有時見到D人養兔真係好無奈...

話說 尋日有人問我兔仔生腳瘡咁點...

我叫佢睇醫生

SUGGEST 佢去BOOK TIGER 同 DR.MA ...

今日問佢BOOK 左未,,佢話睇下有冇藥先..

我唔知佢隻兔生左幾耐..

因為係剪毛果個人同佢講兔兔生腳瘡 ...

唉...點解D人可以明夕知兔兔有事都唔帶佢睇醫生??

兔係你既 ,我冇權干涉你點對佢..但係做人係咪都應該有D責任~兔兔痛..佢唔識好似狗仔喵喵咁叫...  
但唔=佢冇事LOR.......  

花芝媽 2012-5-12 05:03:50 PM
好多人無能力就走去養 ...    一一
all_loving_it 2012-5-12 06:44:34 PM
花芝媽 發表於 2012-5-12 05:03 PM
好多人無能力就走去養 ...    一一

有時未必同有無能力有關, 係心態同價值觀問題......

就算有d人經濟能力好, 但當小動物有事都未必一定會同佢醫, 依種情況我見得多

自己買多多名牌都有$, 但只兔兔去睇醫生就話無$亦有
all_loving_it 2012-5-12 06:49:47 PM
心態同價值觀問題

有D人亦可能無意識到兔兔5會自己好返, 或會惡化到好嚴重, 最後死左

係出面買藥試下啦, 再睇多兩日點先啦, 咩都有

我地可以做既野, 係好好對待小動物, 對身邊人可以講就講多兩句
Dylan 2012-5-12 06:53:35 PM
有 d 人就算負擔得起,都會唔捨得比錢同兔兔睇醫生架
Dylan 2012-5-12 07:08:20 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-12 06:44 PM

就算有d人經濟能力好, 但當小動物有事都未必一定會 ...

Suki,算罷啦!好時 d 人,都唔洗講得禁白架,棧反抬架喳
all_loving_it 2012-5-12 07:34:14 PM
Dylan 發表於 2012-5-12 07:08 PM
Suki,算罷啦!好時 d 人,都唔洗講得禁白架,棧反抬架喳

mizumi 2012-5-12 07:47:05 PM
呢d咪係責任心問題囉, 養得寵物就要愛護同關心佢哋啦~ 呢d人唔識尊重生命, 同佢講咩都無用啦
貓仔兔 2012-5-12 09:53:03 PM 來自手機
兔兔嘅命運,都係唏噓嘅多....
花芝媽 2012-5-13 03:35:11 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-12 06:44 PM

就算有d人經濟能力好, 但當小動物有事都未必一定會 ...

係我眼中  能力係包括 時間愛心金錢     有冇能力照顧隻兔仔...  養佢一生一世...

不過兔仔易買返黎...  好多人都唔愛惜..唉
all_loving_it 2012-5-13 04:36:55 PM
花芝媽 發表於 2012-5-13 03:35 PM
係我眼中  能力係包括 時間愛心金錢     有冇能力照顧隻兔仔...  養佢一生一世...

不過兔仔易買返黎... ...

係呀, 兔仔買返黎好容易, 養之前又無了解清楚要花一定時間, 心機照顧

結果就............

Dylan 2012-5-13 04:47:21 PM
貓仔兔 發表於 2012-5-12 09:53 PM
兔兔嘅命運,都係唏噓嘅多....

係呀!好多人都唔會帶兔兔睇e son 架
KathyChan 2012-5-14 10:52:19 AM
Dylan 發表於 2012-5-13 04:47 PM
係呀!好多人都唔會帶兔兔睇e son 架

我真係好嬲,
自己有能力買車~ 都唔帶佢睇e生~!!!

仲要本來兔兔在家是自由行的~/
黎左隻柴犬之後就困兔兔入龍!!!

WTF 真係好想罵佢 >"< 兔兔好可憐
Dylan 2012-5-14 11:06:54 AM
KathyChan 發表於 2012-5-14 10:52 AM
我真係好嬲,
自己有能力買車~ 都唔帶佢睇e生~!!!

囧!好橙呀!
KathyChan 2012-5-14 11:12:02 AM
all_loving_it 發表於 2012-5-13 04:36 PM
係呀, 兔仔買返黎好容易, 養之前又無了解清楚要花一定時間, 心機照顧

結果就............

所以好多人見我啊B得意話想養隻,

我都一定會講明養兔兔要付出D咩.

(夏天開冷氣 - 電費 ; 絕育$ ; 平時有咩小病睇E生既$ ,每個月買草/用品開支 ; 每日要清潔佢個龍,陪佢玩....ETC.)

買返黎幾百蚊一隻,

但之後付出既時間/ 心機  ..冇耐性 中意成日去街就唔好養!

好多朋友聽完我講都打消左養兔既念頭="=

快速發帖