求救啦!!
我家小mo仔依排晚上不停在籠子裡跳加撞
有時仲會好像小一樣轉
但放佢出黎又沒事的了>
是不是有野咬佢?
我可以點做
貓仔兔 2012-5-30 11:27:26 AM 來自手機
有無片?
愛糖糖 2012-5-30 11:46:16 AM
拍五到
會係咩事....
貓仔兔 2012-5-30 12:07:02 PM
愛糖糖 發表於 2012-5-30 11:46 AM
拍五到
會係咩事....

轉圈加撞可能係自己玩,不過無片好難估WOR,佢個樣好驚定點?係咪有野嚇到佢?
hh0 2012-5-30 12:08:24 PM
悶, 想出籠玩,  兔兔係晚間較活躍的
Dylan 2012-5-30 12:17:55 PM
自己玩,無得出黎玩
愛糖糖 2012-5-30 12:18:53 PM
佢冇咩怕的表情,只是我在籠旁他就會來我
愛糖糖 2012-5-30 12:22:20 PM
我怕他撞親
小黑與我 2012-5-30 12:41:59 PM
我小黑四個月大時都試過, 晚晚都不停撞, 撞到飛起咁,
後尾我帶左佢去睇醫生, 醫生話佢有寄生虫, 可能太痕所以周圍跳同撞
之後就用藥水幫佢抹下, 過一排就無事了~~
all_loving_it 2012-5-30 02:15:14 PM

有兩個可能 :

1. 兔兔有寄生蟲, 佢好5舒服, 所以周圍跳同周圍撞 (因為係籠入面空間好細, 所以兔兔既動作反應好明顯)
內外寄生蟲都會令兔兔非常5舒服
你可以返去先仔細檢查清楚兔兔身上, 連同毛囊每一部份, 有無野依附係佢既毛毛到, 如果有, 就係寄生蟲, 蝨若果你5識, 或者5肯定檢查係咪正確, 你就同兔兔睇醫生
外寄生蟲 / 蝨  : 可以透過檢查兔兔既毛髮毛囊, 耳仔等位置發現
內寄生蟲 : 需要透過檢查兔兔既便便會5會有蟲卵

2. 兔兔好悶, 係佢玩或想出黎既一種表現
你可以比d玩具兔兔玩打發下時間, 佢無禁悶, 同時係籠外放置圍蘭, 擴大佢既活動範圍
提供玩具比兔兔, 可以有效維持兔兔心理健康, 減輕壓力

愛糖糖 2012-5-30 08:35:32 PM
剛看過mo仔,因為他裡面的毛都是白色的所以好易睇,
野佢就冇(我眼見)
加上佢只有
晚上和早上6點半左右才跳
應該是悶吧?
happyyuki 2012-5-30 09:21:55 PM
忌廉賓係早上4點幾-6點幾係最HIGH的*
有時會係籠入面係咁跑圈, 撞跳*
愛糖糖 2012-5-31 12:03:56 AM
佢係籠外面都係咁跳黎跳去
點算好...
係五係要去睇e son
去屯門果間好五好咖......
all_loving_it 2012-5-31 12:31:25 AM
愛糖糖 發表於 2012-5-31 12:03 AM
佢係籠外面都係咁跳黎跳去
點算好...
係五係要去睇e son

你有無方法拍片?  你敢樣講好難估......

係咪佢突然間由A點跳去B點, 跳得好快?  一跳就跳幾下敢?

你睇下係咪依條連結入面敢跳?

http://www.youtube.com/watch?v=SR6pnsjc-Lw

如果擔心, 你同佢睇醫生 =.="
愛糖糖 2012-5-31 07:01:38 PM
係啊係啊
佢就係咁啦

快速發帖