係咁既
見好多兔友都話一日最好比到3隻菜兔兔食,
咁我就放膽比兔兔食唔同既菜..
(因為本身只係比菜心油墨菜,唐生菜佢食 一次一種..)

經過觀察之後, 發現佢好多菜都唔中意食=.="
波菜,通菜 唔食,
蕃茄都唔中意!!

佢現時最中意羅馬生菜@@
唐生菜,菜心(仲要睇佢好唔好食,老少少既就唔食-__-)
油墨菜 , 小堂菜(只係食葉=_=)

真係唔知點樣一日比3隻菜佢丫 >___<
日日食果幾隻又怕佢營養失衡wor!

唔該大家比d意見我T^T

all_loving_it 2012-5-19 02:43:52 PM
雖然你兔兔好鐘意食羅馬生菜, 但都5好比太多佢食, 因為佢含鈣量較高, 比芹菜, 紅菜頭仲要高出差5多一倍

比兔兔食既菜, 除左要去衡量糖份問題以外, 鐘5鐘意食, 含鈣量亦係好緊要

兔兔攝取過多鈣質, 會對健康產生問題
KathyChan 2012-5-19 10:57:09 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-19 02:43 PM
雖然你兔兔好鐘意食羅馬生菜, 但都5好比太多佢食, 因為佢含鈣量較高, 比芹菜, 紅菜頭仲要高出差5多一倍

比 ...

咁幾耐比一次佢先安全呢,,?

2星期1次得唔得?

另外我想問呢,

之前帶雲尼拿覆診,,

醫生話佢咀角生癬,剃左毛,食緊藥同有藥水抹緊。

之後我係論壇見到鼠尾草有抗菌作用,岩岩係citysuper買左盒新鮮既

我想問下兔兔一星期可以食幾多次,同埋食幾多架?
all_loving_it 2012-5-19 11:20:00 PM
KathyChan 發表於 2012-5-19 10:57 PM
咁幾耐比一次佢先安全呢,,?

2星期1次得唔得?

你每次大約比3塊佢食啦, 無話幾耐先係安全, 每次5好太多

儘量搵其它菜比佢睇下兔兔食5食

你可以嘗試下將菜切碎晒拌勻, 睇下佢食5會食晒

而小棠菜佢如果淨係食葉, 你試下係食菜之前, 先淨餵梗比佢

鼠尾草每次大約食15克到

一星期可以食兩次
KathyChan 2012-5-19 11:40:17 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-19 11:20 PM
你每次大約比3塊佢食啦, 無話幾耐先係安全, 每次5好太多

儘量搵其它菜比佢睇下兔兔食5食

我都有夾埋唐生菜果D比佢架~
但佢中意一條條食
唔中意我切碎

咁荷蘭芹呢...?
因為我都有買荷蘭芹..
all_loving_it 2012-5-20 01:08:22 AM
KathyChan 發表於 2012-5-19 11:40 PM
但佢中意一條條食
唔中意我切碎

唐生菜可以食, 含鈣量同羅馬生菜差多

荷蘭芹都可以食

但5可以多, 你比芹菜佢食啦,

好有益

含鈣量比生菜低一半

敢無法, 你渣汁比佢飲

all_loving_it 2012-5-20 01:12:56 AM
KathyChan 發表於 2012-5-19 11:40 PM
但佢中意一條條食
唔中意我切碎

你阿女可能好孝順, 怕你同佢切菜會攰親, 所以得登表現鐘意1條條食, 5想你辛苦

5食小棠菜D梗, 留返比你食, 等你食多D菜健康好D, 你睇佢對你幾好
all_loving_it 2012-5-20 06:05:17 AM
但佢中意一條條食
唔中意我切碎

荷蘭芹都可以食

但5可以多, 因為鈣含量好高, 你比芹菜佢食啦,

好有益

含鈣量比生菜低一半

卡卡KaKa`; 2012-5-20 11:25:27 AM
我隻卡卡都系偏食.正系好鬼鐘意食油墨菜,生菜一般.肚餓先食.唐生菜放左一日先食...
白菜一D都吾SO,菜心未試過.我媽話夏天菜心吾系太好食
所以我都試過佢鐘意食咩.但系佢對油墨菜一見鐘情..佢都系食葉先..個頭要第朝我吾比菜菜佢食.佢先食.
all_loving_it 2012-5-20 10:06:56 PM
卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-20 11:25 AM
我隻卡卡都系偏食.正系好鬼鐘意食油墨菜,生菜一般.肚餓先食.唐生菜放左一日先食...
白菜一D都吾SO,菜心未試 ...

你比邊種生菜佢食?
all_loving_it 2012-5-20 11:19:48 PM
卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-20 11:25 AM

油麥菜既蛋白質含量高, 鈣質含量亦5低, 5可以比兔兔經常, 食太多, 對佢健康5好

另外, 你所講既生菜, 如果係西生菜, 兔兔5食得, 對佢消化系統5好
KathyChan 2012-5-21 11:36:29 AM
all_loving_it 發表於 2012-5-20 11:19 PM
油麥菜既蛋白質含量高, 鈣質含量亦5低, 5可以比兔兔經常, 食太多, 對佢健康5好

另外, 你所講既生菜, 如 ...

SUKI~ 我想問你係邊度CHECK到菜既鈣質架
KathyChan 2012-5-21 11:38:14 AM

我唔敢比太多油墨菜佢食
好似好甜咁...  

KathyChan 2012-5-21 11:43:37 AM

白菜  如果下次再比~白色果PART 唔好比佢食

我之前唔知  啊B又食左..結果腸停睇E生..

菜心E+ 都唔當造..

佢地好醒架.. 會唔食

但如果D菜心靚既話佢會食得好快
KathyChan 2012-5-21 11:44:59 AM
all_loving_it 發表於 2012-5-20 06:05 AM
荷蘭芹都可以食

但5可以多, 因為鈣含量好高, 你比芹菜佢食啦,

芹菜..係咪姐係西芹@@?!
卡卡KaKa`; 2012-5-21 06:44:55 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-20 11:19 PM

另外, 你所講既生菜, 如 ...

普通個隻生菜,吾系西生菜,但佢對其他菜冇咩興趣咁.咁應該咩菜比多D?

快速發帖