefresh 都好呵
lovin_gloria 2012-4-23 05:18:11 PM
Dylan 發表於 2012-4-23 03:20 PM
你可以墊 PVC 墊 / 獸醫用 vetbed / Carefresh 都好呵

唔....pvc墊係咪即係o個d俾小朋友玩o個d ABC膠墊呢?

諗起小妹隻兔兔之後都會挖地架啦...俾PVC膠墊佢踩都係同我抓爛晒佢...= =

太多問題喇我~~多多指教
Dylan 2012-4-23 05:33:28 PM
lovin_gloria 發表於 2012-4-23 05:18 PM
唔....pvc墊係咪即係o個d俾小朋友玩o個d ABC膠墊呢?

諗起小妹隻兔兔之後都會挖地架啦...俾PVC膠墊佢踩都 ...

係呀! 就係比小朋友玩個 d, 你最好買無一舊舊甩出黎個 d ABC 狗狗 魚魚, 多空位佢就好容易揪起黎咬嫁喇
佢一咬你就要 NO ar , 兔兔貪新奇, 佢咬一排就唔會再咬嫁喇

快速發帖