係咁既
見好多兔友都話一日最好比到3隻菜兔兔食,
咁我就放膽比兔兔食唔同既菜..
(因為本身只係比菜心油墨菜,唐生菜佢食 一次一種..)

經過觀察之後, 發現佢好多菜都唔中意食=.="
波菜,通菜 唔食,
蕃茄都唔中意!!

佢現時最中意羅馬生菜@@
唐生菜,菜心(仲要睇佢好唔好食,老少少既就唔食-__-)
油墨菜 , 小堂菜(只係食葉=_=)

真係唔知點樣一日比3隻菜佢丫 >___<
日日食果幾隻又怕佢營養失衡wor!

唔該大家比d意見我T^T

卡卡KaKa`; 2012-5-21 06:47:23 PM
KathyChan 發表於 2012-5-21 11:43 AM
白菜  如果下次再比~白色果PART 唔好比佢食

我之前唔知  啊B又食左..結果腸停睇E生..

白色個到吾食得嫁?幸好佢吾食姐..
油墨菜會太甜?
小棠菜卡卡又吾系太鐘意食,..而家真系吾知比咩菜佢食...
all_loving_it 2012-5-21 07:59:55 PM
KathyChan 發表於 2012-5-21 11:44 AM
芹菜..係咪姐係西芹@@?!

芹菜係中國種 - 葉梗較幼較細較長, 好多賣既時候根部仲係到
每100公克芹菜既營養含量 :

蛋白質

脂肪

碳水化合物

胡蘿蔔素

維生素A

維生素B

維生素C

維生素E

0.6g

0.1g

4.8g

45mg

29mg

5mg

60.05mg

4mg

2.21mg

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

西芹係外國種 - 通常一大棵或者切開一半黎賣, 超市都有, 一棵都相當粗大, 葉梗粗厚, 實心, 好爽口, 好多人做SALAD都會落西芹, 或者酒樓都會有西芹炒鮮魷之類, 亦有人用黎渣汁飲
每100公克西芹既營養含量 :

蛋白質

脂肪

碳水化合物

胡蘿蔔素

維生素A

維生素B

維生素C

維生素E

2.2g

0.3g

3g

170mg

54mg

240mg

10.03mg

10mg

3.8mg

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

其實芹菜同西芹是同科, 係食用價植同療效方面都好接近, 但芹菜既含鈣量同蛋白質較低, 對兔兔黎講芹菜比西芹為好, 兔兔攝取過多鈣質, 會做成身體含鈣量過多, 引致腎臟同泌尿系統問題
而攝取過多蛋白質同碳水化合物, 會做成腸胃問題

西芹及芹菜既食用治療效 :
1. 含酸性的降壓成分,對兔兔靜脈注射有明顯降壓作用  
2. 子中分離出的一種鹼性成分,對動物有鎮靜作用
3. 是高纖維蔬菜, 經腸內消化後會產生一種木質素或腸內脂物質, 是一種抗氧化劑, 高濃度時可抑制腸內害菌, 還可以加快腸道蠕動, 有助排便

如果食用芹菜或西芹不能同時食用以下蔬菜 :
蕃茄, 青瓜, 南瓜, 菊花

由於含有木質素, 因此長期軟便及肚瀉既兔兔不宜食用, 否則有可能引致"下莉"

all_loving_it 2012-5-21 08:16:58 PM
KathyChan 發表於 2012-5-21 11:36 AM
SUKI~ 我想問你係邊度CHECK到菜既鈣質架

我係"蔬食五穀營養療效大全"既書到查

但比兔兔食既蔬菜5只著眼含鈣量, 當中既蛋白質同碳水化合物含量亦係好重要

太多既蛋白質同碳水化合物, 會引起過肥同腸胃問題
all_loving_it 2012-5-21 08:18:00 PM
卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-21 06:44 PM
普通個隻生菜,吾系西生菜,但佢對其他菜冇咩興趣咁.咁應該咩菜比多D?

比咩菜兔兔食, 你要去多d地方搵, 慢慢比佢嘗試
卡卡KaKa`; 2012-5-21 09:48:59 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-21 08:18 PM
比咩菜兔兔食, 你要去多d地方搵, 慢慢比佢嘗試

OK..
KathyChan 2012-5-22 01:03:23 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-21 08:16 PM
我係"蔬食五穀營養療效大全"既書到查

但比兔兔食既蔬菜5只著眼含鈣量, 當中既蛋白質同碳水化合物含量亦 ...

本書好似好有用!!

係咩書局度買架?  

我都想買本
all_loving_it 2012-5-22 08:10:26 PM
KathyChan 發表於 2012-5-22 01:03 PM
本書好似好有用!!

係咩書局度買架?  

我兩年前去台灣時候買, 5知香港有無

我遲D有時間整理好兔兔食得既蔬果, 藥草連照片同營養維生素含量資料, 再上黎出POST

all_loving_it 2012-5-22 08:16:09 PM
KathyChan 發表於 2012-5-22 01:03 PM
本書好似好有用!!

係咩書局度買架?  

有某D蔬菜係對兔兔好有益, 不過, 同時對有某些健康問題既兔兔係不適宜, 所以了解蔬果既特性, 營養含量係必需
KathyChan 2012-5-22 08:41:42 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-22 08:10 PM
我兩年前去台灣時候買, 5知香港有無

我遲D有時間整理好兔兔食得既蔬果, 藥草連照片同營養維生素 ...

好呀好呀

我等你個POST...我9月都會去高雄呀

唔知高雄有無得買呢
all_loving_it 2012-5-22 08:46:54 PM
KathyChan 發表於 2012-5-22 08:41 PM
好呀好呀

我等你個POST...我9月都會去高雄呀

到時去睇下, 不過, 幾年前5知仲有無
KathyChan 2012-5-22 08:53:24 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-22 08:46 PM
到時去睇下, 不過, 幾年前5知仲有無

要去搵下
all_loving_it 2012-5-22 09:19:36 PM
KathyChan 發表於 2012-5-22 08:53 PM
要去搵下

祝你好運, 你阿B到時去寄養?

快速發帖