1P 幣
係咪新入屋gei兔仔d屎屎都會唔正常?
細細粒咁...有d唔係圓形
kwan104kwan 2012-5-26 05:43:51 PM
佢地驚,所以有可能會咁!

你觀察下先啦!
kwan104kwan 2012-5-26 05:44:14 PM
養左幾耐?
Sylvie_Law 2012-5-26 05:47:03 PM
arm arm帶返去炸,有舊爛屎.../_\
花芝媽 2012-5-26 06:22:34 PM
新買返黎??   有冇食草同飲水。。??  精神如何??    

無食草 要食草粉  跟住盡快搵個兔仔醫生做1個身體檢查
Sylvie_Law 2012-5-26 08:05:55 PM
買架。幼兔黎。
一隻勁食野,成日周圍走,不過好驚人。
痾爛屎果隻唔係點食野,間中走下,不過多數好似貓咁伏o係度,間中發出咬草聲。
佢地冇飲過水
all_loving_it 2012-5-26 08:45:24 PM
Sylvie_Law 發表於 2012-5-26 08:05 PM
買架。幼兔黎。
痾爛屎果隻唔係點食野,間中走下,不過多數好似貓咁 ...

如果幼兔痾爛屎要快D去睇醫生, 好大機會係細菌性腸炎
all_loving_it 2012-5-26 09:43:13 PM
Sylvie_Law 發表於 2012-5-26 08:05 PM
買架。幼兔黎。

如果你其中一只兔兔仲係all爛屎既話, 你要將佢地隔離5好擺埋一起, 萬一便便有問題既兔兔真係細菌性腸炎, 有部份細菌會同同伴相互感染

all爛屎既兔兔你先暫停比A草同干糧佢, 若聽朝持續便便有問題, 就儘快同佢去睇醫生, 因為腸炎可以令兔兔致命

另外, 你最好餵草粉比佢食, 因為ALL爛便, 會令佢脫水同身體營養嚴重流失, 令好難支撐身體

如果你兩只兔兔係4個月以下, 特別去到新環境, 你最好將干糧先用微暖既水浸軟一下, 會比較容易消化
all_loving_it 2012-5-26 09:57:14 PM
買架。幼兔黎。

有幾個獸醫係睇得比較多兔兔 :

1) 大圍珍禽異獸動物醫院 - Dr. Tiger
大圍積信街69-75號立和樓地下B鋪, 電話 : 2687-1030
(如果約5到Dr. Tiger, 你約睇急診啦)

2) 九龍動物醫院 - Dr. Colt Ma
九龍城啟德道24及26號地下, 電話 : 2382-3300

3) 維多利亞寵物診所
元朗民合徑8號幸福樓二期地下11號舖, 電話 : 2477-8928

4) 紅磡獸醫診所
九龍紅磡黃埔新村民泰街30號地下, 電話:2330 7566

all_loving_it 2012-5-26 10:03:17 PM
kwan104kwan 發表於 2012-5-26 05:43 PM
佢地驚,所以有可能會咁!

你觀察下先啦!

幼兔如果係驚既情況下, 便便可能係軟便或者比平日細粒

若果係出現痾爛屎, 同5係點食野, 好大可能就係腸炎問題

若發現兔兔痾爛屎需及早睇醫生, 否則好大機會因此令身體脫水, 細菌係腸道繁殖, 如果再嚴重落去, 兔兔5會食腸停死亡
Sylvie_Law 2012-5-27 03:00:45 AM
佢地full晒booking點算ar.....
幫兔兔抺屎屎抺左好耐...佢唔比我抺...而家耳仔好凍,點幫佢先arm...冇開冷氣只開風扇
Dylan 2012-5-27 11:58:20 AM
Sylvie_Law 發表於 2012-5-27 03:00 AM
佢地full晒booking點算ar.....
幫兔兔抺屎屎抺左好耐...佢唔比我抺...而家耳仔好凍,點幫佢先arm...冇開冷 ...

去大圍睇急診,放暖水樽比佢自己走埋去取暖
Sylvie_Law 2012-5-27 12:42:05 PM
walkin佢都收?
all_loving_it 2012-5-28 06:26:51 AM
Sylvie_Law 發表於 2012-5-27 12:42 PM
walkin佢都收?

5好等, 打去大圍話睇急診

兔兔再all頂5順, 佢有無食野飲水?

你有無比草粉佢食?  而家兔兔點樣?

暖水樽要先用毛巾包好, 先好比兔兔用
Sylvie_Law 2012-5-28 11:19:05 PM
我琴日已經即時打左去了....佢叫我搵pet central....留醫到夜晚11:00幾救唔返
應該係接佢返黎時已經有病...因為醫生話我比gei野食好正確但又係咁問我有冇嚇親佢...
我真係冇...再諗返o係鋪頭帶佢走時d staff剪走左佢痴住d黑色野gei毛....我憝係爛屎黎...ai....

而家得返一隻,琴日都順便幫佢睇埋醫生,佢手腳有問題,企唔穩同腸有細菌,醫生開左藥比佢

快速發帖