係咁既
見好多兔友都話一日最好比到3隻菜兔兔食,
咁我就放膽比兔兔食唔同既菜..
(因為本身只係比菜心油墨菜,唐生菜佢食 一次一種..)

經過觀察之後, 發現佢好多菜都唔中意食=.="
波菜,通菜 唔食,
蕃茄都唔中意!!

佢現時最中意羅馬生菜@@
唐生菜,菜心(仲要睇佢好唔好食,老少少既就唔食-__-)
油墨菜 , 小堂菜(只係食葉=_=)

真係唔知點樣一日比3隻菜佢丫 >___<
日日食果幾隻又怕佢營養失衡wor!

唔該大家比d意見我T^T

Dylan 2012-5-18 11:53:23 AM
A!比比吓,試吓試吓,就會試,試試吓就會食架喇.要經過多次重複測試同驗證,先至會有好既效果,比多d時間同耐性試試啦.包你有滿意既效果
KathyChan 2012-5-18 11:59:25 AM
Dylan 發表於 2012-5-18 11:53 AM
A!比比吓,試吓試吓,就會試,試試吓就會食架喇.要經過多次重複測試同驗證,先至會有好既效果,比多d時 ...

姐係就算佢今次唔食..下次再比?
我尋晚通菜放左成晚=.= 今朝見佢冇食過=_=
Dylan 2012-5-18 12:13:00 PM
KathyChan 發表於 2012-5-18 11:59 AM
姐係就算佢今次唔食..下次再比?
我尋晚通菜放左成晚=.= 今朝見佢冇食過=_= ...

兔兔開頭對1d菜會好反感,但係第2次會唔太抗拒,之後慢慢會鐘意食.
bB第1次知道我食榴槤,即刻彈開,第2次就哄吓哄吓,第3次重好想食添,跳上sofa偷偷lam我隻碟
KathyChan 2012-5-18 12:20:58 PM
Dylan 發表於 2012-5-18 12:13 PM
兔兔開頭對1d菜會好反感,但係第2次會唔太抗拒,之後慢慢會鐘意食.
bB第1次知道我食榴槤,即刻彈開 ...

睇黎我要再努力下

但點解我第一次比番茄佢,佢食晒一片, 第2次比佢,佢唔食既

BTW, 兔兔食得榴槤 架咩~~
all_loving_it 2012-5-18 12:26:52 PM
Dylan 發表於 2012-5-18 11:53 AM
A!比比吓,試吓試吓,就會試,試試吓就會食架喇.要經過多次重複測試同驗證,先至會有好既效果,比多d時 ...

依個方法5係只只兔兔都有用, 以我侏老板同小填格格為例, 5理嘗試幾次都好, 5食就5食, 仲要係成碗都5食

再放多2次, 直頭發脾氣將D菜咬起, 掉開

同佢放返落去, 又再掉過, 跟住狂DUM地, 好誇張
Dylan 2012-5-18 01:01:58 PM
KathyChan 發表於 2012-5-18 12:20 PM
睇黎我要再努力下

其實榴槤係比我食架,而唔係比佢食架.
榴槤糖份超高,水溶性纖維,熱量,蛋白質同脂肪都唔少,人都唔可以食得多啦.
所以兔兔就唔好食喇
Dylan 2012-5-18 01:07:33 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-18 12:26 PM
依個方法5係只只兔兔都有用, 以我侏老板同小填格格為例, 5理嘗試幾次都好, 5食就5食, 仲要係成碗都5食

...

原來兔兔會禁刁蠻,1d都唔乖
all_loving_it 2012-5-18 01:34:21 PM
Dylan 發表於 2012-5-18 01:07 PM
原來兔兔會禁刁蠻,1d都唔乖

我又5覺得佢地刁蠻, 唔乖wo, 佢地至少5會咬我, 咬爛野, 算好啦

佢地只係有要求, 有時掉轉黎諗, 若果自己好憎食既野, 5鐘意聞既味, 但有人偏偏係敢逼自己食, 逼自己聞會點.......

有時兔兔5食某d野未必一家係偏食, 有時係自己健康因素, 自然有個警號, 所以會5食

屋企有個超順得人既總理同長公主, 有兩只好有要求既侏老板同小填格格中和番下

只不過係兔兔, 可以想佢地點.......
all_loving_it 2012-5-18 02:04:04 PM
KathyChan 發表於 2012-5-18 12:20 PM
睇黎我要再努力下

有時兔兔5食某d野未必一家係偏食, 有時係自己健康因素, 自然有個警號, 所以會5食

我有個朋友佢第1次比蕃茄只兔兔食, 兔兔食

但隔2日再比5食

佢兔兔腸胃5係太好, 我有同佢講如果腸胃5好既兔兔5好比蕃茄佢食, 佢5信, 仲話人地d兔兔都係敢食, 又5見有問題

佢比完第1次, 兔兔第2日開始就食少左草

同時比蕃茄, 菜兔兔, 兔兔有食菜, 就係5再食蕃茄

到左第3日兔兔仲無胃口

佢就同兔兔去睇醫生

結果兔兔真係消化不良

因為蕃茄有大量可溶性收斂劑等成分, 會同胃酸發生反應, 凝結成不溶解既塊狀, 容易引起胃腸脹氣, 產生腹痛問題

同時蕃茄含有大量膠質, 果質等物質, 對胃部有問題既兔兔, 容易引致消化不良

因此有腸胃問題既兔兔不宜食用蕃茄
KathyChan 2012-5-18 05:33:38 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-18 02:04 PM

我有個朋友佢第1次比蕃 ...

原來兔兔咁聰明架?  
咁我都係比其他菜佢試好D..唔好再比佢食佢唔中意既野先

KathyChan 2012-5-18 05:35:13 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-18 12:26 PM

...

睇黎怇真係好唔中意WOR 咁`
all_loving_it 2012-5-18 05:44:19 PM
KathyChan 發表於 2012-5-18 05:35 PM
睇黎怇真係好唔中意WOR 咁`

係呀, 無辦法啦, 佢地對食有要求, 可能夢想係做兔兔界食家

佢地兩個係比較大反應

好直腸直肚, 5會轉彎活角, 同我一樣
all_loving_it 2012-5-18 06:01:57 PM
KathyChan 發表於 2012-5-18 05:33 PM
原來兔兔咁聰明架?  
咁我都係比其他菜佢試好D..唔好再比佢食佢唔中意既野先

當然有D兔兔單純5鐘意所以5食

但有D兔兔好勁, 真係識分, 係佢本能反應

所以兔兔如果係飲食上有某d反應, 都可以反映佢既健康, 由其係突然改變

行為同習慣突然轉變, 當然有可能係心理因素, 但有時係佢健康出現問題既警報

如果兔兔一向都好聽話只會係廁所便便尿尿, 突然5用廁所, 去到其它地方去,
- 有可能係兔兔關節既問題, 上廁所辛苦
- 腎臟出現問題, 趕5切去廁所
- 5用廁所不單止, 仲要尿尿完坐係尿尿上面, 5係一定因為熱, 有可能兔兔泌尿系統出現問題或膀胱有結石引致失禁

平日5咬野既兔兔, 突然一反常態,
- 見野就咬, 兔兔有可能係牙齒過長
- 係木, 紙之類就咬, 可能身體入面粗千維5足夠
- 突然鐘意咬同食毛質既野, 有可能係食毛症或者係異食辟問題

兔兔如果食返自己既圓便, 除左無聊, 過口隱之外, 亦有可能係千維不足

所以發現兔兔突然出現某d行為問題, 要留意一下佢既身體狀況

KathyChan 2012-5-19 12:46:53 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-18 06:01 PM
當然有D兔兔單純5鐘意所以5食

但有D兔兔好勁, 真係識分, 係佢本能反應

多謝你有用既資料啊~!!!!

西利

快速發帖