但佢肯食草肯食糧肯飲水
仲肯出黎玩
但係就係唔all屎

大部份時間打則攤係度, 但亦有捕雞

情況嚴重嗎???

Dylan 2012-4-29 02:07:51 PM
停咗糧先,推下肚仔。
比d菜葉佢食,有無益生箘,餵比佢食
WingT 2012-4-29 02:12:37 PM
按摩下肚仔 唔好俾粒粒住 但佢仲會周圍走都應該仲OK .... 我家兔爺夜晚都係幾個鐘唔or 屎屎的...
happyyuki 2012-4-29 02:32:20 PM
我上次都試過*

唔好擔心, 應該冇事既* 佢仲咁好胃口同心情*
夜晚應該會痾返架喇!! 好好睇住佢呢
奶茶媽 2012-4-29 02:46:20 PM
Dylan 發表於 2012-4-29 02:07 PM
停咗糧先,推下肚仔。
比d菜葉佢食,有無益生箘,餵比佢食

佢唔比我抱呀~~不過我都有借d意推下佢肚~
冇益生菌呀
奶茶媽 2012-4-29 02:48:25 PM
WingT 發表於 2012-4-29 02:12 PM
按摩下肚仔 唔好俾粒粒住 但佢仲會周圍走都應該仲OK .... 我家兔爺夜晚都係幾個鐘唔or 屎屎的...  ...

就係平時呢個時間有屎屎我先驚呀~
到而家差唔多4個鐘啦
佢精神都ok
仲會捐lone捐la 4圍去
草就食少左dd..但係肯食, 只係被動左d
dr ma book唔到呀... 我book左聽日dr gerry
希望冇事啦~~
奶茶媽 2012-4-29 02:49:13 PM
happyyuki 發表於 2012-4-29 02:32 PM
我上次都試過*

唔好擔心, 應該冇事既* 佢仲咁好胃口同心情*

我坐左係佢個籠前差不多5個鐘
佢只all左一粒...
奶茶媽 2012-4-29 02:54:41 PM

UPDATE~
佢岩岩出黎一路玩一路跳舞....
不過玩左一陣就捕左係度..
但依然冇屎
好擔心...
all_loving_it 2012-4-29 03:02:13 PM
奶茶媽 發表於 2012-4-29 02:54 PM
UPDATE~
佢岩岩出黎一路玩一路跳舞....
不過玩左一陣就捕左係度..

你睇下佢最後有便便既時候, 便便有無比平時細左?  便便有無濕?
奶茶媽 2012-4-29 03:11:53 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-29 03:02 PM
你睇下佢最後有便便既時候, 便便有無比平時細左?  便便有無濕?

有便便啦而家~~
真係嚇到死
而家有10多粒
正常的~~
奶茶媽 2012-4-29 03:16:53 PM

all_loving_it 2012-4-29 03:27:26 PM
奶茶媽 發表於 2012-4-29 03:16 PM

你可以聽下佢腹部有無正常腸胃蠕動既聲音

如果係正常蠕動既聲音係好細聲, 若然係大聲或無聲就係腸胃已踏入腸停既情形

若係正常蠕動, 就係兔兔便秘

你先停比干糧

無益生菌可以餵草粉, 再輕力按摩腹部既腸胃

你另外可以比荷蘭芹, 蘿蔔葉, 芥菜比兔兔食, 因為兔兔而家好需要水份, 營養同纖維, 正好蔬菜可以滿足依方面既需要, 對對佢有幫助

happyyuki 2012-4-29 08:51:05 PM
奶茶媽 發表於 2012-4-29 03:16 PM

冇事就好喇
smallsuishan 2012-4-30 09:12:41 AM
可能個段時間兔兔係午睡緊~
所以未大便

你多觀察佢既生活習慣...
有時平日我地個個都番晒工, 唔知佢係屋企幾點做咩幾點做咩

當我地放假就由朝到晚望住佢..
佢可能習慣左個段時間午睡, 我地又唔知..
見到佢係咁訓..唔食野唔大便就會好驚

可能只係佢自己既生理時鐘係咁
Dylan 2012-4-30 10:01:56 AM
奶茶媽 發表於 2012-4-29 02:46 PM
佢唔比我抱呀~~不過我都有借d意推下佢肚~
冇益生菌呀

推肚仔唔洗反轉佢架, 佢好似平時敢就可以

快速發帖